Din oras

Garsonierele în care faci duș în chiuvetă și-au păstrat la Cluj prețurile exorbitante de dinainte de pandemie

Garsonierele în care faci duș în chiuvetă și-au păstrat la Cluj prețurile exorbitante de dinainte de pandemie. În orașul paralizat de criza sanitară au înghețat și pretențiile financiare ale proprietarilor, care cer la fel de mult acum, fără a oferi nimic în plus. Ba, mai mult, Clujul, ca oraș, oferă în prezent mai puțin, așa că nu mai poate da imobiliarelor tracțiunea financiară de până acum, când faptul că era fain la Cluj scumpea chiriile.

„Închiriez garsonieră în Gruia, aproape de Centru, disponibilă imediat, finisată, mobilată și utilată, preț 190 euro”, sună un anunț postat luni pe un grup de chirii din Cluj-Napoca, o ofertă cu un aer ante-pandemic, pentru că acesta era prețul pieței de dinainte de pandemie.

Din imaginile postate de către proprietar, garsoniera pare a fi una confort III (de 11 mp) sau, cel mult, una confort II (de 18-22 mp). De pe canapea poți să îți întinzi picioarele vara să te răcorești direct în frigider sau poți face un hidromasaj în mașina de spălat. Oricum, de spălat te speli în baie pe jos, cu dușul atașat chiuvetei.

Un preț nesimțit, ar spune unii, prețul pieței, dat de cerere și ofertă, ar zice alții. Adevărul e undeva la mijloc, fiindcă 190 de euro pentru o garsonieră maximum confort II, fie ea și renovată, era un preț corect acum câteva luni, când Clujul era plin de studenți și de tineri care aveau nevoie de o chirie și care erau dispuși să plătească mult pentru puțin, doar pentru a beneficia de ce le oferea traiul în Cluj: o facultate mai bună, un loc de muncă mai bine plătit, festivaluri, evenimente culturale, terase etc. Tot ce acum orașul nu le mai oferă. Cu facultățile închise fizic, trecute în online, mulți studenți au părăsit municipiul, la fel cei care se stabiliseră aici din alte localități ale țării, care acum lucrează de acasă, din urbea natală.

Cererea pentru chirii s-a schimbat mult în ultimele 2 luni, dar unii proprietari încă nu realizează asta. Piața imobiliară din Cluj are și a avut dintotdeauna o anumită inerție a prețurilor, proprietarii refuzând cu obstinație să negocieze mult în jos, preferând să rămână luni de zile, uneori chiar ani, cu apartamentele goale.

Pe același grup de chirii, o altă proprietară oferă o garsonieră în zona Mărăști, ocupabilă imediat, pentru 1100 de lei pe lună.

Pozele arată execrabil, greu se poate desluși garsoniera din unghiurile din care sunt făcute fotografiile, parcă tocmai pentru a ascunde ansamblul, după câteva detalii nesemnificative. Pare a fi totuși, de această dată, o garsonieră confort I, de 28 mp, „clasică”, adică cu lambriuri din lemn, cu uși ceaușiste, finisată acum două decenii. Din nou, un preț care poate fi considerat sau nesimțit, ori prețul pieței – chiriașii îl vor considera, cu siguranță, lipsit de bun-simț, iar proprietarul, o sumă corectă. Banii, întotdeauna când îi dai par mulți și când îi primești par puțini. Problema, în cazul chiriilor din Cluj, e că nu primești mare lucru de banii munciți cu greu – doar stelele orașului, gonflate declarativ de administrația locală. Stai la Cluj, unde e fain, iar fainoșagul se plătește!

Un anunț dat printr-o agenție imobiliară, pe același grup de Facebook, propune un apartament de o cameră, de 35 mp, finisat modern, mobilat, utilat complet, situat în zona centrală a orașului, la prețul de 370 de euro, care include și o parcare în subteran.

O altă chirie, într-o cameră disponibilă într-un apartament de 2 camere din cartierul Între Lacuri, este oferită la 180 de euro. Apartamentul este finisat clasic, renovat pe alocuri, așa că prețul poate fi considerat scump.

Iar exemplele pot continua, prețurile fiind, în mare, aceleași ca înainte de pandemie.

Pe de-o parte, proprietarii au dreptate să ceară la fel de mult, pentru că au plătit sume exorbitante când au cumpărat garsonierele/apartamentele, iar o chirie de doar 100 de euro le-ar face nerentabilă investiția. În plus, o garsonieră renovată și mobilată decent, închiriată cu 100 de euro pe lună, i-ar aduce proprietarului un câștig anual de numai 1200 de euro, adică o pagubă, dacă chiriașul ar provoca și stricăciuni și garsoniera ar trebui reparată ulterior.

Pe de altă parte, chiriașii au tot dreptul să fie revoltați, pentru că Clujul nu oferă nici salariile din București, nici condițiile de trai din Capitală, însă chiriile sunt egale sau mai scumpe.

Conform compariimobiliare.ro, prețul mediu de închiriere pentru garsonierele din Cluj-Napoca a rămas neschimbat din decembrie 2019, până în aprilie 2020 – 9 euro/mp. Asistăm, așadar, în prezent, la o piață imobiliară înghețată înainte de starea de urgență, care încă nu s-a dezghețat ca prețuri. Ce ne rezervă viitorul, rămâne de văzut, prețul fiind dat, finalmente, de raportul dintre cerere și oferă.

Un oraș care oferă însă acum mai puțin, cu mai puțini potențiali chiriași, nu mai poate păstra prețurile la nivelul de dinainte de pandemie, oricât s-ar încăpățâna proprietarii să țină de chiriile exorbitante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *