La fiecare două ore, o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin. Nu este un scenariu sumbru, ci realitatea cruntă din zilele noastre, rezultat al faptului că ffemeile merg prea puțin sau deloc la controale periodice de specialitate. Asta face ca la noi în țară numărul femeilor bolnave de cancer de col uterin să fie de până la 3 ori mai mare, decât media europeană.
„86% dintre românce au auzit de cancerul de col uterin, dar mai bine de jumătate nu asociază boala cu infecția cu HPV, iar una din 10 consideră falsă informația că boala este provocată de virusul HPV, care este cea mai frecventă boală cu trasmitere sexuală”, ne-a spus Dr. Carmen Ungurean, coordonator program național.
De astăzi, femeile din România pot să se testeze gratuit pentru depistarea cancerului de col, în cadrul unui program național de screening, doar pe baza codului numeric personal. În județul Cluj, centrul de screening este la Institutul Oncologic, însă medicii se deplasează și în teritoriu.
„Pentru unele femei, inclusiv o deplasare la un centru poate reprezenta o problemă, de timp sau chiar financiară. La aceste femei ne deplasăm noi cu unități mobile, în toate satele din județul Cluj”, a precizat Prof. Florian Nicula, coordonator program screening.
Până acum, programele de screening și-au dovedit eficiența, dar nu suficient, spun specialiștii.
„Numărul de cazuri noi cresc pentru că mergem noi activ la ele și le depistăm. Găsim și cancere care evoluau și femeile nu știau de ele, dar găsim și cazuri asimptomatice, dar care netratate ar fi ajuns apoi într-o formă invazivă incurabilă”, a completat prof. Florian Nicula.
Datele medicilor arată că cele mai mule cancere de col uterin s-au depistat la femeile cu vârste cuprinse între 35 și 40 de ani, însă în această afecțiune vârsta nu este importantă.