Apărare uimitoare construită în procesul lui Florian Walter, ex-proprietarul echipei U Cluj, în dosarul în care acesta a fost trimis în judecată pentru constituire sau aderare la grup infracțional organizat și delapidare. La termenul din 3 noiembrie, avocatul acestuia Radu Chiriță a încercat să elimine părțile vătămate din dosar, în speță Consiliul Local Cluj-Napoca și SOCIETATEA FC UNIVERSITATEA CLUJ SA PRIN LICHIDATOR A&A CONSULT SPRL.
Ca urmare a faptului că judecătoarea a respins această cerere, Chiriță a anunțat că dorește ca Florian Walter să fie și el introdus în proces ca parte vătămată, dat fiind faptul că a deținut 99,8% din acțiunile FC Universitatea Cluj, deci prin urmare dorește să îi revină clientului său, dacă va fi găsit vinovat, 99,8% din total prejudiciul calculat de procuror în rechizitoriu!!!
Judecatoarea de la Tribunalul Cluj însărcinată cu soluționarea cauzei s-a arătat șocată de această cerere: ”Adică Florian Walter se constituie parte vătămată împotriva persoanei proprii?” a întrebat judecătoarea Ariana Lăcrămioara Ilieș.
„Da, doamna judecător”, i-a replicat avocatul.
Ulterior, judecătoarea l-a întrebat pe Florian Walter dacă înțelege cerințele formulate de avocatul său și totodată dacă le susține, iar acesta i-a răspuns afirmativ.
„Nu mă consider vinovat de acuzațiile din rechizitoriu și susțin cererea formulată de apărătorul meu”.
Totodată, reprezentantul Ministerului Public, procurorul de sală Rareș Ceaușu, s-a exprimat pentru respingerea cererii condamnând modul de percepere a efectuării apărării de către Radu Chiriță.
„Referitor la chestiunile ce țin de implicarea propriei persoane să plătească față tot de propria persoană o sumă de bani, mi se pare că vorbim de o cerere mai mult decât neîntemeiată” susține procurorul de sală.
„Dacă așa se înțelege să se facă apărarea… consemnăm în ședință că inculpatul Florian Walter este de acord ca avocatul său depună în scris cererea de constituire parte civilă. Dar am înțeles bine? Cereți 99,8% din prejudiciu? Deci acum e bun de calculat prejudiciu? Că înainte nu a fost bine cum a calculat prejudiciul expertul din dosar?! Oricum, e o întrebare retorică…” a completat judecătoarea Ariana Lăcrămioara Ilieș.
„Sunt nevinovat și e vorba de o răzbunare”
Ca urmare a discuțiilor în contradictoriu dintre apărare și acuzare, judecătorul a dispus audierea lui Walter.
„Doamna președintă, onorată instanță, doresc să precizez că nu mă fac vinovat de acuzațiile la adresa mea din rechizitoriu. Sunt cinci ani de când în luna noiembrie, dacă nu mă înșel, am fost chemat să dau declarații pe marginea acuzațiilor. Atunci am arătat că nu am făcut aceste fapte. De fapt, nici la ora aceasta, nu înțeleg de ce eu și prietenii mei și cunoștințele mele suntem aici, azi, în această sală de judecată. Noi am încercat să facem bine sportului în fotbal. Eu și cu băieții care am făcut parte din acest club.
Am investit bani, suflet, viață și am făcut foarte mult bine. Nu puteam să am bani la infinit, nu a ieșit această afacere, de fapt a fost o groapă pentru mine. Vreau să adaug foarte clar și răspicat că este vorba de o răzbunare foarte bine gândită de câteva persoane care m-au și amenințat cu această problemă în 2013 când am plecat de la acest club.
Vreau să adaug că nu am făcut nimic premeditat. Aceste transferuri au avut loc și nu le apreciez ca o infracțiune. Doi dintre inculpați sunt angajații clubului, unul dintre aceștia m-a adus la Universitatea Cluj să investesc în acest club. Am respectat regulamentul sportiv. Tot ceea ce este cuprins în actul de sesizare nu reprezintă infracțiuni. Transferul celor 11 jucători a fost făcut după regulile din Regulamentul de Fotbal. Nu am constituit și inițiat, așa cum se susține în rechizitoriu, un grup infracțional structurat. Cei doi inculpați: Marius Nicolae și Mărginean Ioan erau angajații clubului. Mărginean a fost promotorul ce m-a determinat să vin să investesc în Universitatea Cluj și să investesc 1,6 milioane de euro”, arată Florian Walter.
Preluarea U Cluj prin Apostu
Încă din începerea audierii în calitate de inculpat, Florian Walter a dorit să sublinieze că rechizitoriul i s-a făcut ca o răzbunare și că el consideră că activitatea sa a fost complet legală.
„M-am întâlnit cu un consilier al premierului în funcție atunci, cu domnul Dan Lazăr, care mi-a spus atunci că la Cluj-Napoca urmează să se construiască un stadion și să investesc în U Cluj pentru că voi fi ajutat de autoritățile locale. Ceea ce am și făcut. Am cumpărat acțiunile U Cluj de la Consiliul Local în urma unei întâlniri cu primarul de atunci, Sorin Apostu. Preluarea s-a făcut inclusiv cu datoriile ce existau, inclusiv procese pierdute la Tribunalul Sportiv cu jucători anteriori”.
Urmează ca instanța să se pronunțe pe constituirea lui Walter ca parte civilă în dosar simultan cu calitatea de inculpat, pentru care a fost trimis în judecată.
Dacă magistratul decide să admită această cerere, în cazul în care va fi condamnat alături de inculpații Daniel Capră, Ioan Mărginean și Marius Nicolae, va avea de plătit către propria persoană 99,8% din prejudiciul calculat de anchetatori în rechizitoriu, urmând ca restul de 0,2% să fie împărțit între societatea radiată și Consiliul Local Cluj-Napoca.
Ancheta DIICOT
DIICOT Cluj a construit un rechizitoriu împotriva lui Florian Walter (fost patron la U Cluj și Petrolul), Daniel Capră (ex-patronul de la Petrolul), Ioan Mărginean (manager la U Cluj) şi Marius ”Mario” Nicolae (manager la Petrolul) pentru mutările unui lot întreg de jucători de la U Cluj la Petrolul!
Walter este acuzat că a condus grupul infracţional, Daniel Capră că s-a implicat la Petrolul pentru a convinge persoane din club să accepte ”transferurile” lui Walter, Ioan Mărginean – să convingă jucătorii să plece gratuit, ameninţându-i că nu-şi vor primi salariile.
2.494.375 euro este prejudiciul adus „U” Cluj, conform procurorilor. Iată comunicatul DIICOT prin care au dispus trimiterea în judecată a acestora:
La data de 03.11.2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
Walter Florian, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, CAPRĂ DANIEL, MĂRGINEAN IOAN şi NICOLAE MARIUS ADRIAN, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, în modalitatea constituirii unui grup infracţional organizat, urmat de săvârşirea unei infracţiuni.
Prin actul de sesizare s-a reţinut că în cursul anului 2012, în timp ce deţinea calitatea de director general şi acţionar majoritar în cadrul FC Universitatea Cluj SA, inculpatul Walter Florian a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat împreună cu inculpaţii Mărginean Ioan şi Capră Daniel, grup care a fost sprijinit şi de către inculpatul Nicolae Marius Adrian, şi care a avut ca scop realizarea unui plan infracţional prin care, în urma comiterii unei infracţiuni de delapidare în dauna FC Universitatea Cluj SA, urmau să fie obţinute în mod ilicit beneficii materiale pentru FC Petrolul Ploieşti SA, club în care inculpatul Walter Florian avea un interes direct, deoarece deţinuse calitatea de administrator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie.
În perioada cuprinsă între începutul anului 2012 – toamna anului 2012, inculpaţii Walter Florian, Mărginean Ioan, Capră Daniel, Nicolae Marius Adrian, în calitate de membri ai grupului infracţional organizat, au desfăşurat în mod coordonat, pe o perioadă determinată, în diferite modalităţi de participare, o activitate infracţională complexă, fiecare dintre participanţi având clar stabilite rolurile şi atribuţiile, scopul urmărit şi realizat fiind comiterea unei infracţiuni de delapidare în dauna FC Universitatea Cluj SA, prin efectuarea demersurilor de însuşire în mod nejustificat, a unui număr de 11 jucători de fotbal cu o valoare de piaţă ridicată, din cadrul acestui club, pentru a fi mutaţi cu titlu gratuit la un club advers FC Petrolul Ploieşti SA, club unde inculpatul Walter Florian a stabilit că îşi va reloca resursele în calitate de „finanţator”, având interese în mod direct.
Planul infracţional iniţiat de către inculpatul Walter Florian şi pus în aplicare de către acesta împreună cu ceilalţi membri ai grupului, a fost organizat pe următoarele paliere de activitate, scopul activităţii fiind mutarea gratuită a celor 11 jucători de fotbal de valoare din cadrul FC Universitatea Cluj SA către FC Petrolul Ploieşti SA, cu consecinţa prejudicierii Clubului U Cluj:
– preluarea şi folosirea FC Petrolul Ploieşti SA prin persoane interpuse, de către inculpatul Walter Florian, pentru ca acesta să coordoneze activitatea acestui club de fotbal şi să transfere gratuit în mod nejustificat o parte din activele care aparţineau FC Universitatea Cluj SA,
– utilizarea de către inculpatul Walter Florian în interes personal, a activelor din cadrul FC Universitatea Cluj SA, respectiv a unui număr de 11 jucători de fotbal din cadrul echipei, pe care i-a transferat în mod fraudulos către FC Petrolul Ploieşti SA, în detrimentul FC Universitatea Cluj SA, cu ajutorul celorlalţi participanţi, inculpatul Walter Florian apreciind că, în calitate de acţionar majoritar şi director general, poate utiliza în interes personal activele societăţii, contrar intereselor economice ale clubului şi fără a respecta dispoziţiile care reglementează organizarea, funcţionarea şi conducerea unei societăţi pe acţiuni cum este cazul societăţii FC Universitatea Cluj SA,
– stabilirea modului în care urmau să fie mutați gratuit un număr de 11 jucători de fotbal de valoare din cadrul FC Universitatea Cluj SA către FC Petrolul Poliești, cu consecinţa prejudicierii FC Universitatea Cluj SA, întrucât aceşti jucători aveau o reală valoare de piaţă şi puteau aduce în continuare beneficii materiale şi profesionale clubului de fotbal U Cluj,
– efectuarea activităţilor de determinare a jucătorilor sus menţionaţi să părăsească FC Universitatea Cluj SA şi să fie de acord să plece la FC Petrolul Ploieşti SA, deşi contractele de prestări servicii încheiate cu clubul U Cluj se aflau în derulare, niciuna dintre părţi, respectiv nici jucătorii de fotbal şi nici reprezentanţii FC Universitatea Cluj SA, neprocedând la iniţierea demersurilor pentru eventuala reziliere a contractelor de prestări servicii, aceste activităţi fiind efectuate pentru a putea dispune, în mod nejustificat, de serviciile acestor jucători de fotbal, cotaţi cu valoare ridicată, la FC Petrolul Ploieşti SA, unde inculpatul Walter Florian avea interese directe, cu consecinţa prejudicierii FC Universitatea Cluj SA,
– stabilirea şi desfăşurarea activităţilor concrete care reveneau fiecăruia dintre participanţi în vederea realizării scopului grupului infracţional, de comitere a infracţiunii de delapidare, inculpatul Walter Florian fiind iniţiatorul şi liderul grupului infracţional, iar inculpaţii Mărginean Ioan, Capră Daniel şi Nicolae Marius Adrian fiind executanţi pe diferite paliere ale activităţii infracţionale.
Inculpatul Capră Daniel a avut rolul de a se implica în activitatea de preluare a FC Petrolul Ploieşti SA, pentru a-i facilita inculpatului Walter Florian posibilitatea de a controla prin persoane interpuse acest club, unde urma să îşi mute activitatea de „finanţare” şi unde urma să aducă cei mai buni jucători ai clubului U Cluj. De asemenea, inculpatul Capră Daniel a avut rolul de a încheia şi semna, în calitate de manager general al FC Petrolul Ploieşti SA, acordurile de transfer cu titlu gratuit ale celor 11 jucători de fotbal de la FC Universitatea Cluj SA, precum şi de a se asigura că aceşti jucători vor primi cel puţin aceleaşi drepturi salariale pe care le aveau la Clubul U Cluj, acest aspect fiind important pentru determinarea jucătorilor de a fi de acord cu mutarea de la FC Universitatea Cluj SA la FC Petrolul Ploieşti SA. În această activitate inculpatul Capră Daniel a acţionat oficial în calitate de manager general şi acţionar majoritar al FC Petrolul Ploieşti SA, însă în realitate activitatea sa în cadrul clubului Petrolul Ploieşti a fost coordonată de către inculpatul Walter Florian.
Inculpatul Mărginean Ioan a avut rolul de a de a se implica în activitatea de determinare a unora dintre cei 11 jucători de la FC Universitatea Cluj SA să fie de acord cu mutarea gratuită la FC Petrolul Ploieşti SA. Inculpatul Mărginean Ioan a acţionat în calitate de director tehnic al clubului U Cluj, având în mod evident un ascendent moral asupra jucătorilor de fotbal din cadrul echipei întrucât era una dintre persoanele din conducerea clubului care se ocupa de organizarea echipei de fotbal, astfel că jucătorii aveau obligaţia cel puţin morală, de a-i urma „sfaturile”. În această calitate, după ce în prealabil a stabilit cu inculpatul Walter Florian modul în care se va desfăşura planul infracţional, cunoscând că inculpatul Walter Florian intenţiona să plece la FC Petrolul Ploieşti SA împreună cu cei mai buni jucători ai Clubului U Cluj, inculpatul Mărginean Ioan a acreditat în cadrul FC Universitatea Cluj SA faptul că inculpatul Walter Florian va pleca de la echipă şi îşi va retrage sprijinul financiar, iar clubul nu va mai avea bani pentru a susţine financiar jucătorii echipei de fotbal. În vederea determinării jucătorilor de fotbal să fie de acord să plece de la Clubul U Cluj, inculpatul Mărginean Ioan a transmis în cadrul echipei de fotbal a clubului U Cluj că plecarea inculpatului Walter Florian din cadrul clubului ar determina neplata drepturilor salariale ale jucătorilor de fotbal, transmiţând jucătorilor de fotbal împrejurarea nereală că persoana fizică Walter Florian echivalează cu persoana juridică FC Universitatea Cluj SA, iar plecarea acestuia la un alt club de fotbal ar însemna imposibilitatea financiară a continuării de către jucători a activităţii în cadrul clubului U Cluj.
Inculpatul Mărginean Ioan a acţionat în acest mod pentru a determina jucătorii de fotbal să plece împreună cu inculpatul Walter Florian la Clubul Petrolul Ploieşti, anticipând că jucătorii de valoare din cadrul clubului vor urmări protejarea drepturilor salariale, fără însă a le comunica acestora că activitatea economică a clubului nu se poate schimba în mod radical în sens negativ o dată cu plecarea unui acţionar al clubului. Împrejurarea transmisă jucătorilor că plecarea inculpatului Walter Florian ar echivala cu regresul economic imediat al clubului apare în mod evident neconformă cu realitatea, întrucât o societate pe acţiuni este o entitate a cărei structură şi evoluţie financiară nu poate fi determinată în mod exclusiv doar de voinţa unei persoane fizice. De asemenea, în realitate, potrivit documentelor contabile, clubul U Cluj nu înregistra dificultăţi financiare care să conducă la rezilierea în condiţii legale a contractelor de prestări servicii încheiate cu jucătorii de fotbal transferaţi ulterior cu titlu gratuit la FC Petrolul Ploieşti SA şi nu a efectuat demersuri pentru rezilierea în condiţii legale a contractelor de prestări servicii încheiate cu jucătorii. Motivul pentru care inculpatul Mărginean Ioan a acreditat în cadrul echipei această împrejurare nereală a fost de a reuşi determinarea celor mai buni jucători ai echipei să accepte mutarea gratuită la FC Petrolul Ploieşti SA, deşi se aflau în perioadă contractuală cu FC Universitatea Cluj SA şi nu existau motive financiare obiective să plece de la clubul FC Universitatea Cluj SA şi să rezilieze contractele de prestări servicii încheiate cu clubul. Inculpatul Mărginean Ioan a acţionat în acest mod în baza înţelegerii cu inculpatul Walter Florian, cunoscând că prin ajutorul dat acestuia, va fi recompensat, acesta devenind ulterior director general şi acţionar majoritar al clubului U Cluj.
Inculpatul Nicolae Marius Adrian, a acţionat în calitate de director sportiv al Clubului U Cluj, fiind una dintre persoanele din conducerea clubului care se ocupa de organizarea echipei de fotbal şi de evoluţia jucătorilor, având rolul de determinare a unora dintre cei mai buni jucători de la FC Universitatea Cluj SA ca aceştia să fie de acord cu mutarea gratuită la FC Petrolul Ploieşti SA, pentru a facilita astfel inculpatului Walter Florian însuşirea jucătorilor de valoare din cadrul clubului. Inculpatul Nicolae Marius Adrian a acţionat profitând de poziţia pe care o avea în cadrul clubului, cunoscând că jucătorii îi vor urma „sfaturile” de plecare la echipa Petrolul Ploieşti. Inculpatul Nicolae Marius Adrian a transmis jucătorilor de fotbal faptul că inculpatul Walter Florian va pleca de la echipă la clubul Petrolul Ploieşti şi că dorea să ia cu el cei mai buni jucători ai echipei, iar plecarea inculpatului Walter Florian de la club însemna neplata pe viitor a drepturilor salariale. Inculpatul Nicolae Marius Adrian a acţionat în acest mod în baza înţelegerii cu inculpatul Walter Florian, cunoscând că prin ajutorul dat acestuia, va fi recompensat, acesta devenind manager sportiv al FC Petrolul Ploieşti SA, cu un salariu mult mai ridicat faţă de cel avut la FC Universitatea Cluj SA.
Interesul şi scopul membrilor grupului infracţional a fost acela de a ridica valoarea profesională şi financiară a clubului Petrolul Ploieşti, în detrimentul clubului U Cluj, prin relocarea gratuită a celor mai buni jucători de la această echipă către echipa adversă.
În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii până la concurenţa valorii prejudiciului cauzat în dauna FC Universitatea Cluj SA, în sumă de 2.494.375 euro, echivalentul a 11.121.562 lei.
Dosarul a fost înaintat spre competenta soluţionare a Tribunalului Cluj de unde Ziar de Cluj vă va ține la curent cu progresul acestuia.
(credit foto – Monitorul de Cluj)