Sanatate

Evaluarea si consecintele starii de stres

Pentru a evalua efectele patogene, sursa de maladii, ale stresului asupra organismului, ar trebui sa construim o scara asemanatoare cu ce a lui Richter folosita pentru masurarea intensitatii cutremurelor.

 

Doi cercetatori de la Universitatea din Washington, Holmes si Rahe, au pus la punct un test de evaluare a stresului si a riscului de boala care rezulta de aici, in functie de intensitatea lor. Coeficientii atribuiti fiecarei situatii se aduna si determina o anumita probabilitate de declansare a unei boli, cu atat mai repede cu cat terenul biologic este mai deficitar. Iata, in tabloul de mai jos, sinteza (fara a fi exhaustiva) a celor mai importante cauze ale stresului:

 

 

Gradul 1: o mica amenda, perioada sarbatorilor, vacanta, calatoria de afaceri, reuniunea profesionala.

Gradul 2: schimbarea obiceiurilor alimentare, schimbarea obiceiurilor cu ocazia reuniunilor de familie, schimbarea orelor de somn, de activitate sociala, de practici religioase, de distractie, de activitate in casa, la scoala, a programului de lucru, mici probleme financiare.

Gradul 3: neplaceri cu seful, reevaluarea modului de viata, schimbari climaterice violente, usor traumatism (accident sau ranire superficiala).

Gradul 4: schimbarea conditiilor de viata, schimbari in ciclul de studii (inceputul si sfarsitul acestora), probleme la locul de munca al partenerului de viata, realizare de mare importanta in plan personal, schimbare a responsabilitatilor la locul de munca, probleme familiale: plecarea unuia dintre copii de acasa, probleme cu socrii, vecinii etc.

Gradul 5: probleme financiare (o ipoteca importanta, arierate la impozite), certuri conjugale.

Gradul 6: schimbarea profesiei, decesul unui prieten, dificultati financiare, reconversie profesionala, un membru nou de familie, probleme de ordin sexual.

Gradul 7: probleme de sanatate sau de comportament al unuia dintre membrii familiei, pensionare, reconciliere conjugala, concediere.

Gradul 8: casatorie, boala, decesul unui dintre parinti, inchisoare, accident de masina, distractie  sau sport extrem care implica un traumatism corporal (fractura, luxatie, entorsa grava).

Gradul 9: divort, deces al partenerului de viata, traumatism cranian, interventie chirurgicala in vederea extirparii unui organ.

 

 

Pentru a va calcula nivelul de stres, adunati punctele corespunzatoare impactului agresiunilor suportate de organism.

 

Consecinte

Suma mai multor mici stresuri creste in mod semnificativ probabilitatea declansarii unei boli secundare. Cauzele stresului, dupa cum bine se constata, sunt atat evenimentele pozitive, cat si cele negative. Repercursiunile lor asupra organismului vor fi proportionale cu suma lor si cu impactul asupra sistemului imunitar.

 

 

Nu este vorba aici decat de stresurile de care ne aducem aminte, la care trebuie sa adaugam agresiunile mediului indconjurator: poluarea aerului, a apei, a alimentelor, folosirea drogurilor si a medicamentelor, fara o necesitate vitala, dezionizarea si uscaciunea aerului, radiatiile electromagnetice nocive, zgomotul, caldura excesiva, frigul, vantul, umiditatea (numite tocmai de aceea “energii perverse” de catre chinezi). radioactivitatea etc.

 

 

Toate bolile functionale pot avea la origine stresul; or ele constituie imensa majoritate a bolilor actuale. Pentru a ne apara, ne repezim sa ne consumam propriile rezerve nervoase, de vitamine sau de oligoelemente ceea ce antreneaza rapid starile de carenta. Absenta tratamentului preventiv poate conduce foarte repede la ceea ce vedem mai jos:

 

 

 

–    Alterarea starii generale de sanatate: oboseala, scaderea capacitatii imunitare.
–    Dezechilibrul endocrin: hipotalamus, tiroida, paratiroida, hipofiza, glande sexuale, ficat.
–    Dezechilibru neurovegetativ si consecintele sale la nivelul organelor: disfunctie respiratorie (uscaciune, hipersecretie, alergii), disfunctii digestive (vezicula biliara, pancreas, intestine), disfunctie urinara (rinichi, vezica urinara), genitala (astenie sexuala, impotenta prin erectie sau ejaculare defectoasa), insomnie, depresie nervoasa.

 

Tratamentul naturist impotriva stresului trebuie sa fie in mod absolut sinergic si sa comporte mai multe tehnici pe care trebuie sa le folosim simultan: psihoterapie + nutriterapie + reincarcare energetica (acupunctura, moxe, campuri magnetice pulsate) + fito-aromoterapie + osteopatie craniana + reflexoterapie vertebrala si simpaticoterapie.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *