Justitie

GDPR, VICTORIE! Numele și vârsta unui minor, publicate pe portalul instanței, într-un dosar de agresiune sexuală

Un medic rezident din Turda, care profesează în Cluj-Napoca, a fost arestat preventiv, fiind acuzat de ultraj contra bunelor moravuri și agresiune sexuală. Victima acestuia este un băiat de 12 ani. Problema a apărut atunci când numele și vârsta copilului au fost publicate pe portalul instanței de judecată, Judecătoria Luduș.

Solicitată de G4Media pentru a prezenta un punct de vedere, instituția, prin purtătorul de cuvânt, a transmis că a fost o eroare a grefierului, însă are ”circumstanțe atenuante”: era târziu și într-o zi de sâmbătă. Greșeala a fost corectată de abia după sesizarea G4Media.

”La momentul introducerii minutei în sistem (omisiune ștergere de soluție) au fost introduse datele personale ale persoanei vătămate minore, respectiv numele și vârsta acesteia.

De asemenea, vă învederăm că grefierul de ședință a procedat azi la remedierea erorii de mai sus, respectiv la ștergerea datelor personale ale persoanei vătămate minore.

Altfel, vă rugăm să rețineți că anonimizarea datelor personale nu se datorează necunoașterii legislației în materie de către personalul auxiliar. Fără a încerca, în acest context, să găsim o scuză pentru regretabila eroare de la momentul introducerii în Ecris a minutei, vă rugăm să aveți în vedere și ora înaintată la care a fost pronunțată minuta, respectiv 21.45, sâmbătă – 11.06.2022”, a transmis purtătorul de cuvânt, al Judecătoriei Luduș, judecător Anastasia Elena Opriș.

Camelia Proca, directorul Asociației pentru Libertate și Egalitate de Gen Sibiu (ALEG), susține că o astfel de greșeală pune în pericol siguranța persoanei, fiind cu atât mai grav cu cât în cauză este vorba de un minor.

”Divulgarea identității persoanei vătămate  trebuie văzută ca o victimizare suplimentară, cu atât mai gravă în cazul unui minor. Se pune în pericol siguranța persoanei, dar și dreptul la imagine și viață intimă. Agresiunile sexuale sunt asociate unui puternic stigmat social, iar dezvăluirea identității poate atrage după sine fapte de bullying în mediul școlar, hărțuire din partea făptuitorului și excludere socială, adâncind traumele cu care se confruntă victima.

De aceea, confidențialitatea este o regulă esențială pe care instanțele și serviciile publice trebuie să o trateze cu maximă seriozitate”, susține Camelia Proca, directorul Asociației pentru Libertate și Egalitate de Gen Sibiu (ALEG).

Medicul a fost reținut preventiv și a făcut contestație la această decizie a instanței.

Persoana acuzată că ar fi agresat sexual minorul a absolvit UMF ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca în anul 2021 și a fost vicepreședinte pe Relații Interne la Organizația Studenților Mediciniști din Cluj, Project Coordonator CORD și cenzor la aceeași organizație.