Din oras

Eliminarea orelor de religie obligatorii din scoli – intre “o mare nedreptate” si normalitate

Elevii scapa de controversatul “optional obligatoriu” – religia. Curtea Constitutionala (CC) a decis astazi ca este neconstitutional articolul din Legea Educatiei potrivit caruia parintele care nu vrea religie la scoala pentru copilul sau trebuia sa depuna cerere in acest sens. Bisericile reprezentative de la Cluj atrag atentia asupra consecintelor deciziei, ca elevii “risca sa se sufoce in fata acestor asalturi ale raului”, in timp ce parintii aproba decizia ca fiind una normala. 

Judecatorii Curtii au apreciat in cadrul acestei masuri ca ca cei care trebuie sa faca o solicitare sunt parintii care vor ca aceste cursuri de religie in scoala sa fie urmate de copii. Potrivit Hotnews, surse oficiale au declarat ca “argumentatia Curtii porneste de la ideea ca cel care vrea sa faca ceva trebuie sa ceara acel lucru, si nu cel care nu vrea”.

Mitropolia: decizia “impieteaza libertatea castigata prin jertfa tinerilor din revolutia din Decembrie 1989”

Intr-un comunicat cu titlul “O mare nedreptate facuta educatiei copiilor si tinerilor” si semnat de Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului, prelatii ortodocsi se arata preocupati de efectele pe care decizia CC le-ar putea avea asupra elevilor. Totodata, acestia “isi exprima ingrijorarea fata de campaniile tot mai agresive la care sunt supusi copii si tinerii care invata in scolile din tara noastra, prin faptul ca in numele unei asa zise libertati de gandire si de constiinta si a unei promovari a tolerantei si a drepturilor fiintei umane, reprezentanti ai societatii civile [sic] cer tot mai insistent eliminarea obligativitatii predarii religiei in scolile publice”.

“Acest act este o mare nedreptate facuta tocmai copiilor si tinerilor care sunt beneficiarii orei de religie, prin faptul ca arunca in derizoriu si relativ preocuparea fata de educatia lor morala. Privita simbolic o asemenea decizie impieteaza libertatea castigata prin jertfa tinerilor din revolutia din Decembrie 1989 si a carei semn vizibil in spatiul public este ora de religie.

 Se stie ca scolile noastre sunt agresate tot mai mult de tentatia tutunului, a alcoolului, a drogurilor, a sexualitatii premature, a vulgaritatii de limbaj si a devierilor de comportament si ca singurele autoritati capabile sa le stravileasca sunt familia, scoala si Biserica. In acest context religiei ii revine rolul principal de a-i invata pe copii si pe tineri binele, sa fie toleranti si sa aiba discernamant, oferindu-le repere fara de care acestia risca sa se sufoce in fata acestor asalturi ale raului”, apreciaza Sinodul Mitropolitan.

De asemenea, Sinodul Mitropolitan si-a aratat surprinderea demersului „acestor neprieteni ai orei de religie” si fata de „usurinta care o institutie fundamentala a statului precum Curtea Constitutionala a Romaniei s-a grabit sa declare articolele care prevad ca religia este disciplina scolara obligatorie, parte a trunchiului comun, ca fiind neconstitutionale si discriminatorii”.

“Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Satmarului face un apel catre toate institutiile abilitate ale statului, catre parinti, catre elevi, si catre toti factorii activi implicati in educatia copiilor si tinerilor, sa apare statutul orei de religie ca disciplina obligatorie de studiu, care nu este o achizitie a istoriei sau un bun al Bisericii, ci un dat constitutiv al conditiei umane si temeiul oricarei morale adevarate”, conchid oficialii ortodocsi.

O raspundere mai mare pentru parinti

De asemenea, reprezentantii Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla sunt de parere ca decizia nu este una foarte fericita si ca se va cere mai multa responsabilitate din partea parintilor in educarea copiilor.

“Noi consideram ca prezenta orelor de religie in scoli este foarte benefica pentru societate si pentru formarea tinerelor generatii. Sigur, dupa aceasta decizie a Curtii Constitutionale , responsabilitatea va ramane pe umerii parintilor , in sensul ca ei raman raspunzatori de acum inainte si Biserica ii cheama sa aleaga pentru fiii si fiicele lor sa urmeze si aceste cursuri de religie. Credem ca aceasta formare religioasa in scoli este foarte potrivita pentru ca pune deja un fundament in viata copiilor.

Pe de alta parte, sigur ca de acum inainte profesorii vor trebui sa se ocupe foarte serios de acest domeniu, de materia pe care o predau pentru a arata copiilor, pentru a le prezenta adevarurile credintei, adevarurile morale, etice intr-o lumina foarte atractiva, foarte actuala. Asadar, si de munca acestor profesori va depinde de acum inainte succesul acestor ore de religie. Dar, in definitiv, consideram ca este necesara aceasta formare religioasa in scoli si de acum inainte. Parintii sa nu se teama sa aleaga pentru copiii lor orele de religie”, a declarat pentru Ziar de Cluj parintele Daniel Avram, purtatorul de cuvant al episcopiei.

Conducerea Inspectoratului Scolar nu se asteapta la mari schimbari

Seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj este de parere ca noile reglementari nu vor schimba prea multe.

“Parerea mea personala este ca nu e o mare diferenta. Si pana acum era optiunea parintelui daca copilul face sau nu religie, deci singura diferenta este de procedura: pana acum parintii faceau cerere ca nu vrei religie, acum trebuie sa faci cere ca vrei. Asta e singura diferenta, asta in conditiile in care modificarea legislativa va fi  identica. In mod normal asa ar trebui sa fie. In rest, eu cred ca nu va afecta foarte serios pentru ca cei care doreau, isi doresc in continuare pentru copiii lor  sa mearga la ore de religie. Avand in vedere faptul ca Biserica are in toate sondajele un grad de incredere ridicat, eu nu cred ca va fi o mare diferenta din acest punct de vedere”, a precizat acesta.

Totusi, Cuibus admite ca ar putea sa se complice procedura in ceea ce priveste optionalele.

“Va fi mai complicata procedura la nivelul scolilor, atata tot. Nu cred ca va fi cazul sa inlocuim aceste ore, iar daca da, avem destule variante de optional. Pana acum, cei care nu doreau, depuneau o cere simpla in care spuneau ca nu doresc. Daca era vorba de un alt cult, in conditiile in care numarul lor era pentru o grupa, nu pe clasa, se putea face. Deci, si pana acum lucrurile astea se rezolvau la nivelul fiecarei scoli, nu am avut plangeri la inspectorat”, a adaugat seful ISJ.

Asociatia parintilor: Romania este un stat laic, deci optiunea de a face religie ar trebui sa fie, intr-adevar optionala si nu obligatorie

In randul comunitatii de parinti din Cluj, vestea este primita cu multumire.

“Constitutia spune ca Romania este un stat laic, deci optiunea de a face religie ar trebui sa fie, intr-adevar optionala si nu obligatorie. Mai mult, copilul sau parintele va decide daca se alege ca optional ora de religie sau nu. Poate ca ar fi mult mai indicat sa introducem ca obligatorii educatia civica si bune maniere. Parintii au diferite religii si nu e corect sa participle la orele ortodoxe. Era o problema si atunci cand se alegea dreptul copilului de a nu participa, pentru ca trebuia sa fie supravegheat si atunci mergea in sala de lectura sau pur si simplu statea in incinta scolii”, a declarat Cristina Grigore, director executive al Fundatiei “Parinti clujeni”.

Un plus al acestei decizii ar fi si faptul ca li s-ar da si copiilor dreptul de a decide ce vor in privinta orelor de religie.

“Optional nu ar trebui sa insemne obligatoriu, pentru ca lipsesc doua ore dintr-o catedra si trebuie inlocuite cu ceva, indiferent ca e vorba de religie sau de fizica, chimie, romana sau engleza. Ar trebui, pur si simplu sa vedem ce si-ar dori mai mult sa cunoasca elevii, astfel incat scoala sa fie atractiva”, a apreciat ea.

Unde a fost efectul religiei predate in scoala cand s-a furat la Bac?

Un exemplu de ineficientei religiei predate pana acum in scoli invocat de Cristina Grigore a fost atitudinea elevilor in privinta fraudarii Bacalaureatului.

“Nu s-a copiat mai putin la Bac decat atunci cand s-au introdus camerele de luat vederi. Asta inseamna ca daca vorbim de religie si de asumarea moralitatii, ca asta ar trebui sa faca, a avut mai putin efect faptul ca faceau religie. Cred ca e mai bine sa avem in conduita moralitate si cultura civica pe zona de implicare in comunitate. Cred ca asta este mult mai important, chiar daca o introducem la nivel optional, decat religia”, a atras atentia directorul Fundatiei “Parinti clujeni”. 

Foto: cuvantul-ortodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *