PORTRET

Florina Pop, stâlpul bolnavilor de cancer: „Nu țin la halatul alb, dar țin la a avea pacientul suportul necesar gratuit”

Florina Pop, tânărul psiholog care schimbă viața a sute de bolnavi. Florina este o tânără de 34 de ani, care prin multă implicare, cu ajutorul științei și a dorinței de evoluție a ajuns Psiholog clinician specialist la Institutul Oncologic Prof Dr Ion Chiricuta Cluj-Napoca. Născută și crescută în Bistrița-Năsăud, după terminarea liceului a pornit spre Cluj, pentru a urma studiile la Facultatea de Psihologie, chiar dacă nu avea sprijin din partea familiei. Sensibilă, plină de blândețe și cu un zâmbet încurajator, Florina transmite un carusel de emoții, o liniște și o siguranță ce te recheamă în cabinetul său.

„Am crescut foarte mult cu bunicii. Pe atunci îmi doream să merg pe partea de literatură, asta până în clasa a 10-a. În clasa a 10 a când am studiat Psihologia și am văzut-o un domeniu mult mai pragmatic. De acolo, am participat la olimpiadă și așa a început totul. Mai mult decât atât, feedback-ul prietenilor m-a motivat și mai multă să aleg această facultate deoarece eram psihologul din grup. Prietenii de foarte multe ori mi-au înlocuit familia. Ei veneau întotdeauna prima dată la mine, și nu neapărat pentru un sfat ci pentru a simți că sunt cu adevărat ascultați”, spune Florina Pop.

Munca, implicarea, devotamentul și seriozitatea, caracteristicile ce i-au format cariera Florinei

După cum spunea și Florina, a început din clasa a 10 a să cocheteze cu psihologia. Psihologul Institutului Oncologic se numără printre acele persoane care nu au primit sprijin și încredere din partea părinților, însă acest aspect nu a făcut-o să renunțe.

„Doar bunicul m-a susținut din familie. A fost și pentru prima dată când cineva a venit a venit cu mine când am început o etapă de școlarizare. Bunicul spunea că nu e o profesie oarecare deoarece implică și fapte. Nu am fost susținută deoarece nu era o profesie la care să te aștepți că vei câștigat foarte bine” mai spune Florina

În Facultate, Florina a fost persoana care s-a implicat foarte mult în partea de voluntariat.

„Nu am ținut neapărat să ajung în Institut și nici măcar într-un spital. Nu țin la halatul alb, dar țin la a avea pacientul suportul necesar gratuit atunci când are cea mai mare nevoie, Cred că nicăieri nu este mai mare nevoie ca într-o instituție de genul acesta. M-am implicat foarte mult pe această parte (în mediul clinic) și aici vedeam rostul psihologiei. Întâmplarea a fost să fac voluntariat prima dată la Chirurgie II, apoi la Institut. Feedback-ul pacienților m-a făcut să rămân în domeniu”,

Uneori, fiecare zi e cu adevărat o altă tură de carusel. Florina Pop nu vede ceea ce face ca pe o muncă grea, ci ca pe o muncă ce implică foarte multe componente.

„Trebuie să ne gândim că pacientul este în centru activității noastre, să îi oferim o îngrijire de calitate, iar o îngrijire de calitate înseamnă să respectăm standardele impune la nivel european. Trebuie să respect ghidurile de practică clinică, recomandările din literatura de specialitate, astfel încât intervenția mea să fie una validată științific și pe cât se poate și adaptată pacientului din fața mea”, mai povestește mândră de munca sa.

Florina lucrează după principii serioase validate științific

Psihologul Institutului Oncologic lucrează cu pacienții care solicită. Ideal ar fi să se înceapă cât mai devreme oferirea suportului psihologic deoarece așa există mai mult timp pentru prevenirea recăderilor. Dincolo de pacienți, Florina Pop se implică și în cercetare și în stagiile practice din institut.

Psihologul institutului nu vede munca de acolo foarte grea, ci foarte solicitantă. E foarte important să ai în minte toate criteriile de diagnostic, tot ce ai putut citi vreodată. Atenția la omul din fața este extrem de importantă. Ca și psiholog nu mai exiști, valorile tale nu mai există.

„Nu judecăm nimic din ceea ce auzim. Suntem aici și acum cu tot ceea ce am învățat, dar în același timp atenți, fără o rețetă exactă, dar cu principii serioase validate științific. Dat fiind că lucrez cu pacienți care solicită nu am simțit rețineri. Într-adevăr, la început, când li se recomandă există rețineri, însă nu este în zadar acel sfat minimal. Sunt foarte multe paciente cu cancer mamar care vin și îmi spun în timpul tratamentului radio-terapeutic: ”Atunci credeam că pot, măcar la asta să fac față, dar nu mai pot face față”. Am multe cazuri în care a venit soțul, copiii. Când am o familie, nu simt că este greu, ci complet și cred că abia atunci ne puteam asigura că pacientul merge într-un cadru cât se poate de sănătos”, mai spune psihologul.

Fiecare poveste a ajuns la sufletul Florinei. Au fost pacienți care au plecat dincolo, pacienți de care își amintește cu drag. Florina povestește cu nu s-ar fi gândit că unii pacienți se pot adapta atât de bine și că își pot relua atât de bine viața după boală. O mare bucurie din de psiholog a Florinei, este momentul în care pacientele care merg la control, se întorc cabinetul de unde au primit sprijin și curaj.

Orice sportiv, dacă vrea într-adevăr să fac performanță aleargă pe un singur culoar. Florina Pop și-a ales și ea un singur culoar, cel al dezvoltării profesionale și persoanele din domeniul psiho-oncologiei.

„Am investit foarte, foarte mult aici. Viața mea toată e formare profesională și personală pe acest domeniu, deocamdată, până la 34 de ani. Ca și realizări, ce aș vrea să menționez este că mă bucur că am terminat la Cluj unde se pune accent pe psihoterapia validată științific, iar mai apoi că am ținut cont de tot ceea ce se recomandă în literatura de specialitate, astfel încât intervenția să fie una validată. Inclusiv faptul că m-am implicat alături de colegii mei în activități de cercetare consider un plus. O realizare pentru mie e că aici mă simt ca într-o familie. Îmi e drag de colegi, colaborăm, abordarea e una multidișciplinară. Nu m-aș vedea altundeva”, spune aceasta.

Implicarea i-a adus rezultate inimaginabile 

Florinei Pop, meseria aceasta i se potrivește ca o mânușă. Pacienții îi dau curajul de care dă dovadă astăzi. Rezultatele pozitive avute pe parcurs îi dau curajul de a spune și altor pacienți că se poate ca lucrurile să meargă și într-o direcție mai bună. Pacienții insistă că doar datorită Florinei se întâmplă lucrurile bune, însă ea mereu îi încurajează spunând că este o muncă de echipă.

„Am pacienți care se întorc din 2012. Asta înseamnă foarte mult. Sunt pacienți care sunt în perioada de supraviețuire, majoritatea cu cancer mamar, cu o calitate a vieții destul de acceptabilă. Pornesc de la fiecare om așa cum e , unic. Am un caz de la începuturile mele aici. O femeie de 50 de ani, cu cancer mamar, în stadiul 3, care a acceptat foarte greu mastectomia. Își vedea asta ca pe un handicap, că lucrurile nu mai au sens, nu vedea de ce ar mai trebui să facă toate tratamentele și să meargă mai departe. Într-adevăr, înainte era foarte activă, iar dintr-o dată primit acest diagnostic a fost un șoc. Mi-a luat o vreme bună. Am început prin a crea relația terapeutică și am continuat pe tot parcursul chimio și radio terapeutic intervenția, ca acum să ne scriem e-mail-uri și să fie foarte bine. La început nu aș fi crezut că vom ajunge vreodată în această etapă”

Florina se poate mândri cu faptul că nu a avut persoane care să-i refuze ajutorul psihologic, care să renunțe. Însă a avut cazuri în care pacientul a mers descurajat, fără dorința de a urma un tratament.

„Acele persoane au avut nevoie de timp. Noi nu influențăm în niciun fel, ci punem pe tapet toate variantele posibile. Fiecare dintre noi are nevoie de timp pentru a lua o decizie. Din pacienții cu care eu am lucrat nu au fost ca să își ducă la bun sfârșit dorința, dar asta nu înseamnă că nu au fost pacienți care au refuzat”, mai povestește Florina.

Ajutorul psihologic este un port în calea furtunii, după cum îi place și Florinei să spună. Ceva ce nu se știe despre psihologul clinician, este faptul că adoră să citească și să scrie, motiv pentru care își dorește să scrie două cărți diferite. Florina are în plan să continue munca la fel ca până acum, să nu renunțe la dezvoltarea profesională niciodată și să își finalizeze doctoratul. Din acest semestru i s-a propus să țină practica clinică la masteratul de tehnici de la Psihologie și va face cu drag acest lucru. Florina Pop a ținut să menționeze că suportul cel mai important pentru a organiza servicii de psiho-oncologie pentru pacienți în Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuta a fost susținut de către domnul profesor Achimas.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *