Analiza

Eliminarea Prima Casă, creditare „neinteresantă” pentru liberali, ar condamna tinerii la statutul de chiriași

Proiectul de lege pentru modificarea programului „Prima Casă”, care urma să devină „O familie, o casă”, a fost adoptat de Senat, ca prim for legislativ, în data de 18 septembrie 2019, din 21 octombrie fiind înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, for decizional.

După adoptarea proiectului în Camera Deputaților, noua lege ar fi schimbat condițiile de creditare, „Prima Casă” ar fi devenit un tip de credit rezervat doar familiilor cu venituri medii, aplicanții cu venituri peste anumite valori stipulate de lege fiind excluși din start.

„O familie, o casă” ar fi recalibrat programul „Prima Casă” din punct de vedere social, asigurând o mai mare disponibilitate a fondurilor pentru persoanele cu venituri modeste, care nu pot accesa un împrumut imobiliar standard fiindcă nu dispun de avansul minim necesar de 15%. Practic, cei cu venituri nete lunare individuale de peste 4 500 de lei nu ar mai fi beneficiat de fondurile Prima Casă, care le-ar fi rămas doar aplicanților cu venituri sub acest plafon (care, în cazul familiilor cu copii, nu ar fi putut depăși valoarea de 7000 de lei).

Conform noului proiect, avansul minim ar fi rămas cel de 5% din prețul de achiziție al locuinței, care ar fi trebuit să fie de maximum 70 000 de euro, un plafon, așadar, mărit față de sumele prevăzute de vechiul program „Prima Casă” (57 000 euro pentru locuințele mai vechi de 5 ani și 66 500 de euro pentru cele mai noi). Familiile cu copii care ar fi accesat noul tip de credit ar fi beneficiat și de subvenții cu până la un punct procentual din rata dobânzii.

La Cluj, noul program de creditare le-ar fi permis beneficiarilor cu venituri reduse achiziționarea unui apartament cu maximum două camere. Programul „O familie, o casă” ar fi fost, așadar, unul eminamente social, ar fi rezolvat problema locuirii pentru cei care nu își permit accesarea unui credit ipotecar standard, fiindcă nu dispun de sumele necesare achitării avansului minim de 15%.

Zece ani de plusvaloare, anulați din zece vorbe

Timp de 10 ani, programul „Prima Casă” a însemnat acces la creditare pentru persoanele tinere, cu venituri modeste, oferindu-le șansa cumpărării unei locuințe. Singura șansă, în cele mai multe cazuri.

Limitarea gradului de îndatorare a populației pentru accesarea unui credit ipotecar (la un nivel maxim de 40% din venitul net la creditele în lei și 20% la cele în valută), lipsa avansului minim necesar și eliminarea de acum a programului „Prima Casă” i-ar condamna pe tineri la plata unei substanțiale chirii lunare la Cluj, pentru tot restul vieții, cu toate dezavantajele aferente.

Prin scăderea gradului de îndatorare, potențialii cumpărători pot lua credite mai mici de la bancă, însă apartamentele la Cluj-Napoca se vând cu o medie de 1650 euro/mp util. Celor cu venituri medii le este refuzat astfel un credit ipotecar standard, „Prima Casă” fiind singura lor șansă pentru o locuință proprie, pentru a scăpa de plata chiriei piperate.

Noul ministru al Finanțelor din Guvernul PNL, Florin Cîțu, a anunțat că programul „Prima Casă” este în analiză momentan pentru a se vedea dacă a adus sau nu plusvaloare, ministrul precizând despre proiectul PSD „O familie, o casă” că nu este interesant pentru liberali.

„Prima Casă” a adus plusvaloare economiei în perioada de criză de acum 10 ani prin relansarea sectorului construcțiilor. De-a lungul unui deceniu, după depășirea celor 4-5 ani critici de după 2009, programul a continuat să le aducă plusvaloare familiilor tinere care au reușit să își întemeieze un cămin cu plata unui avans de 5%, singurul avans pe care acestea și l-ar fi putut permite.

„Prima Casă” are în prezent o „plusvaloare” socială, contribuind și la bunul mers al sectorului imobiliar, care însă nu depinde de acest tip de creditare. Tinerii, însă, depind.

În urma analizei unei liste de programe, printre care și „O familie, o casă”, Florin Cîțu a declarat că va vedea „care va mai rămâne în picioare sau nu”.

„În trei ani de zile, am văzut toate proiectele PSD și nu cred că a existat un proiect PSD care să-mi fi stârnit interesul așa de mult încât să-l folosesc. Nici acest proiect nu va fi interesant pentru noi”, a declarat liberalul Cîțu, citat de psnews.ro.

Liberalii îi condamnă pe tineri la statutul de chiriași

Chiar dacă pentru actuala guvernare liberală „nu este interesant” un program social precum „Prima Casă”, românii cu venituri reduse sunt interesați de achiziționarea unui apartament cu avans minim de 5% și de evitarea plății unei chirii înrobitoare, care le asigură un cămin doar pentru luna plătită, și nu o proprietate pe viață, cum este cazul unei locuințe achiziționate cu credit, ce devine proprietate personală după 20-30 de ani, la epuizarea ratelor.

Eugen Teodorovici, inițiatorul proiectului legislativ „O familie, o casă”, a explicat motivele pentru care este necesar noul program și rațiunile sociale și economice pentru care a modificat „Prima Casă”:

„1. pentru a sprijini familiile tinere la început de drum;
2. pentru a susține sectorul construcțiilor, programul generând astfel efecte benefice în economie;
3. pentru a menține și înființa locurile de muncă.

Eu cred că acest program trebuie să continue și cred că trebuie să aibă un caracter mai social. Fie și numai pentru că o criză a locuințelor riscă să genereze efecte economice diverse și îndelungate, pe care nici nu le putem imagina în scenarii, oricât de complexe ar fi”, a declarat senatorul PSD, citat de stiripesurse.ro.

Se pare că guvernul liberal, proaspăt ajuns la putere, se hazardează în afirmații periculoase doar pentru a alimenta războiul politic cu PSD, victime colaterale fiind tinerele familii, care vedeau creditul de tipul „Prima Casă” ca singura speranță pentru o locuință proprie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *