In vizor

Federatia SHARE da vina pe fostul Guvern pentru datoriile avute catre furnizori

Scris de 546

In urma articolului de ieri din Ziar de Cluj, in care aratam ca Federatia SHARE are mai multe procese cu diferiti furnizori, pe care nu i-a platit, Federatia SHARE da vina pe lipsa de finantare din partea fostului Guvern, care a declarat in 2015 programul Capitalei Europene a Tineretului unul de importanta nationala. 

Federatia SHARE a fost data in judecata de opt PFA-uri si societati comerciale pentru recuperarea unor datorii. De la sfarsitul anului trecut si pana la aceasta data, curg procesele pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca, intentate de furnizorii neplatiti de cei care au organizat Festivalul Untold si au coordonat programul Capitalei Europene a Tineretului 2015. In multe cazuri, cei de la Federatia SHARE- pentru care a garantat, in definitiv, municipiul Cluj-Napoca- s-au comportat cu nesimtire fata de cei care au prestat pentru ei. Firmele le-au oferit servicii pro-bono, in numele programului Capitalei Europene a Tineretului, sau au facut reduceri substantiale. Cu toate acestea, Federatia SHARE a ales sa nu plateasca si, astfel, a ajuns in instanta, aducand o pata de rusine pe obrazul intregului oras.

Care este pozitia SHARE vizavi de aceste datorii? 

“Federatia SHARE Cluj-Napoca a depus toate eforturile pentru ca programul Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeana a Tineretului sa fie unul cu impact pozitiv asupra intregii comunitati. Am facut tot posibilul sa sprijinim cat mai multe proiecte care aduc plus-valoare Clujului si sectorului de tineret din Romania (Untold Festival, Electric Castle, Day 15, Bugetare participativa de tineret – sunt doar cateva exemple de proiecte pe care Federatia SHARE le-a sprijinit in 2015) si am reusit sa realizam, impreuna, un program care se bucura de recunoastere internationala. 

Din pacate, desi proiectul a fost declarat prin O.U.G. ca fiind “de interes national” si am avut multiple promisiuni de sustinere din partea fostului Guvern al Romaniei, acestea nu s-au concretizat. Astfel, spre deosebire de celelalte orase desemnate Capitale Europene ale Tineretului, am fost nevoiti sa derulam un program extrem de complex, de 365 de zile, fara sprijin guvernamental pentru proiectele strategice ale programului. 

In acest context, vom incerca in continuare sa ne achitam de obligatiile restante in urma organizarii festivalului Untold, la fel cum pe parcurs am cautat intotdeauna solutii. Am facut plati partiale acolo unde nu am reusit sa achitam inca in intregime si analizam alternative pentru a merge mai departe”, este pozitia oficiala a federatiei, transmisa redactiei Ziar de Cluj.

Intr-adevar, in decembrie 2014¸ trecut “Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeana a Tineretului”  a fost declarat de fostul Guvern program de interes national si european, fapt ce ar fi trebuit sa aduca proiectului finantari consistente de la bugetul national. Numai ca prea putine proiecte ale SHARE au fost finantate direct.

Lobby-ul la fostul Guvern Ponta pentru Federatia SHARE a fost realizat de Aurelia Cristea, deputat PSD. Ce declara Cristea in acest context?

“Au fost linii de finantare alocate si la Ministerul Culturii, si la Ministerul Tineretului si Sportului. Evident, daca au depus actele asa cum sunt procedurile legale, atunci ar trebui sa primeasca finantare. Eu nu am luat la cunostinta de la ei, nu m-au contactat in primele sase luni ca au o problema vizavi de incasarea banilor sau de alocari, de proiecte. 

Cei de la SHARE nu  mi-au spus nimic, asa ca nu am ce sa comentez. Acolo unde am fost personal si la Ministerul Tineretului si la Ministerul Culturii cu delegatie de la Federatia SHARE si de la Primaria Cluj-Napoca, lucrurile s-au derulat conform celor discutate si cu respectarea procedurilor legale. Daca nu respecti procedurile legale, nu ai cum sa primesti bani”, a declarat deputatul pentru Ziar de Cluj.

Aurelia Cristea este de parare ca Federatia SHARE ar trebui sa prezinte un raport al activitatii de anul trecut.

“Cred ca ar fi important de publicat un raport al Federatiei SHARE, vizavi de toate actiunile, finantarile, modul in care s-a derulat tot acest proiect. E important, mai ales ca au facut parteneriate cu foarte multe ONG-uri, cu partidele politice”, a conchis deputatul PSD.

Cat priveste finantarile locale, Federatia SHARE a primit 1.650.000 de lei de la Primaria Cluj in martie 2015, adica 20% din bugetul pe 2015 alocat proiectelor de tineret. 

Separat de aceasta, la final de 2014, Primaria Cluj-Napoca a alocat 400.000 de euro pentru Untold Festival, mai exact pentru rezervarea headlinerilor primei editii a festivalului de muzica, Avicii si David Guetta. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 10 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 12 hours Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 12 hours PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 13 hours Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 13 hours Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 14 hours Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 14 hours Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 14 hours In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 15 hours Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 16 hours Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 17 hours In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 18 hours Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE