Editorial

Exclusiv! Biserica din care face parte Mihai Gâdea și-a ales liderii la nivel național. În premieră, omul doi al Bisericii Adventiste din România este un clujean!

Poporul român este în majoritatea lui ortodox, deci bun și tolerant. 

Mă bazez pe asta. 

Pentru că, de Paști, ne străduim „să fim  mai buni”, cred că a mai rămas ceva din bunătatea noastră proverbială și după cea mai mare sărbătoare a creștinătății, fapt care ne poate determina să vorbim fără patimă despre ce s-a mai întâmplat interesant zilele acestea în bisericile creștine aflate numeric în minoritate pe tărâmul fermecat al Mioriței.
Mă consider un creștin neînsemnat, însă educat, așa că o să mă abțin în acest text să folosesc în dreptul numelui unor biserici sau concetățeni de-ai noștri care aparțin unei alte confesiuni decât cea majoritară, titulatura peiorativă cu tentă de batjocură de „pocăiți” sau „sectanți”, așa cum în mod nefericit sunt „alintați” de „majoritate” membrii cultelor neoprotestante din România.

 

Apartenența la adventism a lui Mihai Gâdea, „vector” de imagine pentru Biserica Adventistă, „piatră de moară” pentru propria carieră

Anul trecut, de Paști, am văzut uimit că România a făcut pași mari spre ieșirea din Evul Mediu religios urmărind cum, la o oră de maximă audiență, chiar în Noaptea Sfântă, un fost pastor al Bisericii Adventiste, acum jurnalist, dialoghează relaxat cu cel mai mare ierarh al Bisericii Catolice românești chiar în mijlocul Catedralei Catolice Sf. Iosif din București.

Peste doar o săptămână, cu ocazia Sărbătorii Paștelui Ortodox, milioane de români l-au putut admira pe același jurnalist, Mihai Gâdea, pentru că despre el este vorba, purtând un dialog, cald, profund pe teme spirituale cu măicuțele Mănăstirii Voronet.  

Timp de mai bine de o oră, am savurat un „ tablou” imposibil de imaginat cu câțiva în urmă – un membru al unei comunități religioase care nu numără mai mult de 100.000 de suflete în România s-a folosit de calitatea lui de jurnalist pentru a lupta cu argumente extrem de solide pentru conservarea„ perlei” ortodoxiei românești, Mănăstirea Voronet, care părea abandonată de aleșii neamului ortodox, prea ocupați cu găsirea de bani mulți pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

Un alt moment de vârf al carierei de jurnalist a lui Mihai Gâdea a fost interviul  realizat la New York, anul trecut, cu unul dintre cei mai buni neurochirurgi din lume: dr. Benjamin Carson. (vezi AICI)

 

Puțini români știu că dr. Benjamin Carson a fost subiectul unui film autobiografic (vezi AICI) care l-a avut în rolul principal pe cunoscutul actor american Cuba Gooding JR. Si mai puțini dintre noi cunosc un fapt foarte interesant: dr Carson este considerat de mulți analiști americani ca fiind omul cu cele mai mari șanse să devină viitorul președinte al Americii!

Câți dintre jurnaliștii din România știau la momentul interviului realizat de Mihai Gâdea cu Dr. Benjamin Carson că reputatul medic american este membru marcant al Bisericii Adventiste?

 

Mihai Gâdea este, fără nici o îndoială, cel mai popular realizator de emisiune din România.

În fiecare seară de peste 10 ani, moderatorul emisiunii Sinteza Zilei și directorul Antenei 3, alături de cei ”trei mușchetari” Mircea Badea, Adrian Ursu și Mugur Ciuvică captează atenția publicului și ating cifre de audiență impresionante mai ales datorită discursului virulent îndreptat împotriva președintelui țării, Traian Băsescu.

Este un lucru foarte cunoscut și faptul că Mihai Gâdea este un membru important al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România, a absolvit cursurile Institutului Teologic Adventist de la Cernica și a fost propulsat în cariera de jurnalist cu sprijinul Bisericii Adventiste care a dezvoltat un Centru Media în sediul Uniunii Adventiste din București unde acesta a realizat emisiunea „În centrul atenției” (în intervalul septembrie 2002-mai 2004) difuzată de  Realitatea TV, controlată atunci de Silviu Prigoană, care provine tot dintr-o familie de adventiști.

 

Emisiunile lui Mihai Gâdea de la acea vreme au fost foarte apreciate de public și de APTR . 

Familia lui Mihai Gâdea face parte din aceeași biserică și am avut plăcerea să-i cunosc pe o parte din aceștia și să constat că sunt oameni speciali.
Tatăl lui Mihai Gâdea, Titi Gâdea, este un pastor adventist foarte respectat în Spania și datorită faptului că în comunism a fost închis în mod abuziv pentru că a ales să-și respecte conștiința și a refuzat să participe la instrucție atunci când a fost în armată, în ziua de Sabat, adică sâmbăta, care este ziua de odihnă respectată de toți adventiștii din întreaga lume.

Pastorul Titi Gâdea a avut amabilitatea să îmi acorde un interviu de istorie orală pentru teza mea de doctorat în care am aflat lucruri extrem de interesante despre viața chinuită a acestei comunități de credincioși care a fost prigonită sălbătic în perioada comunistă.
Mihai Gâdea respectă Sabatul și, din acest motiv, niciodată nu o să-l puteți urmări la „Sinteza Zilei”, vineri seara și nici măcar sâmbătă seara, deoarece adventiștii nu lucrează de la apusul zilei de vineri până la apusul zilei de sâmbătă.
Despre jurnalistul adventist Mihai Gâdea se știu multe lucruri, este apreciat de unii și contestat de alții, oameni de presă și politicieni deopotrivă au încercat de mai multe ori de-alungul timpului să ia în bătaie de joc mai subtil sau mai grosolan apartenența religioasă a acestuia, însă se cunosc foarte puține lucruri despre Biserica Adventistă din care face parte acest  om de televiziune.

Biserica Adventistă o adevărată „mină de aur”

În intervalul 20-21 aprilie anul acesta, cei peste 100.000 de membri ai Bisericii Adventiste din România și din diaspora au fost conectați la tensiunea alegerii noii structuri de conducere a acestei comunități.
Dincolo de obiectivele de dezvoltare ale oricărei biserici, una dintre mizele cele mai importante ale alegerilor la vârful Bisericii Adventiste din România a fost alegerea persoanelor capabile să decidă modul cel mai înțelept de administrare a milioanelor de euro provenite din donațiile benevole ale credincioșilor acestei biserici. 
Principala sursă de finanțare a Bisericii Adventiste o constituie zecimile. 

 

Ce înseamnă zecimea?

Fiecare membru al Bisericii Adventiste participă voluntar cu 10 % din venitul lunar la susținerea activităților acestei comunități, acești bani sunt colectați din cele peste 1100 de biserici de pe tot cuprinsul țării și ajung la cele șase Conferințe corespunzătoare regiunilor istorice ale țării.

10 % din bugetul fiecărei Conferințe este administrat la București de Uniunea Adventistă care, din anul 2012, transferă 10% din venituri către Diviziune și Conferința Generală adică spre structurile euro-atlantice ale acestei biserici.
Conform unor cifre oficiale, raportate la Adunarea Generală Electivă a Uniunii Adventiste Române din acest an, sumele strânse din zecimile credincioșilor adventiști la sfârșitul anului 2013 depășeau cifra de 13 milioane de euro.

 
Ca să vă faceți o imagine a puterii financiare a acestei biserici, o să vă dau câteva  exemple de câteva investiții și proiecte ale acestei comunități și valoarea acestora din perioada 2009-2014:

Cea mai mare investiție din perioada 2010 -1014 a Bisericii Adventiste a fost cea în construirea Casei de Editură Viață și Sănătate și a tipografiei Fast Print din orașul Pantelimon. 
Construcția s-a realizat în 2012 și a consumat peste 2 milioane de euro din banii credincioșilor din care un million de euro au provenit de la Conferința Generală a Bisericii Adventiste Mondiale.  

– Casa de Odihnă Eforie Sud s-a construit în perioada 2009-2010 și a valorat 1.450.000 Euro   

– Centrului misionar Stupini – 2009-2014 – reabilitarea și reamenajarea acestui proiect a costat peste 1.000.000 Euro, termenul de „peste” însemnând de fapt că investiția este în desfășurare (conform  raportului Trezorierului Uniunii Adventiste Române pentru perioada 2009-2014, prezentat în Sesiunea Adunării Generale 20-21 aprilie 2014)

Fiind o structură puternic centralizată, în Biserica Adventistă, un cuvânt greu de spus în gestionarea banilor credincioșilor le revine celor 3 administratori de la nivelui Conferințelor și ai Uniunii Adventiste Române, respectiv  Președintelui, Secretarului Executiv și Trezorierului. 

 

Un clujean în fruntea Bisericii Adventiste din România pentru prima dată în istoria de 140 de ani a acestei biserici

Pentru prima dată în istoria de peste 140 de ani a Bisericii Adventiste din România, în funcția de Secretar Executiv a Uniunii Adventiste a fost numit un clujean, Ștefan Tomoiagă, fostul președinte începând din anul 2013 a Conferinței Transilvania Nord cu sediul în Cluj-Napoca. (Detalii AICI).

Cu ocazia acestei adunări elective, s-a mai produs un lucru spectaculos, cel puțin pentru această comunitate, o practică încetățenită de pe vremea comuniștilor în această biserică, mai exact de 69 de ani, s-a intrerupt. Nu a mai fost luat locul Președintelui aflat în funcție de Secretarul Executiv aflat in funcție.

După o puternică, dar democratică luptă internă (conform unor surse din interiorul Bisericii Adventiste), fostul Secretar Executiv, Ioan-Tătar Câmpian, nu a mai primit votul de încredere al coreligionarilor săi pentru a face tradiționala rocadă care l-ar fi propulsat pe acesta în slujba de președinte, în locul pastorului Câmpian, fiind promovat (în mod surprinzător) în postul de Secretar Executiv al Uniunii Adventiste Romane, pastorul clujean Ștefan Tomoiagă.

Președinte al Bisericii Adventiste din România a ajuns cvasinecunoscutul pastor Marius Munteanu, care ocupase anii trecuți postul de președinte al Institutului Teologic Adventist  de la Cernica.

Punctele forte ale adventismului: sănătatea, educația și mass-media
 

Educația

Conform site-ului adventist.ro: „Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea se remarcă în rândul bisericilor creștine prin faptul că deține unul dintre cele mai dezvoltate sisteme educaționale protestante din lume cu 7.800 scoli, colegii și universități ce asigură educația a peste 1.800.000 de persoane”.

Această rețea de școli, dintre care numeroase au primit recunoașterea publică pentru activitatea desfășurată, oferă educație creștină atât la nivel preuniversitar, cât și universitar, punând un accent deosebit pe dezvoltarea mentalității de slujire a societății.

Medicină

Adventiștii de ziua a șaptea dețin 700 de instituții medicale dintre care 351 de clinici și dispensare și 173 de spitale și policlinici care deservesc 17 milioane de persoane și promovează în mod consecvent programele de asigurare a sănătății populației, oferind programe pentru renunțarea la fumat, reabilitarea alcoolicilor, programe de slăbire și de luptă împotriva stresului.

Pentru o imagine mai complexă asupra acestui aspect, vă recomandăm vizionarea filmului „Adventiștii” , un documentar independent realizat de regizorul Martin Doblmeier (romano-catolic) în 2010.

Universitatea Loma Linda din sudul Californiei, specializată în domeniul medical, s-a bucurat de interesul mass-media mai mult decât oricare alt centru medical din Statele Unite datorită rezultatelor cercetărilor științifice, dintre care unele reprezintă premiere mondiale, cum ar fi transplantul de inimă la copii („Baby Fae”) și acceleratorul de protoni folosit pentru tratarea cancerului.

O altă instituție medicală adventistă, Spitalul Adventist din Florida, a fost aleasă de către concernul Walt Disney să asigure asistența medicală pentru noua comunitate Disney, Celebration City.

Tot în acest domeniu se remarcă doi specialiști mondiali:

Dr. Linda Ferry, cercetător al Universității Loma Linda, ale cărei cercetari au dus la descoperirea Bupropion-ului – comercial “Zyban” și pentru care a primit Medalia pentru controlul fumatului din partea Organizației Mondiale a Sănătății.

Centrul Media Adventist, cea mai  puternică instituție media din mediul neoprotestant din România

Speranța TV este fără nici o îndoială cel mai popular post de televiziune în rândul bisericilor neoprotestante din România. 
Difuzată pe 600 de rețele, postul de televiziune Speranța TV are posibilitatea de a fi urmărită de 18 milioane de telespectatori.
Radio Vocea Speranței dispune de 53 de stații locale, dintre care 49 emit 24h/zi. 

Săptămânal, RVS realizează 77 de emisiuni, iar STV 50 de emisiuni, în 60 de ore de producție. 

În limba maghiară, Biserica Adventistă are în prezent șase emisiuni pe săptămână. 
Includerea din partea CNA a Speranței TV în lista „must carry” și premiul din partea APTR pentru emisiunea de sănătate a Dr. Costin Dinu „Miracolul organismului omenesc” evidențiază locul respectabil pe care televiziunea  Speranța TV îl ocupă în media românească. (conform adventist.ro)

Așa, și? 

Pe cine interesează ce sunt și ce fac adventiștii din România în contextul în care numărul membrilor acestei biserici ar încăpea lejer în cartierul Mănăștur și ar mai rămâne și ceva loc de spații verzi?

Ar trebui sa aruncam o privire „peste gard” si sa vedem ca multi dintre membrii unor culte neoprotestante au ajuns in pozitii cheie in societatea romaneasca.

Deputatul  Bogdan Ciucă, președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, este omul care poate influența conținutul legilor care se fac în România. El este adventist.

Un ultim argument mult mai serios ține de un scenariu de film gen „Arca lui Noe RELOADED”.

Dacă vine sfârșitul lumii și președintele Americii ar fi adventistul Benjamin Carson, ați vrea să fiți prieten cu  Mihai Gâdea ca să primiți un loc în Arca salvatoare?

Eu m-am hotărât. De mâine nu mai sunt „băsist”!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *