Analiza

Emil Boc, la finalul unui nou mandat: ce a promis și ce a făcut în ultimii patru ani

Primarul Emil Boc se află la capătului unui nou mandat de primar al Clujului, astfel că a venit momentul bilanțului. Care sunt cele mai mari realizări ale edilului și câte din proiectele promise în 2020 la începutul mandatului au fost implementate.

INFRASTRUCTURĂ

O să începem evident cu ceea ce îi doare cel mai tare pe clujeni, respectiv marile proiecte de infrastructură – metrou, tren metropolitan, centură metropolitană.

Ce promitea Emil Boc în 2020:

A. Clujul metropolitan: centură, tren, metrou, investiţii şi locuri de muncă bine plătite
A.1. ‭Tren metropolitan şi metrou:‬
– Mobilitate optimă între zone rezidenţiale şi zone de lucru
– Noduri intermodale – Tetarom, Gară, Podul Ira, Aeroport.
– Se vor atrage fonduri europene pentru finanţarea acestor proiecte.
A.2.‭ Centura metropolitană şi drumurile de legătură (strada Soporului, legăturile cu străzile‬ Frunzişului şi Borhanci).

Ce a realizat în patru ani:

Metrou – lucrări demarate doar că finanțarea proiectului este în aer.

Centura metropolitană – Tronsonul 1 au început lucrările în zona Spitalului regional de Urgență. (așa zisa centură este doar o lărgire a unui drum de 500 de metri)

Transonul II – este încă în faza de achiziție publică.

Treanul metropolitan – realizarea documentației pentru depunere spre finanțare europeană. (practic în patru ani nu s-a făcut mare lucru, dacă nici documentele nu au fost finalizate).

Pasajele Tăietura Turcului, Valea Chintăului, Valea Seacă – încă la stadiul de proiecte.

Pasaj rutier la intersecția bulevardului Muncii cu strada Oașului. O investiţie evaluată la peste 26 milioane de euro, pasajul a fost depus spre finanţare europeană. Lungimea pasajului
subteran va fi de 85 de metri. Odată scos la licitație și atribuit contractul, lucrările ar urma să dureze circa 22 luni.

AUTOBUZE ȘI BENZI DEDICATE

Ce s-a promis:

Crearea de noi benzi dedicate transportului în comun între cartiere şi centru: Străzile Moţilor,‬ Splaiul Independenţei, Brâncuşi, piaţa Mihai Viteazul – deocamdată au fost abandonate.

Au fost achiziționate 18 autobuze electrice care din mai sunt tot în teste și nu se știe când vor circula pe străzi.

S-a mai promis amenajarea unor culoare pietonale în fiecare cartier (programul de investiţii „Cluj-Napoca -‬ oraş pentru pietoni”) – realitatea este că trotuarele sunt pline de mașini, iar circulația pietonilor este o adevărată aventură.

PARCURI ȘI SPAȚII VERZI

Ce s-a promis?

– Amenajare zona Cetățuia (10 hectare).

Ce s-a făcut?

NIMIC pentru zona Cetățuia. recent Ziar de Cluj vă prezenta stadiul avansat de degradare al scărilor de pe Cetățuie.

S-a promis și s-a realizat:

– Parcul Tineretului (parc nou, B-dul Muncii f.n., 21,3 hectare);
– Parcul Zorilor (parc nou, 1,2 hectare);
– Amenajare Parcul Feroviarilor (5,3 hectare);
– Amenajare malurile Someşului (7 hectare);
– Amenajare Parcul Armătura (3,2 hectare);‬
– Modernizarea parcurilor Ştefan cel Mare, Farmec, 14 Iulie şi Caragiale.

EDUCAȚIE

În domeniul educației s-a promis  program de investiţii în modernizarea, extinderea şi construirea de creşe şi grădiniţe: cel puţin‬ 4 creşe şi 4 grădiniţe.

S-a realizat:

În ultimii 4 ani s-au dat în funcţiune 220 de locuri prin modernizări şi extinderi, precum şi printr-o creşă nouă în cartierul Bună Ziua.
În ceea ce priveşte locurile în grădiniţe, prin modernizarea şi extinderea grădiniţei „Floare de Iris” (str. Războieni nr. 67A) s-au creat 225 noi locuri pentru preșcolari. Total realizat: 445 de noi
locuri în creşe şi grădiniţe.

S-a mai promis realizarea unui campus universitar, încă la stadiu de proiect.

S-a mai promis realizarea unei noi Baze Sportive în zona Borhanci, încă la faza de proiect.

S-a finalizat în schimb Baza Sportivă La Terenuri.

PARKINGURI

S-a promis:

E.6‭. Realizarea a 5 noi parkinguri în cartiere: Albac-Azuga, Trotuşului 5, Gh. Dima 35-41, Liviu‬ Rebreanu 2, Piaţa Cipariu.
E.7. ‭Realizarea în parteneriat a două parcări de tip “park and ride” la intrările în oraş dinspre est şi‬ vest (Aeroport şi Mănăştur).

S-a făcut:
În ceea ce privește parkingurile a fost finalizat un singur parking, Parkingul Hașdeu. Dar se află tot la faza de proiectare parkingul de pe Gheorghe Dima și cel de la sensul giratoriu din Mărăști.

PODURI

S-a promis:

Program pentru reabilitarea podurilor şi construirea de noi poduri:‬

– Construirea noului pod Oaşului – Răsăritului.

– Construirea noului pod Garibaldi.

– Reabilitarea podului Locomotivei.

– Reabilitarea podului de pe strada Fabricii de Zahăr.

– Reabilitarea podului de pe strada Beiuşului.â

S-a făcut:
Au fost realizate trei poduri noi: Podul Porţelanului – pod nou peste Someş, Pod nou peste Someş str. Oaşului – Răsăritului, pod peste Canalul Morii pe strada Oțetului.

Proiecte de poduri demarate, dar a căror construcție nu se știe când va începe:2. Pod nou str. Fabricii de zahăr (Hornbach) se află în faza de exproprieri, fiind depus pentru finanţare europeană.
3. Pod nou peste Someş în zona străzii George Bariţiu – Podul Nemţilor (acest pod a existat în trecut, dar a fost dezafectat în 1926) – acesta se află în fază încipientă, urmând să se lanseze achiziţia pentru realizarea indicatorilor tehnico-economici.

Alte proiecte aflate în diferite stadii (fără marile proiecte metrou şi centură) sunt cele din domeniile: energie (exemple: Parc fotovoltaic pe Valea Chintăului, reabilitarea sistemului de Termoficare, 70 de blocuri reabilitate termic), Parcuri şi spaţii verzi (exemple: Parcul de Est – fazele 1 şi 2), educaţie (exemplu: Hub educaţional Borhanci), transport public (exemple: autobuze electrice şi cu hidrogen, tren metropolitan), culoare de mobilitate sustenabilă (exemple: Amenajare culoar de mobilitate verde de-a lungul culoarului Someşului Mic, culoarul de nord, culoar de mobilitate Est – Vest + parking subteran), regenerare urbană (exemple: zona Expo Transilvania, Regenerarea culoarului Canalului Morii, pod nou și străzi în zona Fabricii de zahăr).

O altă lucrare aflată în execuţie şi într-o fază avansată este legarea Clujului la autostradă. Drumul expres Cluj – Autostrada Transilvania (Primăria nu are niciun fel de implicare).

AICI puteți vedea BILANȚUL primarului Emil Boc la final de mandat.