Societatea Administrativă a Consiliului Județean Cluj, Clujana și-a cerut insolvența înainte ca Statul Român să o execute silit pentru datoriile acumulate. Anunțul a fost făcut public în cadrul ședinței ordinare de marți, 19 decembrie, a CJ Cluj. Președintele CJ Cluj, Alin Tișe susține că nu exista o altă variantă decât cererea de intrare în insolvență.
La începutul acestui an, administratorul Florin Gliga a încercat un management de salvare a societății, inclusiv înstrăinarea contra-cost a mai multor proprietăți ale Clujana SA, însă odată cu majorarea salariilor și noile reglementări pe impozite și penalități s-a ajuns în pragul executării silite. În primăvară, datoriile ajungeau la aproximativ 2 milioane de euro.
Ideea de insolvență a fost preluată din mandatul lui Uioreanu
Despre această procedură s-a vorbit prima dată în 2013, moment în care Consiliul Județean Cluj era condus de Horea Uioreanu.
“Insolvenţa este o soluţie financiară, de reorganizare, care nu schimbă cu nimic raporturile de muncă din interiorul fabricii, decât cele dintre datornici şi creditori. Intrarea în insolvenţă este o măsură care se face voit şi care va fi propusă de Consiliul de Administraţie al societăţii”, a afirmat în 2013 Horea Uioreanu fost preşedinte al CJ Cluj.
Însă faptul că nu s-au făcut demersuri în acest sens a dus la acumularea unei datorii greu de acoperit. Dacă se va accepta cererea Clujana SA de a intrat în isolvență, Tribunalul Comercial Cluj va numi un administrator judiciar, iar în timpul procedurii nu se vor mai calcula penalități la datoriile existente.