De cartier

Ghetoul de pe strada Dealul Fânațelor: în Cluj-Napoca încă mai trăiesc oameni fără apă și canalizare

Pe strada Dealul Fânațelor din Cluj-Napoca se trăiește ca în lumea a treia! Aproximativ 15-20 de familii cu copii mici locuiesc aici de ani de zile fără curent, nu au nici în prezent apă curentă, canalizare, gaz, nu au nimic din ceea ce înseamnă o viață civilizată. 

Acești oameni se chinuie în condiții inumane în Cluj-Napoca, pe o stradă aflată la 20 de minute de mers cu mașina din centrul Clujului. Se pare că nimănui nu-i pasă de acești clujeni care trăiesc într-un adevărat Ev Mediu, în condiții post-apocaliptice. Colac peste pupăză, ei mai plătesc și chirie pentru a locui în condiții insalubre, într-un adevărat lagăr de concentrare.

 „Noi locuim aici din 1980, de când era ferma aici și am lucrat aici. Au fost alte condiții atunci; acum, de când s-a desființat ferma, și normal că nu mai prea are nimeni habar de noi! Sunt condiții vai și-amar! Apa, asta ne omoară, că nu avem de unde să aducem apă! Mergem la 2 km să aducem apă cu căruța, cu mașini, fiecare cu ce are! 

Sunt băgate furtunurile pe care să vină apa, sunt băgate în pământ, tot, numai mai au încă de lucru, că ziceau că nu are Primăria! De aici de la Primărie, de care aparținem noi, de domnul Boc, nu prea se interesează de noi! Nu a venit niciodată! Din iulie s-au oprit lucrările pentru apă!”, a explicat Doina Popa, locatară pe strada Dealul Fânațelor.

Condiții, așadar, de Cluj-Napoca: fără apă, cu toalete mizerabile în câmp! Locuințele de aici sunt bombe biologice, adevărate cotețe, nu adăposturi pentru oameni!

 „Sunt foarte rele condițiile! Foc cu lemne, apă de la fântână, trebuie să plătim oameni să aducem apă din sat. Strada aparține de Cluj-Napoca, e Colonia Dealul Fânațelor, deci nu e sat, Dealul Fânațelor!  Am 4 copii, aducem apă din sat! Din satul vecin, Pădureni! Nu sunt toalete. Afară! Și la care sunt toalete, aruncăm apă cu găleata! Deci nu sunt funcționabile! Promisiuni sunt că ne bagă apa, dar s-au sistat lucrările!

Eu am cerere la Primărie pentru locuință, cu 4 copii, de foarte mulți ani, dar nimic! Și cu drumul, de abia acum s-a asfaltat! De câți ani e drumul acesta? A fost pietruit și e drum de țară și abia acum, după 15, 19 ani, s-a făcut drumul!

Avem mijloace de transport în comun, dar numai de două ori avem mașină, dimineața la 5:30 și după-masa la 5:30. Atât! De două ori pe zi! Poate mulți ar munci, dar, din cauza asta, mulți, nu că nu și-ar găsi, dar se lucrează în schimburi, în două schimburi, și normal că, din cauza asta, nu merg în serviciu în oraș. Că nu au cu ce ajunge înapoi acasă! 

Toți avem copii! Nu este familie fără copii! Toți, la școală! La școală, noroc că avem mașina școlii, este mașina, a elevilor, care îi duce și îi aduce!”, a precizat Traian Doduț, localnic pe strada Dealul Fânațelor.

În Pădureni, satul din proximitatea blocurilor groazei, oamenii locuiesc în condiții de un infinit de ori mai decente decât cele 15-20 de familii cu buletin de Cluj-Napoca, de pe strada Dealul Fânațelor. Pădurenii au apă, au gaz, curent, canalizare și asfalt. Clujenii îl au primar pe Emil Boc și aduc apă cu căruța din Pădureni.

 „Sunt vecin cu oamenii ăștia și îi mai ajut cu apă, de băut, de canalizare, că nu au nimic aici! Stau, stradă de oraș, de Cluj, și sunt aici în paragină! Aici nu știu ce o să fie cu blocurile astea, tot nu le vând, nu chirie, nu nimic! A fost tăiat curentul vreo 7 ani, acum și-a băgat fiecare cum a putut, pe contracte, nu se știe ce o să fie cu blocurile astea! Oamenii vin și iau apă de la mine, mai mă roagă să le aduc apă cu căruța de mai departe, un kilometru, o jumătate de kilometru, nu au nici de băut, de nimic! Nici de spălat un vas! Lemne, iarna vine frigul, nu au nimic!”, a declarat Nelu Țepușe, localnic din Pădureni.

În blocurile de pe strada Dealul Fânațelor locuiesc și tineri, dar și vârstnici, persoane bolnave sau cu copii bolnavi. În asemenea condiții, nu este de mirare că oamenii au ajuns să aibă o sănătate la fel de șubredă ca blocurile în care trăiesc! 

Pe această stradă din Cluj timpul a stat în loc. S-a oprit undeva în anul 1900. Oamenii își spală copiii în covată, ani de zile au stat noaptea la lumina lumânării sau a lămpii cu gaz, iar blocurile arată ca după un cataclism. Imediat în apropiere, în Pădureni, sătenii au condiții decente de trai. Pe strada Dealul Fânațelor se vede clar diferența dintre un sat bine administrat și o periferie de oraș, uitată de administrația locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *