In vizor

Elevii de la Coșbuc ar putea avea sală de sport la sfârșitul anului 2024. Lucrarea e atât de proastă încât s-a luat în calcul inclusiv demolarea

Sala de sport a Colegiului George Coșbuc stă închisă de 5 ani pentru că Primăria nu a reușit în tot acest timp să realizeze lucrările de consolidare necesare. Evident că după atâta timp, au apărut și alte probleme la structura clădirii, astfel că s-a luat în calcul inclusiv dărâmarea clădirii și construirea unei săli de sport noi. 

Lucrările de reparații vor costa peste 15 milioane de lei, de aproape 8 ori mai mult decât investiția inițială și vor fi finalizate la sfârșitul anului viitor. Sunt necesare o serie de lucrări pentru ca sala de sport să fie adusă la standardele actuale:

  • fundații noi pentru zona de consolidare, stâlpi metalici și consolidarea grinzilor din planșeul peste parter.
  • înlocuirea pereților din BCA de la etaj cu pereți ușori de tip sandwich cu izolație termică inclusă
  • refacerea integrală a finisajelor interioare și exterioare – pardoseli, pereți, învelitoare
  • refacerea instalațiilor electrice în totalitate
  • înlocuirea pereților externi de la etaj
  • consolidarea structurii de rezistență a clădirii

Cum s-a ajuns în această situație?

Sala de sport a Colegiului Național George Coșbuc a fost inaugurată în octombrie 2014, costurile acestei investiții fiind de aproximativ 2 milioane lei. Timp de patru ani, sala a fost funcțională, s-au desfășurat activități sportive, dar în urma unei expertize realizată în 2018, au fost descoperite probleme tehnice, mai exact o deformație a planșeului. Imediat a fost oprită orice activitate în sală, Primăria a solicitat constructorului să remedieze situația, dar acesta a refuzat astfel că administrația publică locală s-a văzut nevoită să aloce fonduri din bugetul local pentru reparații.

Citește și:

Incompetență crasă: sala de sport de la Liceul Coșbuc, închisă de un an. Boc a inaugurat cu fast în 2014 o construcție cu probleme

Primarul Emil Boc anunța în 2019 alocarea a 6 milioane lei pentru reparații, conform devizului realizat de proiectantul Asocierea SC Rheinbrucke SRL (lider) – SC Ronoaqua SRL – SC Artehnis SRL – SC Civil Speed SRL – SC Sellm SRL.

După elaborarea indicatorilor tehnico-economici, proiectantul nu a mai elaborat celelalte etape de proiectare cuprinse în contract, ceea ce a dus la rezilierea contractului.

În 21.07.2021 Primăria a încheiat contractul de proiectare și execuție lucrări pentru consolidarea sălii de sport cu Tomoroga Construct SRL. Pe parcursul derulării etapei de elaborare a proiectului tehnic, s-a impus extinderea investigațiilor efectuate la momentul expertizei inițiale (deformație mare a planșeului peste sala de sport) analizarea și investigarea stării tehnice a fundațiilor construcției. În acest sens a fost elaborată o nouă expertiză tehnică prin care s-a propus consolidarea ansamblului structural.

În urma actualizării și modificării documentației tehnice de avizare a lucrărilor de intervenție efectuate de SC Arhibeast SRL, prestatorul e identificat și analizat două scenarii: scenariul unu demolarea clădirii și refacerea acesteia pe structură mixtă beton armat și elemente metalice și scenariul doi realizarea lucrărilor de consolidare recomandate în expertiza tehnică și lucrări necesare pentru aducerea clădirii la standardele actuale.

Varianta optimă recomandată de proiectant este scenariul 2, valoarea totală a investiției fiind de 15.251.025 lei.

Durata de realizare a investiției este de 11 luni.

Investiție monitorizată încă de la inaugurare.

Conducerea Colegiul George Coșbuc recunoaștea anul trecut că a fost monitorizată starea clădirii încă de la inaugurare. În decursul a patru ani au efectuate nu mai puțin de 9 rapoarte. Ultimul, cel din 20.09.2018, a evidențiat modificări, drept urmare a fost nevoie de o expertiză tehnică.

Citește și:

Elevii de la Coșbuc nu vor avea sală de sport nici în acest an. Lucrările de consolidare costă de două ori mai mult decât investiția inițială

Primarul dă vina pentru această situație pe „tehnicienii proști și incompetenți”. În niciun caz nu e de vină Primăria care a recepționat o sală de sport executată atât de prost, sau că a apelat la aceleași firme care și-au dovedit incompetența.

Citește și:

Mai țineți minte sala de sport de la Colegiul Național George Coșbuc dată-n folosință cât să se dea o tură cu mingea Emil Boc și apoi închisă? Ei bine, după ce am fost anunțați în ianuarie 2022 că ”totul este în curs de rezolvare”, ea tot închisă este