In vizor

Firmele private au zeci de contracte cu Consiliul Județean Cluj, în timp de propria societate de modernizare a drumurilor a primit doar trei contracte într-un an

Zeci de contracte are Consiliul Județean Cluj cu firme private pentru modernizarea și întreținerea drumurilor, deși propria societate, Drumuri și Poduri Județene SA ar putea face astfel de lucrări. Cel mai grav este faptul că firma forului județean este într-o situație dificilă de mai mulți ani. Anul trecut a ajuns chiar în insolvență.

În toamna anului trecut, conducerea Drumuri și Poduri Județene SA spunea, într-o ședință de Consiliu Județean, că nu are contracte și ca atare nu există o sursă clară pentru obținerea de bani. Forul județean a preferat să „pompeze” bani sub formă de ajutor în loc de contracte de lucrări.

Anul trecut, Consiliul Județean a avut 164 de contracte pentru diverse servicii și lucrări, din care doar trei pentru Drumuri și Poduri Județene SA: contract subsecvent de servicii pregătire pentru iarnă lot 1, lot 2, lot 4 (deszăpezirea drumurilor). Cele trei contracte au avut fiecare valoarea de 519.400 lei, 1.038.900 lei și 1.038.900 lei, de unde rezultă o valoare totală de aproape 2,6 milioane lei.

Drumuri și Poduri Județene SA a împărțit deszăpezirea drumurilor, în sezonul 2018 – 2019, cu încă două firme private.

Anul trecut, din cele 164 de contracte ale Consiliului Județean, 44 au fost semnate cu o firmă privată – Dacia Asphalt, firma lui Eugen Ioachim Cadar (fost șef al fostei Regii de Drumuri și Poduri Județene Cluj) și a lui Gheorghe Petruț, a câștigat, anul trecut, zeci de contracte subsecvente pentru întreținerea drumurilor județene. Această firmă s-a intersectat în afaceri cu Diferit SRL, o firmă de casă a administrației publice locale, bine cunoscută în Cluj. De asemenea, aceeași Dacia Asphalt este paravan pentru firma Construct Perom, câștigătoare a mai multor contracte cu bani publici din Bistrița.

Valoarea totală a acestor contracte este de peste 123 milioane lei (25,6 milioane euro). În timp ce Diferit SRL s-a ocupat de modernizarea drumurilor, Dacia Asphalt a prins felia întreținerii drumurilor.

Societatea Drumuri și Poduri nu a mai avut profit din anul 2016. Dar și atunci profitul a fost în valoare de numai 6.921 lei. Profit mic a avut și în anul 2015: puțin peste 38.000 lei. Cel mai mare plus l-a înregistrat în anul 2010: peste 267.000 lei.

2017 și 2018 au fost anii cei mai slabi din punct de vedere financiar pentru societatea Consiliului Județean. În 2017, a înregistrat o pierdere de 19,6 milioane lei, iar în 2018, pierderea a fost ceva mai mică, adică 8,7 milioane lei.

Cifra de afaceri declarată în 2018 de societatea Drumuri și Poduri a fost de 32,2 milioane lei, iar în 2017 a fost de 41 milioane lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *