Rautacisme

Emil Boc e extrem de supărat când plouă: „Stă canalul în vârful pantei și apa stă în vale!”

Printr-o intervenție telefonică la un post de radio local, primarul Emil Boc le-a vorbit astăzi alegătorilor despre canalul care, la Cluj, stă în vârful pantei, în timp ce apa stă la vale, despre cum toți sunt vinovați pentru lucrările publice executate prost și recepționate cu defecte, defecte pentru care, de la A la Z, toți sunt vinovați (cu excepția, bineînțeles, a literelor E și B).

Cu toate că înainte de alegeri a recepționat chiar și parkinguri la stadiul de semifinisat, numai să fie bifate ca terminate, acum primarul afirmă că nu recepționează nicio lucrare făcută așa cum nu trebuie, adică, cu alte cuvinte, cu canalul în vârful pantei și cu apa la vale.

Trei exemple de lucrări recepționate preelectoral, după vizite oficiale și poze elogioase postate pe Facebook. Lucrări care nu ar fi trebuit să fie recepționate în acest stadiu execrabil:

Parkingul Primăverii 20, declarat finalizat înainte de alegeri, e neterminat și executat cu vicii de construcție

FOTO – Parkingul de campanie electorală Mogoșoaia 9, finisat în bătaie de joc, declarat finalizat neterminat, are deja infiltrații

Primăverii 8, al treilea parking electoral declarat finalizat de Emil Boc, are infiltrații de apă și e neterminat

Nici cu strada Emil Isac, recepționată în urmă cu 3 luni, nu ne este rușine:

Strada Emil Isac din centrul Clujului este crăpată și peticită la 3 luni după modernizare

Iar exemplele pot continua. Să citim însă declarațiile primarului:

 „Sunt extrem de supărat, dar asta am văzut și în alte părți ale țării și chiar ale Europei. Când plouă, nu pot să fiu mai supărat decât când stai la o trecere de pietoni și vine câte o mașină și te stropește din cap până-n picioare, pentru că cineva care a reparat strada sau cineva care a făcut o stradă nouă nu a respectat rigorile tehnice ca apa să nu băltească la trecerea de pietoni și apa să se ducă în canalizare și să nu stea în vârful pantei.”

Întrebat dacă nu cumva este de vină și cel care a semnat procesul verbal de recepție a lucrării, primarul a răspuns:

De la A la Z, evident că toți sunt vinovați! Eu am spus: nu voi recepționa și nu voi semna nicio lucrare! M-am uitat și la lucrările din Centru, în general sunt bune, dar sunt locuri unde apa stă pe pistele de biciclete, apa… stă canalul în vârful pantei  și apa stă în vale, cum s-ar spune, sunt treceri de pietoni unde, repet, te stropește mașina care trece când plouă. După ce se oprește ploaia, în loc ca apa să se ducă, apa rămâne acolo. Păi, nu e normal! (…)

Dacă fiecare și-ar face datoria, lucrurile ar fi altfel! Și aici luat de la zero, de la proiectant, de la executant, de la dirigintele de șantier. Nu recepționez lucrarea! Deci, din banii lui, trebuie să-și repare lucrarea și să o refacă cum trebuie! Nu voi semna nimic în direcția aceasta și asta e valabil pentru foarte multe locuri. Și de-aia mă enervez când văd că nu se înțelege încă totul în țara asta, măi, că fiecare trebuie să ne facem, pe bucata noastră, datoria, așa cum scrie în carte și cum scrie la lege. Sunt convins că în cărțile astea tehnice, cum au învățat la facultate, la școală, scrie cum trebuie să se proiecteze strada, cum trebuie să se proiecteze trecerile de pietoni, cum trebuie să aibă înclinație canalul pentru canalizare și apa să se ducă în canal, nu să stea în vale și canalul să fie pus mai sus! Aceste lucruri tehnice sunt scrise în manual. Ei, cineva nu le respectă! (…)

Bine, nu pot aplica alte sancțiuni decât cele prevăzute de lege, să-i mai fac de rușine din când în când, să le mai spun numele la radio, la firmele care fac aceste lucruri sau firmele care întârzie lucrările, care nu le realizează. (…)

Aia nu se discută! Sancțiunile prevăzute de lege, alea se aplică standard, penalitățile de întârziere, nerecepționarea lucrărilor și refacerea pe cheltuiala lor, astea se fac procedurile acestea, dar pe mine alea nu mă mulțumesc, pentru că cetățeanul nu știe că eu l-am amendat pe ăla sau i-am amânat procesul de recepție sau nu i-am făcut recepția.”

Cetățeanul clujean nu are absolut nimic de câștigat din facerea de rușine, în public, a firmelor care nu își fac treaba, care finalizează prost, care întârzie sau care amână la nesfârșit executarea lucrărilor de infrastructură din oraș.

Din înfierarea radiofonică a firmelor, doar primarul are de câștigat, pentru că aruncă astfel responsabilitatea nefăcutelor asupra firmelor care și-au asumat lucrările. Nu mai este Excelența Sa responsabil, ci nerușinații de constructori, de proiectanți, de experți tehnici ș.a.m.d.! Toți sunt vinovați, de la A la Z, cu excepția E și B.

Dar, înainte de alegeri, toate sunt trecute cu vederea, toate se recepționează, numai să poată fi declarate făcute. Afară plouă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *