In vizor

Elevii Liceului Special pentru Deficienți de Auz Cluj-Napoca vor fi cazați într-un internat nou

Scris de 26

 Consiliul Județean Cluj a finalizat construirea noului internat al Liceului Special pentru Deficienți de Auz Cluj-Napoca. Deja recepționat, internatul este singurul de acest gen din România din perspectiva condițiilor de acomodare și a confortului pe care îl oferă elevilor școlarizați în cadrul unei instituții de învățământ special. 

„Noul internat al Liceului pentru Deficienți de Auz este unul model, așa cum ar trebui să arate orice internat școlar al anului 2020. În ce ne privește, am alocat întreg sprijinul necesar pentru a avea o clădire ultramodernă, dotată și mobilată, care să ofere cele mai bune condiții copiilor găzduiți aici”, a declarat Alin Tișe, Președintele Consiliului Județean Cluj.

Edificarea unei clădiri distincte cu destinația de internat a fost determinată de necesitatea separării funcționale a celor două servicii principale oferite elevilor Liceului pentru Deficienți de Auz: activitatea instructiv-educativă și cazarea, respectiv servirea mesei. Până acum, cazarea elevilor din alte județe se realiza în clădirea școlii, veche de 130 de ani, în cadrul a șase dormitoare intercalate printre sălile de clasă, fiecare asemenea spațiu dispunând de câte 25-30 de paturi etajate. 

În urma construirii noului internat, problemele de funcționalitate au fost eliminate în totalitate întrucât construcția este una independentă de corpul școlii, ea fiind prevăzută cu nu mai puțin de 14 dormitoare dispuse pe trei etaje și care numără un total de 150 de paturi neetajate. Fiecare asemenea dormitor dispune de cel mult patru paturi, elevii fiind cazați separat, în funcție de gen, vârstă și deficiențe asociate. De asemenea, există și câte un grup sanitar comun la fiecare două dormitoare. 

Structural, noua clădire ultramodernă, realizată la cele mai înalte standarde în domeniu, dispune de o suprafață construită de 610 mp și o suprafață desfășurată de 2.560 de mp. Subsolul este compus dintr-un adăpost de protecție civilă, centrală termică, depozite de alimente, spălătorie, uscătorie, călcătorie și grupuri sanitare pentru personal. La parterul clădirii se află o sală de mese cu o capacitate de 128 de locuri, bucătăria și infirmeria, în timp ce la cele trei etaje sunt amenajate dormitoarele și grupurile sanitare. 

Valoarea totală a investiției a fost de 10.135.000 lei, banii fiind asigurați, în proporție de 98%, de către Consiliul Județean Cluj. De asemenea, dotarea dormitoarelor cu mobilier a fost realizată printr-o alocare separată din bugetul Consiliului Județean, în valoare de 214.000 lei. 

În prezent, în cadrul Liceului pentru Deficienți de Auz Cluj-Napoca sunt școlarizați elevi proveniți din Cluj și alte 17 județe ale țării. ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 14 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 16 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 17 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE