Politica

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ anunță proteste pentru miercuri și joi. ″Nu am găsit înțelegere la Ministerul Muncii!″

FSLI începe protestele – miercuri şi joi pichetează Ministerul Muncii. Conform unui comunicat de presă făcut public luni, FSLI anunță că va picheta Ministerul Muncii miercuri, între orele 13.00 – 15.00 şi joi, între orele 10.00 – 14.00. 

George Purcaru, prim-vicepreşedinte FSLI, cu care am discutat privitor la protestele organizate în fața Ministerului Muncii, ne-a declarat următoarele: 

„Aceasta nu reprezintă decât prima etapă a unor acțiuni colective la care vor fi prezenți liderii județeni ai FSLI, precum și colegii noștri din apropierea Capitalei. Dacă rezultatele nu vor fi evidente, atunci vom organiza acțiuni și proteste de amploare la care îi vom mobiliza și pe colegii noștri din teritoriu″.

Prim-vicepreședintele FSLI a mai afirmat că, deocamdată, nu au dorit să îi convoace și pe colegii lor din teritoriu, precum Sindicatul din Învățământ Cluj-FSLI, deoarece speră să obțină rezultatele scontate în urma acestor demersuri și să fie invitați la masa negocierilor de către Ministerul Muncii. 

Purcaru a mai adăugat:
„Dacă la Ministerul de Finanțe și la Educație am avut parte de înțelegere și au început deja discuții, la Ministerul Muncii nu am găsit sprijin și nici înțelegere. Iată de ce am și hotărât să începem aceste proteste cu pichetarea ministerului în discuție″.

Revendicările FSLI se referă cu precădere la modificarea OUG 3/2018, privind unele măsuri fiscal – bugetare, prin care mii de angajaţi din învăţământ aflaţi în concediu medical pierd sume importante din venit.   

Mai precis, nemulțumirile se îndreaptă contra ultimelor măsuri fiscale adoptate de Guvern, dar au în vedere și renegocierea Legii cadru nr. 153/2017, prin care a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare fiind poziţionat între 1,64 şi 2,76, în treimea inferioară a grilei de salarizare. Astfel, se precizează faptul că majorarea acordată la 1 ianuarie 2018 nu poate să acopere nici măcar rata inflaţiei, ceea ce face ca nivelul de trai al angajaţilor din educaţie să fie cât mai scăzut. 

Prin urmare, FSLI cere modificarea de urgenţă a Legii cadru nr. 153/2017, privind salarizarea bugetarilor, întrucât a creat discriminări atât în rândul anajaţilor din sistemul bugetar, cât şi în rândul angajaţilor din învăţământ. Reîncadrarea personalului didactic, pe această lege, începând cu data de 1 iulie 2017, a dus la situaţii absurde prin care personalul didactic necalificat este mai bine plătit decât personalul didactic calificat cu definitivat, grad didactic II sau chiar grad didactic I. 

FSLI solicită, de asemenea, ca majorarea de 20% de la 1 martie 2018 să se acorde și pentru personalul nedidactic. 
FSLI solicită Ministerului Muncii modificarea Legii pensiilor, astfel încât cadrele didactice să se poată pensiona cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard. Nivelul de suprasolicitare neuropsihică, precum și cazurile medicale, care îi împiedică pe colegii noștri să își desfășoare activitatea la catedră în condiţii normale, impun crearea unui cadru legal adecvat acestei profesii.  

sursa foto: radiotimișoara.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *