Sanatate

Fluturi în stomac? Se poate! Emoțiile ne afectează inclusiv tubul digestiv

Între emoții și tubul digestiv există o strânsă legătură. Vi s-a întâmplat ca în preajma unui examen, înainte de un eveniment important, imediat după ce ați primit o veste importantă să aveți crampe, sa simțiți o durere în abdomen sau chiar să experimentați un episod diareic? Sau, din contră, constipație? Nu e ceva ieșit din comun!

Psihologul Mihaela Buzea ne ajuta sa vedem mai bine relația dintre emoții și felul în care acestea se manifestă fizic.

„Ce înseamnă emoția, în primul rând? Haideți să încercăm să o dfinim. Emoția reprezintă o reacție a corpului la o situație cu care ne confruntăm. Ea este însoțită de manifestări în corp, fiziologice. Reacțiile apar atunci când ne confruntăm cu o situație nouă, când suntem la un interviu, în fel de fel de situații cu care nu suntem obișnuiți simțim fluturi în stomac”, precizează psihologul.

Palpitațiile, accelerarea ritmului cardiac, transpirația palmelor, toate sunt simptome normale. Sunt reacții de scurtă durată și de intensitate medie. Acestea sunt reacțiile constructive, care ne mobilizează.

„Dacă emoțiile sunt atât de puternice încât să nu-mi pot lua micul dejul, să provoace apetență, dacă mă duc la baie de câteva ori, dacă am diaree, câteva scaune moi, pot ajunge în partea de patologie. De boli. Boli funcționale, care nu manifestă tulburări organice. Nu suferă organul, ci prin funcționarea tubului digestiv avem aceste manifestări.”

Dacă emoțiile ne afectează în așa măsură, deja vorbim de o patologie. E clar, deja avem probleme.

„Nu mai e o noutate că vorbim despre un al doilea creier, creierul enteric, care răspunde de funcționarea tubului digestiv. El este în relație cu creierul nostru central și, în momentul în care ne confruntăm cu o situație foarte stresantă și de o intensitate mai mare, trimite comanda creierului enteric, iar acesta intră in modul avarie”, explică foarte frumos psihologul Mihaela Buzea.

Tot psihologul vine cu o serie de sfaturi, despre cum putem gestiona mai ușor emoțiile.

„Mai ales când apare incertitudinea, când suntem contra-timp, se activează sistemul nervos vegetativ. Se activează în sânge un neurotransmițător care se numește cortizol. Iar acest cortizol face ravagii. Iar în interiorul corpului are loc o activare atât de mare încât manifestă toate aceste simptome. Ce e de făcut? Teoretic, e ușor. Trebuie să ne gestionăm emoțiile și managementul timpului. Pentru început, nu mai trebuie să amânăm la nesfârșit și să lăsăm pe ultima sută de metri lucruri importante”, ne sfătuiește psihologul Mihaela Buzea.

Concluzia? Dacă vă simțiți depășit de situație, apelați la un specialist. Nu lăsați emoțiile să vă controleze viața și, mai ales, să vă dea dureri fizice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *