Din oras

Fiindcă nu sunt locuri suficiente în creșe, Primăria subvenționează plata bonelor acasă. Dar, ia bone de unde nu-s!

Programul de sprijin a părinților pentru plata bonelor, în condițiile unui deficit de 1000 de locuri în creșele clujene de stat, a fost anunțat în vara anului trecut de edilul Emil Boc. Acum, consilierii locali sunt chemați să voteze proiectul supranumit și „Bocobona”, un demers ce nu rezolvă în nici un fel problema lipsei de locuri din creșe, în contextul în care Primăria pune la dispoziția părinților doar 90 de locuri noi în creșe pe an, dar se vrea a fi un program alternativ de susținere a creșterii copiilor. Problema care rămâne este chiar cea a bonelor: a identificării unor bone dispuse să colaboreze cu părinții pe banii administrației locale. Dacă acest proiect va fi aprobat, cel mai probabil cererea pentru serviciile unei bone se va majora. Rămân nesoluționate alte două aspecte: asemenea lipsei locurilor în creșele clujene de stat, și serviciile oferite de bone sunt la mare căutare, iar numărul acestora, insuficient; în plus, costul unor asemenea servicii va crește substanțial, ceea ce va face ca efectul programului să fie diminuat. 

Pot beneficia de ajutorul financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă persoanele care au în întreținere copii de vârstă preșcolară, ale căror venituri sunt până la 3.500 de lei pe membru de familie și care se află în una din următoarele situații:

* Este părintele la care copilul locuiește în mod statornic.
* Are calitatea de reprezentant legal al copilului și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia. 
* Este persoana desemnată de părinte pentru întreținerea copilului, pe perioada absenței părinților, conform prevederilor art 104 din Legea nr 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Ajutorul financiar se acordă pentru fiecare copil de vârstă preșcolară, în funcție de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie, după cum urmează:

* Până la 2.100 lei – 710 lei.
* De la 2.101 lei până la până la 2.500 lei – 550 lei.
* De la 2.501 lei până la 3.000 lei – 390 lei.
* De la 3.001 până la 3.500 lei – 250 lei. 

Ajutorul financiar se acordă lunar, pentru fiecare copil de vârstă preșcolară. 

Însă, pentru a beneficia de acest ajutor financiar, părinții trebuie să facă dovada venitului net lunar în baza mediei veniturilor nete realizate de beneficiar în ultimele 6 luni anterioare solicitării dreptului la ajutorul financiar. 

În plus, solicitanții trebuie să îndeplinească cumulativ o serie de condiții, precum cetățenie română ori a unui alt stat, să fie angajat cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu. 

Criteriile de obținere a ajutorului financiar pot fi consultate aici. 

Din păcate, aceste fonduri nu pot fi folosite de solicitanții (părinții) care nu au reușit să înscrie copilul la o creșă de stat, din cauza numărului insuficient de locuri, astfel încât să se orienteze spre o creșă privată:

„Acordarea ajutorului financiar se efectuează numai pentru copilul care nu este înscris la creșă/grădiniță acreditată (publică/privată) sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creșă/grădiniță acreditată (publică/privată) de pe raza municipiului ori nu a retras copilul de la creșă/grădiniță acreditată (publică/privată)”, se arată în proiectul de hotărâre. 

În justificarea acestui demers, Primăria prezintă date cuprinse pe o durată de 10 ani, fără să amintească de criza locurilor în creșele de stat în condițiile în care administrația oferă doar 90 de noi locuri în creșe pe an. 

„Municipiul Cluj-Napoca face eforturi pentru a pune la dispoziția cetățenilor servicii de îngrijire a copiilor în creșe publice. Astfel, în ultimii 10 ani, Primăria Cluj-Napoca a crescut capacitatea creșelor din oraș cu 692 de noi locuri, ajungându-se la un total de 1.232 de locuri”, se arată în documentul citat. 

Astfel, numai în 2019, în cele 16 unități aflate în subordinea administrației creșelor, au fost respinse un număr de 967 de dosare, însemnând părinți cu copii care au rămas pe dinafară, aflați în imposibilitatea de a beneficia de serviciile unei creșe clujene de stat. 

„În prezent, administrația locală oferă un loc prioritar procesului de construcție de noi unități de tip creșă în toate cartierele orașului, fiind în diferite faze de pregătire proiecte pentru înființarea unui număr de 430 de noi locuri până în anul 2021”, menționează proiectul citat.

De fapt, din vara anului 2018, un grup de părinți realiza o primă acțiune publică de protest în privința lipsei măsurilor concertate ale administrației locale pentru construcția de noi creșe, context în care un număr de peste 900 de părinți nu au reușit să-și înscrie copiii peste vară într-una din creșele clujene de stat. 

CITEȘTE ȘIVIDEOREPORTAJ Un tătic și-a luat inima-n dinți și a ieșit în stradă, nemulțumit că Primăria Cluj-Napoca nu face ABSOLUT NIMIC pentru cei 905 copii care nu au un loc la creșă: „Suntem disperați! Efectiv, nu am unde să-mi duc copilul!”

Abia din 2018, Primăria Cluj-Napoca a început să pună anual la dispoziția părinților doar 90 de noi locuri în creșe.

În anul 2019, în Cluj-Napoca au fost disponibile 90 de locuri în creșă.

În anul 2020, administrația locală trage tare pentru a oferi abia în toamnă alte 90 de locuri, iar în 2021, alte 90 de locuri. 

Cererea pentru locurile în creșele de stat a crescut, iar deficitul s-a accentuat: cca 1000 de părinți sunt în imposibilitatea de a-și înscrie copiii în creșele clujene de stat, din cauza deficitului de locuri.

Ce poți face cu 200 sau 300 de lei, diferență pe care vine să o ofere Primăria, în condițiile în care serviciile unei bone sar de 2000 de lei?

Cât costă serviciile oferite de o bonă? Acestea se ridică la suma de 2000 de lei pe lună. Și acest tarif este unul variabil, iar costurile pot fi și mai mari.

În Cluj-Napoca, cel mai scump oraș din țară, este absolut imposibil pentru o familie cu un venit de 4000 de lei pe lună să-și permită serviciile unei bone. 

Dacă ai de achitat o rată lunară sau o chirie de 1.400 de lei pe lună, să spunem, dacă mai ai de achitat facturile lunare, tot mai scumpe de la o lună la alta, plus cheltuieli curente care țin de coșul de consum – ei bine, toate acestea devin imposibil de rezolvat cu cei 2000 de lei rămași.

Ce poți să faci cu 200 sau 300 de lei, diferență pe care vine să o ofere Primăria, în condițiile în care serviciile unei bone sar de 2000 de lei?

În august 2019, conform datelor furnizate de AJOFM Cluj, la nivelul municipiului Cluj-Napoca activau doar 3 (trei) bone oficial. Pentru a beneficia de sprijinul financiar oferit de Primărie, părinții trebuie să apeleze la serviciile unei bone autorizate, ori și numărul acestora este unul insuficient. 

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

detaliu imagine: Emil Boc, vizită la creșa de pe strada Grigore Alexandrescu, unde lucrările sunt realizate „în proporție de 75%”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *