In vizor

EXCLUSIV! Instituțiile din județul Cluj, în alertă din cauza prostiei DSVSA Sălaj. Protan DEJ SA și-a închis porțile, iar mistrețul este încă în depozit

Ziar de Cluj vă prezenta în exclusivitate o poveste de ”noaptea minții”, despre cum directorul DSVSA Sălaj este atât de incompetent încât nu știe gestiona situația cu Pesta Porcină Africană. Mai mult, acesta a omis să îi avertizeze pe cei de la centrul de colectare al cadavrelor animale și pe cei de la DSVSA Cluj că le-au trimis un porc infectat cu Pesta Porcină Africană. 

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a aflat despre modul defectuos in care directorul Martin Mircea Adrian, de la DSVSA Sălaj, a gestionat cazul mistrețului infectat cu Pesta Porcină Africană(PPA) și ”debarasat” la Protan Dej. 

Directorul DSVSA Cluj, Ioan Oleleu, a declanșat o anchetă pentru a stabili care au fost condițiile în care cadavrul porcului infectat a fost transportat la Dej și totodată a declanșat planul de măsuri pentru a împiedica răspândirea virusului de pe cadavrul porcului mistreț, la alte animale. 

Mistrețul infectat, împreună cu alte cadavre animale, urma să ajungă în Ungaria la un centru de procesare și fabricare mâncare pentru animale. 

„În cursul zilei de ieri a fost declanșată o anchetă epidemiologică. S-au stabilit primele măsuri de profilaxie generală, urmare a verificărilor efectuate în unitatea de la Dej. S-au identificat containerul și recipientul în care este depozitat mistrețul respectiv. Unitatea a fost plasată sub măsuri restrictive sanitar-veterinare. Astăzi s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde, la nivel de județ s-au impus primele măsuri astfel încât să nu riscăm apariția de focare ale Pestei Porcine Africane, în județul Cluj”, a explicat directorul DSVSA Cluj, Ioan Oleleu. 

Reamintim că, în data de 27 iulie, DSVSA Sălaj a încărcat în mașina firmei Protan SA cadavrul unui porc mistreț, despre care existau suspiciuni că este infectat cu PPA. Mistrețul a ajuns la Dej și a fost depozitat acolo până în prezent. Pe data de 31 iulie, celor de la Sălaj li s-a comunicat de la laboratorul din Satu Mare că probele recoltate de pe cadavrul mistrețului sunt pozitive pentru virului PPA. De la acea dată și până în prezent, cei de la DSVSA Sălaj au omis să informeze Protan SA că are în incintă un cadavru cu PPA și să îi informeze și pe cei de la DSVSA Cluj să ia măsuri de precauție pentru a preveni răspândirea pestei. 

 

[article:tags]

Instituțiile județului, în alertă 

Potrivit dispozițiilor date de Guvern, prefectul sau subprefectul unui județ este și președintele Comitetului Local de Combatere a Bolilor. Astfel că, în lipsa prefectului Aurel Cherecheș, subprefectul Gyorke Zoltan a convocat acest comitet, în această dimineață. Mai mult, Instituția Prefectului a intrat în dialog cu directorul de la Protan SA pentru a soluționa cât mai repede eliminarea cadavrului infectat cu PPA. 

„Astăzi, a avut loc întrunirea Comitetului Local de Combatere a Bolilor Cluj. În urmă dezbaterilor, se va constitui Comisia de evaluare a eventualelor pagube directe ori colaterale produse de pestă porcină în jud. Cluj, din care vor face parte reprezentanți ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Cluj, ai Oficiului Județean de Zootehnie Cluj și ai Instituție Prefectului-Jud. Cluj; la activitățile comisiei vor participa și reprezentanți ai Primăriei Municipiului Dej; activitățile comisiei vor fi coordonate de către reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Cluj.  De  asemenea, se va constitui Echipa de gestionare, identificare și stabilire a metodelor de neutralizare a locației pentru cantitatea de SNCU contaminată în jud. Cluj, formată din reprezentanți ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Cluj, ai Direcției de Sănătate Publică Cluj, ai Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, ai Gărzii Forestiere Cluj, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj, ai Comisariatului Județean Cluj al Gărzii de Mediu și ai Instituție Prefectului-Jud. Cluj; activitățile comisiei vor fi coordonate, de asemenea,  de către reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Cluj, iar la activitățile echipei vor fi invitați să participe reprezentanți ai Consiliului Județean Cluj  și ai Primăriei Municipiului Dej”, arată subprefectul Gyorke Zoltan.  

 

Protan Dej și-a închis porțile

Din cauza măsurilor instaurate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj, sediul de la Dej al firmei Protan și-a suspendat parțial activitatea. Din centrul de colectare al acestora, nu au voie să iasă sau să intre transporturi de leșuri animale sau alimente necomestibile. 

„ Am avut o livrare în data de 27 iulie, de la Sălaj și ieri am fost întrebat de către cei de la DSVSA Cluj despre această livrare. M-am interesat și le-am confirmat. A venit un corp de control de la DSVSA Cluj și ne-au verificat actele. Ieri au fost anunțați dânșii că de fapt livrarea aceea de la Sălaj a conținut și un cadavru de porc mistreț cu Pestă Porcină Africană. Dar toate acestea s-au aflat doar ieri.  Porcul mistreț se află acum în incinta depozitului. Îl aveam pe stoc, dar încă nu fusese livrat mai departe. Dar nu pentru că avea PPA, deoarece nouă nimeni nu ne-a spus până ieri că mistrețul era infectat. Normal, noi nu trebuia să ridicăm așa ceva. Cadavrele cu Pestă Porcină Africană nu sunt colectate de către noi, ci gestionate altfel, de către instituțiile abilitate.

Protan este afectată și va suferi un prejudiciu considerabil. Încă nu putem sa il cuantificam. Încă de ieri seara a trebuit să reorganizăm întreaga activitate cu privire la acțiunile de ecarisaj, din cele 14 județe cu care lucrăm. Toate acestea, fără a folosi Sucursala Dej, unde este sistată activitatea temporar. Vom apela la transporturi pe distanțe mai lungi, vom avea costuri suplimentare care în momentul de față nu pot fi cuantificate. Marfa din depozitul de la Dej va fi gestionată după ce împreună cu toate instituțiile din Județ, sper ca vom găsi o soluție”, arată directorul Protan SA Dej, Alin Stamatopol. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *