In vizor

FENOMENUL "BRĂILA” – CUM SĂ AJUNGI PE PRIMUL LOC

Rezultatele elevilor clujeni la examenele de Evaluare Națională au fost foarte bune, numai județul Brăila s-a situat înaintea județului Cluj. Deoarece în unele județe există școli în care elevii cu rezultate mai slabe nu se pot înscrie la Evaluarea Națională, în acest fel, rata de promovare este menținută și ridicată într-un mod artificial. Unii au ajuns să se refere la acest fenomen ca la ”fenomenul Brăila”. Cui îi folosește, de fapt, această strategie? 

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului și ministrului Educației, Asociația Human Catalyst atrage atenția că există școli în care elevilor slabi le este interzis să se înscrie la Evaluarea Națională.

Există dovezi ce ne arată că nota medie pe școală / județ la evaluarea națională este ridicată artificial de o prezență redusă a elevilor de clasa a 8-a la testări – ca urmare a unei „selecții” impuse la nivel de clasă, management al școlii sau inspectorat școlar. Această situație rezultă în urma unei practici abuzive la nivel de sistem educațional, prin care elevilor considerați slabi le este interzisă înscrierea la Evaluarea Națională pentru a nu „trage în jos” media pe școală/județ. În practică, am întâlnit astfel de cazuri în toată țara, cu preponderență în comunități sărace, marginalizate și/sau cu procent mare de romi”, se arată în scrisoarea deschisă a Asociației Human Catalyst.

Autorii scrisorii deschise susțin că acest fenomen este observat în special în județul Brăila, unde nota medie la Evaluarea Națională a fost una mare, iar numărul elevilor care au susținut acest examen este cel mai mic.

Cel mai reprezentativ exemplu în acest sens este ilustrat în cazul unităților de învățământ din județul Brăila. Deși aici în 2016-2017 nota medie la evaluarea națională a fost a doua cea mai mare din țară (7,29), după Municipiul București (7,35), ponderea elevilor din clasa a 8-a care nu au susținut evaluarea națională a fost cea mai crescută din România (36,5%), mai mult cu 3% față de anul școlar anterior. Important de precizat că „fenomenul Brăila” este practicat și la nivel de liceu, în cazul examenului de Bacalaureat”, se arată în documentul transmis de asociație.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Valentin Cuibus, a explicat această situație în felul următor :

 ”E greu de spus dacă acest ”fenomen” există sau nu. S-ar părea că există ceva. Anul acesta, unele aspecte au fost corectate de către minister, chiar dacă în ultimul moment: au introdus obligatoriu în bază de date, pe toată lumea, pe toți cei care au încheiat școala, adică clasa a VIII-a.

Prin urmare, toată lumea a fost obligată să treacă. Trebuia să facă cerere, ca să nu participe la examen. Sau să nu te duci la examen. 

Problema este însă puțin altfel. Unde se fac lucruri de genul acesta și este clar că situația există, deoarece 37% înseamnă enorm, adică elevi care să nu se prezinte, aceasta se întâmplă în timpul anului. Adică profesorii îi lasă corigenți pe elevi. 

Sunt mai multe categorii de copii: elevi care vor să meargă la școala profesională, iar atunci copilul respectiv nu are nici o motivație pentru a merge la examen. Nu vrea. Și noi am avut anul acesta 171 de elevi care n-au vrut să se prezinte. S-au înscris direct la profesională, pentru că nu au nici o motivație. Aceasta este o categorie.

Dar sunt elevi care iau note de 7, 6, 5 – pe parcursul anului, iar în ultimul semestru, profesorul îi dă nota 3 pentru ca să nu se mai prezinte la examen”, a declarat Valentin Cuibus.

Rezultatele înregistrate în județul Brăila la Evaluarea Națională nu sunt însă confirmate și de rezultatele examenului de Bacalaureat.

Evaluarea Națională din acest an a adus rezultate bune pentru clujeni, cu treisprezece note de 10, județul Cluj se află pe locul 2 în țară la rezultatele obținute, după județul Brăila. Rata de promovare a exameneleor de la Evaluarea Națională, în județul Cluj, este 87,8%, cea mai mare rată de promovare din țară.

Aceste rezultate le confirmă pe cele înregistrate în anii trecuți și anume faptul că județul Cluj este situat printre primele locuri în funcție de rezultatele obținute la examenele de la Evaluarea Națională. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *