Din oras

EXCLUSIV. Premiera nationala la Clinica de Psihiatrie din Cluj: terapie cu animale pentru pacienti

Terapia cu animale, introdusa in premiera nationala, la un spital din Cluj-Napoca. O echipa de la Asociatia Dog Assist, compusa dintr-un specialist in Terapia Asistata de Animale (TAA) si un caine, ii vor ajuta pe bolnavii cu probleme psihice din Cluj sa se recupereze, in cadrul primului proiect comun al Universitatii “Babes-Bolyai” cu Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu-Hatieganu” din Cluj si Institutul de Cercetarea Interactiunii Om Animal (ICIOA). Proiectul-pilot, derulat in premiera nationala la Cluj-Napoca, va fi demarat in cursul saptamanii viitoare la Clinica de Psihiatrie din cadrul UMF, cu ajutorul specialistilor de la Dog Assist.

Pacientii cu probleme psihice care se trateaza in Ambulatoriul Clinicii de Psihiatrie din Cluj-Napoca vor avea parte, in premiera nationala, de terapie asistata de caini.

“Cainele ajuta la ancorarea pacientului in prezent si atunci orice tratament ii oferi, fie ca e psihoterapie sau chiar medicatie il ajuta cumva si ii imbunatateste efectele. Cainele merge pe oferire de acceptare neconditionata, iubire, care toate cresc starea de bine. Se sa stie ca daca un om are o stare de bine, o bunastare psihica mai mare, cu atat orice tratament inclus pe aceasta bunastare isi va face mai bine efectul. Fericirea subiectiva pe care animalele ne-o cresc instant se coreleaza cu sanatatea fizica. Cu cat fericirea ta creste prin interactiunea cu animalele sau cu alti oameni, cu atat recuperarea ta in orice tip de maladie, in orice tip de problema este mult mai rapida”, a explicat conferentiarul Alina Rusu, reprezentant al ICIOA.

Proiectul-pilot va fi introdus in tratamentul bolnavilor chiar de saptamana viitoare si, potrivit medicilor, este gandit pe model vienez.

“Deocamdata terapia se va face in grupuri ceva mai mici, de 5 persoane, 8 sedinte de terapie. Urmeaza sa vedem daca o data pe saptamana sau de doua ori. Terapia se va desfasura cu subiecti in ambulator, dupa cum am stabilit. Este vorba de pacienti cu depresii usoare, cu schizofrenie si cu dementa, dar pe acestea le vom introduce treptat. Deocamdata vom interveni cu o echipa, cu terapeuti din partea Dog Assist, precum si din partea noastra”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, seful Clinicii de Psihiatrie a UMF, profesorul Ioana Miclutia, care si-a dorit sa introduca terapia cu animale in programul de recuperare al pacientilor.

La nivel international s-au facut teste care demonstreaza ca terapia facuta prin animale ajuta foarte mult in procesul terapeutic pentru pacienti. Unele studii releva faptul ca, intr-un stadiu mai avansat, terapia asiatata de animale poate sa ajute la scaderea nivelului de medicatie al pacientilor cu probleme psihice.

“Am facut un pas istoric: reusim sa intram in spital cu cainii. Cel mai probabil vom participa cu doua echipe in functie de beneficiarii care sunt. Fiind vorba de psihiatrie, al treilea caine este hiperactiv si s-ar putea care el sa nu sa poata plia pe beneficiari. (…) Terapeutul este focusat pe beneficiar, eu, ca si conductor canin sunt focusat pe caine. Va fi o echipa compusa din trei, dar exista si posibilitatea ca terapeutul sa aiba cainele lui”, a aratat George Mosoia, presedintele Dog Assist.

La Cluj, echipa va fi formata dintr-un conductor canin, un terapeut si unul din cei trei caini ai asociatiei: Bailey – o femela beagle si doi labradori masculi Dersou si Bes. Echipa Dog Assist este una multidisciplinara, formata din specialisti conducatori canini si caini de terapie atestati si din psihologi clinicieni, ce tinteste spre imbunatatirea calitatii vietii umane prin intelegerea si utilizarea  metodelor care au la baza interactiunea om-animal.

“In functie de evaluarea care se face beneficiarului se alege si cainele. Este important, intr-adevar, ca si cainele sa se poata plia pe deficienta pe care o are persoana respectiva. La un copil cu ADHD nu poti sa-I dai un caine hyper. In schimb, unei persoane care nu isi mai doreste nimic, simt ca nu mai au pentru ce trai, persoana are nevoie de un caine care sa fie cat se poate de bucuros, care sa-I ofere din tot sufletul bucurie”, a adaugat specialistul in TAA, de la Dog Assist.

Specialistii psihiatri din Cluj-Napoca arata ca terapia cu animale ii ajuta pe bolnavi sa devina mai deschisi si mai cooperanti in tratament.

“Terapia ajuta pentru ca oamenii sunt apasati, inchisi, depresivi, carora cainele le transmite energie, buna dispozitie, ii responsabilizeaza, interactioneaza si devine mult mai competent din punct de vedere social. Stiam de mai demult de la spitalele din Viena, cand veneau de doua ori pe saptamana cu hamster, cu catei cu pisici si de atunci am spus sa ar fi bine sa facem si noi un astfel de program”, a completat profesorul Miclutia.

Specialistii ICIOA arata ca terapiile pentru fiecare bolnav se va gandi exact in functie de interventiile psihiatrice personalizate ale pacientilor. De asemenea, pe langa pacienti, terapia ii are in vizor si pe angajatii Clinicii de Psihiatrie din Cluj-Napoca.

“Noi tintim aici si personalul angajat al Clinicii de Psihiatrie. Practic, va creste calitatea relatiilor umane, va fi un mechanism de scadere a stress-ului asociat cu locul de munca. Studiile arata ca prezenta animalelor de companie in mediile spitalicesti are effect si asupra staff-ului, dar mai ales asupra pacientilor. Aici nu ne vom referi doar la cei spitalizati ci si la cei din ambulator si asta e deschiderea unica a Clinicii de Psihiatrie din Cluj si a UMF”, a punctat Rusu.

Beneficiile TAA sunt vizibile imediat dupa prima interactiune, arata presedintele Dog Assist. Spre exemplu, un barbat, bolnav de schizofrenie a beneficiat de ajutorul lui Dersou, in cadrul unei campanii derulate prin Asociatia Alcoolicii Anonimi.

“Era prima data cand a participat la un grup de suport. A intrat in sala, s-a asezat cu fesul pe cap, intr-un colt al salii pe scaun cu privirea fixa in jos. Eu eram la 2-3 scaune mai in stanga lui. Vazandu-l prima data l-am intrebat daca are o problema cu cainele. El a raspuns: “Cu cainele nu!”. Si atunci am zis ok… Au mai trecut 20 de minute si omul a vrut sa mearga la toaleta. Cainele s-a ridicat si l-a insotit pana la toaleta. S-a asezat si l-a asteptat in fata. In momentul in care a iesit de la toaleta, cainele a inceput sa ii acorde atentie, sa fie foarte bucuros si sa se gudure iar omul a devenit foarte bucuros, a inceput sa mangaie cainele si s-a asezat inapoi pe scaun. Pana la sfarsitul sedintei omul a mangaiat cainele si a avut un zambet pe fata. Starea evident era pozitiva si a lui si a cainelui, era clar ca era o conexiune acolo”, si-a amintit Mosoia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *