Justitie

GDPR, VICTORIE! Numele și vârsta unui minor, publicate pe portalul instanței, într-un dosar de agresiune sexuală

Scris de 1142

Un medic rezident din Turda, care profesează în Cluj-Napoca, a fost arestat preventiv, fiind acuzat de ultraj contra bunelor moravuri și agresiune sexuală. Victima acestuia este un băiat de 12 ani. Problema a apărut atunci când numele și vârsta copilului au fost publicate pe portalul instanței de judecată, Judecătoria Luduș.

Solicitată de G4Media pentru a prezenta un punct de vedere, instituția, prin purtătorul de cuvânt, a transmis că a fost o eroare a grefierului, însă are ”circumstanțe atenuante”: era târziu și într-o zi de sâmbătă. Greșeala a fost corectată de abia după sesizarea G4Media.

”La momentul introducerii minutei în sistem (omisiune ștergere de soluție) au fost introduse datele personale ale persoanei vătămate minore, respectiv numele și vârsta acesteia.

De asemenea, vă învederăm că grefierul de ședință a procedat azi la remedierea erorii de mai sus, respectiv la ștergerea datelor personale ale persoanei vătămate minore.

Altfel, vă rugăm să rețineți că anonimizarea datelor personale nu se datorează necunoașterii legislației în materie de către personalul auxiliar. Fără a încerca, în acest context, să găsim o scuză pentru regretabila eroare de la momentul introducerii în Ecris a minutei, vă rugăm să aveți în vedere și ora înaintată la care a fost pronunțată minuta, respectiv 21.45, sâmbătă – 11.06.2022”, a transmis purtătorul de cuvânt, al Judecătoriei Luduș, judecător Anastasia Elena Opriș.

Camelia Proca, directorul Asociației pentru Libertate și Egalitate de Gen Sibiu (ALEG), susține că o astfel de greșeală pune în pericol siguranța persoanei, fiind cu atât mai grav cu cât în cauză este vorba de un minor.

”Divulgarea identității persoanei vătămate  trebuie văzută ca o victimizare suplimentară, cu atât mai gravă în cazul unui minor. Se pune în pericol siguranța persoanei, dar și dreptul la imagine și viață intimă. Agresiunile sexuale sunt asociate unui puternic stigmat social, iar dezvăluirea identității poate atrage după sine fapte de bullying în mediul școlar, hărțuire din partea făptuitorului și excludere socială, adâncind traumele cu care se confruntă victima.

De aceea, confidențialitatea este o regulă esențială pe care instanțele și serviciile publice trebuie să o trateze cu maximă seriozitate”, susține Camelia Proca, directorul Asociației pentru Libertate și Egalitate de Gen Sibiu (ALEG).

Medicul a fost reținut preventiv și a făcut contestație la această decizie a instanței.

Persoana acuzată că ar fi agresat sexual minorul a absolvit UMF ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca în anul 2021 și a fost vicepreședinte pe Relații Interne la Organizația Studenților Mediciniști din Cluj, Project Coordonator CORD și cenzor la aceeași organizație.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 3 hours Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 4 hours Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 16 hours Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 20 hours In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 21 hours PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 22 hours Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 23 hours General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
 • Acum 23 hours Din oras
  Până să se unească Cluj-Napoca cu Floreștiul, grație Supercom, s-a unit cu Pata Rât
 • Acum 1 day Politica
  Petre Daea: “Vaca trece prin mari greutăți. A devenit dușmanul planetei, e responsabilă că avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini, și unele au două țevi”
 • Acum 1 day In vizor
  Începând de anul acesta, Educaţia din România va fi analizată în raportările pe baze de date ale OCDE “Education at a Glance”
 • Acum 1 day In vizor
  După 9 ani de Cluj, doi tineri s-au mutat în Bucovina: “Clujul a devenit un oraș care nu mai e prietenos cu oamenii care stau acolo”
 • Acum 1 day Rautacisme
  În sfârşit a aflat şi Emil Boc că guvernul i-o desconsideră pe “Antonia” şi face “cloud-ul IT regional” la Beclean
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE