Editorial

Foamea e de AUR

În 1989, românii au ieșit în stradă și au strigat „libertate!”. În 2021, românii sunt în stradă și strigă, din nou, „libertate!” Un singur lucru unește cele două „libertăți”: foamea. Românii din ’89 au ieșit în stradă pentru că le-a ajuns foamea la os. Cei de azi ies pentru că simt în organism alte tipuri de foame: foamea de a se îmbăta prin baruri, foamea de a scoate o femeie în oraș, foamea de a se înjura fără mască, foamea de libertate prost înțeleasă. Și da, ies pentru că criza generată de pandemie le-a adus foamea în stomac.

Apropo de libertate, jurnalistul Adrian Mihălțianu scrie într-un editorial pe pressone.ro: „Familia, tradiția, patria, credința, libertatea – acestea sunt valorile împinse în față de către noul val al extremei drepte care s-a făcut simțit din Franța până-n Ungaria și Polonia, dar care până acum nu se manifestase coerent și în România.

E foarte interesant de urmărit în special lupta pentru libertate din partea acestor mișcări, inclusiv la noi în țară, în contextul în care de multe ori ele neagă dreptul altora la libertate atunci când acesta ar afecta – în opinia lor – valorile creștine menționate mai sus.

Evident, niciuna dintre cele cinci nu este de fapt o valoare creștină – ele sunt comune în toate religiile și chiar și în țările comuniste. Și batjocorite la fel peste tot, de altfel. Dar ultima dintre ele, libertatea, este pe înțelesul tuturor, chiar și al celor care nu dau neapărat importanță primelor patru.”

Libertate, ce concept nobil, care stă bine atât în gura unui disident politic, dar și în colțul orificiului bucal al unui lider de galerie transformat, peste noapte, în om politic, cum e George Simion. E foarte ușor să te mânjești la gură cu libertate, iar oamenii, mânați de diverse tipuri de foame, te vor urma. Libertatea față de străinii asupritori, o temă recurentă în ultimii 31 de ani. Și așa ajungem la cele patru valuri de naționalism.

Primul val s-a născut în 1990, când Ion Iliescu s-a urcat pe valul „nu ne vindem țara!”. După ce și-au câștigat libertatea, românii, tot cu foamea în glandă, au considerat că trebuie să le-o dea tot comuniștilor, care ne vor apăra de străinii care vor să ne subjuge. Valul ăsta e de cursă lungă și a fost preluat în discursul PSD, care ne povestea despre amenințarea multinaționalelor și despre superioritatea produselor româneși.

Apoi, avem valul PRM și Partidul Unității Națiunii Române, care s-au „luptat” cu un dușman comun: maghiarii. Românii au descoperit că le e foame de sânge de ungur, chiar dacă nu înțelegeau exact de ce. Ungurii vor să ne fure Ardealul, ungurii ne iau job-urile și femeile, ungurii sunt responsabili pentru tot răul din țara asta. Retorica asta a fost alimentată și de activitatea UDMR, cea mai parșivă chestie politică. Partid sigur nu e.

Al treilea val este pe bază de manele și biserică. Dan Diaconescu și Gigi Becali au hrănit foamea românilor pentru chiloți spălați în public și pentru credință. Pe sistemul „ce e frumos și lui Dumnezeu îi place”, ne-am uitat cum românul adevărat Dan Diaconescu se chinuie s-o găsească pe Elodia și l-am răsplătit cu un mandat în Parlament, iar apoi ne uitam cum se ceartă Gigi Becali pe la emisiunile sportive și l-am băgat și pe ăsta în Parlament, că e credincios și dă bani la biserici.

Și ajungem la al patrulea val, care le reunește pe toate. Nu ne vindem țara, străinii ne vor răul, pâine, circ și creștinism. AUR hrănește toate tipurile de foame de care suferă românii. Celor din diaspora le e foame de țară. Celor din țară le e foame de orice, dar să fie românesc. Românii ăștia au fost tot timpul acolo, doar că n-a vorbit nimeni cu ei în ultima vreme. Au făcut-o cei de la AUR. Cine sunt românii ăștia?

Conform unui sondaj INSCOP Research, desfășurat între 1 și 12 martie 2021, 55,9% dintre respondenți cred că poluarea din România este provocată mai ales de companii străine. Deci, nu noi poluăm, cu tot gunoiul pe care poporul ăsta jegos îl aruncă în natură, ci companiile străine. 47,3% cred că tăierile ilegale ale pădurilor din România sunt produse mai ales de companii străine. Românii nici măcar nu taie păduri, se sinucid copacii.

35,4% cred că România nu construiește autostrăzi pentru că e blocată de puteri străine, care urmăresc să împiedice dezvoltarea țării. E și ăsta un mod de a justifica faptul că ai votat incompetenți, care n-au fost în stare să ajungă la 1.000 de kilometri de autostradă în 31 de ani.

49,5% cred că Ungaria urmărește să rupă Transilvania de România. Din nou, ungurii malefici.

Cam ăștia sunt românii pentru care foamea de naționalism e de AUR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *