In vizor

Emil Boc confirmă atitudinea disprețuitoare la adresa presei. A refuzat un interviu pentru că nu primise întrebările înainte

Faptul ca primarul Emil Boc a renunțat de mult timp să mai interacționeze cu presa nu este nimic nou. Și în  actualul mandat și în precedentul, primarul a evitat cât de mult a putut întâlnirile cu jurnaliștii. A înlocuit conferințele de presă cu anunțuri și live-uri pe rețelele de socializare deoarece acolo nu îi pune nimeni întrebări incomode. A păstrat doar prezentele de la emisiunile presei „de chitanțier”, acolo unde nimeni nu îndrăznește să pună alte întrebări decât cele stabilite în prealabil.

Atitudinea disprețuitoare la adresa presei a fost confirmată încă o dată când primarul a refuzat un interviu stabilit cu reporterul Euronews Dana Coțovanu pentru că aceasta nu îi trimisese anterior întrebările. Se pare că domnul Boc are impresia că toată presa se comportă ca și o agenție de PR. Nu, domnule primar, mai există și presă care nu se află pe statul de plată al Primăriei.

Redăm mai jos postarea jurnalistei Dana Coțovanu:

Azi domnul Emil Boc a vrut interviu cu întrebări regizate

Am avut programat un interviu cu Emil Boc. Mi s-a zis că ,,ne auzim după 11.00″, niciodată nu primesc o oră fixă. S-a hotărât, la 11.30 că ne vedem la 12.15. . Intru în Sala de Sticlă de la Primaria Cluj Napoca. 

 

,,Bună ziua! Înțeleg că vorbim despre lucrările de modernizare, nu?” 

,,Da, și încă câteva chestiuni pe politic.” 

,,Poftim? Cum? exclus! Nu am fost anunțat dinainte întrebările, nu răspund. Îmi pare rău!” 

,,Păi întrebările nu se trimit înainte. Nici legat de lucrările de modernizare ale străzilor principale nu-mi răspundeți?”

,,Nu, am terminat. Acord respect, cer să fiu respectat.” 

 ,,Vorbiți despre democrație constant și îmi spuneți că trebuia să trimit întrebările înainte?!!” Iese, trântește ușa sălii de sticlă și pleacă și a pus-o pe purtătoarea de cuvânt să-mi răspundă.

 Toată această interacțiune a durat mai puțin de 2 minute. Nu știu cum să vă zic, dar întrebările NU se trimit înainte. Presa nu e regie și nu e PR-ul primarului. Nici măcar lui Dumnezeu nu-i trimit întrebările înainte. 🙂 Dar eu fraieră că procedez altfel, așa cum a învățat la școală și citit ea în basmele jurnaliștilor. Acum dl. Emil Boc e la Sălaj, la întâlnirea PNL Sălaj, și teoretizează același discurs repetitiv și gol despre democrație. E fix același de la toate conferințele. Îmi pare rău că un primar cu 2 facultăți și cu 6 stagii de pregătire şi burse în străinătate doar teoretizează, nu și aplică. 

Apropo de democrație, v-aduceți aminte de președintele care a pornit trendul în rândul liberalilor că se poate și fără dezbateri publice? se poate și fără presă? Dacă tati poate, pot și copiii de la primării. 🙂 Într-o democrație, presa îi servește pe guvernați, nu pe guvernatori. Din atitudinea asta eu n-am nimic de pierdut, dumneavoastră aveți, oamenilor pe care îi informăm le-a întors spatele, nu doar mie. 

Locul presei a fost furat de rețelele sociale, iar politicienii nu mai dau doi bani pe jurnaliști, respectiv pe oameni.  Își anunță candidatura la primărie pe Facebook, printre lalele, și acolo pare că au influență, că schimbă realitatea. Faptul că Facebook și TikTok au preluat rolul presei nu mai este o noutate, dar ceea ce aceste rețele nu vor face niciodată este faptul că NU vor pune întrebări. 

Nu e prima dată când dl. Emil Boc încearcă să ridiculizeze și să-și bată joc, scriu aici pentru că în aproape 2 luni este foarte important să le puneți întrebări politicienilor prin vot, să le arătați că viața bate realitatea virtuală unde sunt zei și cap de afiș publicitar la campania Orașul de 5 stele.