In vizor

Florestiul, ingropat in gunoaie, e pe cale sa devina Napoli de Romania. Prefectul nu a dat ordinul pentru declararea situatiei de urgenta

Consiliul Local al comunei Floresti s-a intrunit in sedinta de in data in 21 iulie. Culmea e ca, desi se stia de problema gunoaielor neridicate din comuna inca de a mijlocul lunii, consilierii locali nu au dezbatut subiectul urat mirositor ce viza suspendarea contractului intre firma de salubritate si operatorul rampei de depozitare, preferand sa voteze cuantumul exproprierilor de pe traseul drumului de ocolire sud. Ulterior, primarul a cerut declararea starii de urgenta, insa prefectul i-a dat cu flit, invocand ca nu sunt respectate procedurile legale. 

Sedintele Consiliului Local de indata sunt convocate in situatii de forta majora sau maxima urgenta. In sedinta de indata convocata joi, 21 iulie, consilierii locali ai comunei Floresti au dezbatut problemele legate de  exproprierierile care urmeaza sa se faca pe traseulul drumului de ocolire sud. Cum situatia mirositoare a gunoaielor neridicate nu a prezentat  interes pentru alesii locali, acesta nu a fost luata in dezbatere. Ulterior, primarul Horia Sulea a transmis un comunicat prin care a informat locuitorii comunei de ce nu le sunt ridicate resturile menajere si a solicitat prefectului declararea starii de urgenta. 

La mijlocul acestei luni, operatorul de servicii de salubritate, Quatro Eco Salub, a fost notificat de catre Salprest Rampa de suspendarea contractului care permitea operatorului depozitarea deseurilor in rampa agentului economic amintit. Acesta a motivat suspendarea contractului prin faptul ca rampa pe care o opereaza s-a umplut si nu mai poate primi noi transporturi. Transportul acestor deseuri menajere la rampe din alte judete cu autospecialele de colectare este imposibil avand in vedere ca aceste transporturi ar dura aproximativ 10 ore per autospeciala. Problema este una acuta, fiind similara la nivelul intregului judet, Clujul neavand in acest moment o rampa autorizata de depozitare a deseurilor menajere. Comuna Floresti are cel mai mult de suferit de pe urma acestei situatii”, a informat Horia Sulea.

Din moment ce contractul dintre Quatro Eco Salub si  Salprest Rampa a fost suspendat la mijlocul lunii iulie ramane tardiva cererea primarului Horia Sulea, in contextul in care nu a dezbatut in sedinta de consiliu convocata de indata, solicitarea catre Institutia Prefectului privind decansarea starii de alerta.

 “Avand in vedere toate aceste aspecte, am solicitat in cursul zilei de astazi Institutiei Prefectului Judetului Cluj, in baza prevederilor art 2. lit J, coroborat cu art. 24 lit. C ale OUG 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, acordul pentru declararea starii de alerta pe raza Comunei Floresti, ca urmare a situatiei serviciilor de salubritate, situatie concretizata prin imposibilitatea depozitarii deseurilor intr-o rampa autorizata”, a fost solicitarea lui Horia Sulea. 

Desi in comunele Floresti, Gilau, Capusu Mare si Maguri Racatau in care isi desfasoara activitatea Quatro Eco Salub gunoaiele nu mai sunt ridicate de cateva zile. Ca urmare a nerespectarii procedurilor legale, prefectul Gheorghe Vuscan nu a dat curs solicitarilor primarului Horia Sulea si nu a declarat starea de alerta. 

“Din adresa transmisa de Primaria Floresti nu rezulta concret tipul de risc avut in vedere dintre cele mentionate la art.2 lit.j din OUG nr.21/2004. Nu ne-a fost comunicata Hotararea Comitetului local pentru situatii de urgenta privind declararea starii de alerta pe raza comunei Floresti, judetul Cluj cuprinzand toate cele 4 elemente obligatorii, prevazute la art.4 aliniatul 5 din OUG nr.21/2001 respectiv: baza legala; perioada de aplicare; masurile dispuse;  obligatiile cetatenilor si ale operatorilor economici in ceea ce priveste participarea la activitati in folosul comunitatilor locale. De asemenea, potrivit art. 2 lit.f din OUG nr 21/2004 – privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, starea de alerta  se declara in conditiile OUG nr.21/2004 si se refera la punerea de indata in aplicare a planurilor de actiuni si masuri de prevenire, avertizare a populatiei, limitare si inlaturare a consecintelor unei situatii de urgenta .In ceea ce priveste competenta de declarare a starii de alerta la nivelul unitatiilor administrativ teritoriale, aceasta ii revine comitetului local pentru situatii de urgenta cu acordul Prefectului judetului”, se arata in adresa transmisa primariei Floresti de catre Institutia Prefectului. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *