
Părinții elevilor clujeni de la liceele maghiare au inițiat o petiție adresată Ministerului Educației și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) privind un posibil episod de „discriminare gravă la bacalaureatul de limba română în județul Cluj”.
„Subsemnatii parinti si elevi majori detaliem în următoarele cazul fragrant de discriminare a elevilor de naționalitate maghiară din județul Cluj și din alte județe, cărora le-a fost refuzat dreptul de a fi evaluați și notați în mod special. Cristian Potora, președintele Comisiei de bacalaureat al Județului Cluj ar fi făcut excepție față de toate celelalte județe din România, și nu a permis bifarea căsuței, care tocmai conform normativei figurează în aplicație, astfel încât această căsuță reprezentând semnalizarea faptului că aceea lucrare scanată aparține unei eleve/unui elev provenind dintr-o școală cu predare în limba maghiară, respectiv unei persoane care nu posedă limba română ca și limbă maternă, ar fi trebuit bifată în aceste cazuri”, susțin părinții.
Aceștia au menționat că în Aiud, județele Bihor, Satu-Mare, Sălaj, Covasna, Harghita comisiile au interpretat normele legale cu bunăvoință, doar în județul Cluj normele metodologice ale Ministerului au fost interpretate cu rea credință.
„Menționăm că și și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a pronunțat în cazuri similar, cu ocazia simulării bacalaureatului, și tocmai după simulare s-a introdus în normele metodologice ale legii această modalitate datorită căreia elevii maghiari (sau germani, etc.), adică toți cei care nu vorbesc limba română ca și limbă maternă , vor avea dreptul să fie evaluați și notați conform unor norme specific, iar căsuța pentru bifarea acestei proveniențe a lucrărilor de bacalaureat s-a introdus deasemenea tot pe baza acestor norme metodologice chiar și în aplicație”, susțin părinții.
Potrivit acestora, elevii ar fi solicitat să fie bifată apartenența la minoritate, însă au fost refuzați pe motiv că normele s-ar referi doar la evaluarea națională de capacitate din clasa a VIII-a și nu pentru bacalaureat.
„Faptul că în alte județe s-a bifat căsuța, adeverește că există posibilitatea bifării apartenenței la o minoritate etnică, însă în județul Cluj s-a sabotat și li s-a refuzat elevilor bifarea apartenenței la o școală de predare în limba etno-culturală alta decât româna (secția maghiară)”, au concluzionat părinții.
Ziar de Cluj a solicitat un punct de vedere de la Inspectoratul Școlar Județean Cluj care a precizat că nu există norme prin care lucrările la limba română a elevilor de la școlile cu predare în limba maghiară să fie evaluate diferit.
„Pentru toți absolvenții claselor a XII-a, inclusiv pentru elevii care au absolvit în licee cu predare în limba maghiară, proba E.a), de Limba și literatura română a examenului național de Bacalaureat, din sesiunea iunie-iulie 2024, a avut drept referință același curriculum unic, prevăzut a fi evaluat prin programa națională, specifică, de examen, distinct pentru profilul uman, respectiv real, din cadrul filierei teoretice, indiferent de limba de predare la clasă.
În sensul celor precizate, nu există subiecte diferite la examenul național de Bacalaureat pentru absolvenții din liceele cu predare în limbile minorităților naționale, ca atare, lucrările tuturor candidaților sunt evaluate potrivit baremului unic, elaborat de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, de către profesorii evaluatori de limba și literatura română.
În absența unor precizări scrise și asumate de la nivelul Comisiei naționale de bacalaureat 2024, solicitarea ca lucrările scrise la proba E.a), de limba și literatura română, să fie marcate în aplicația digitată, distinct doar pentru candidații din liceele cu predare în limba maghiară, este discriminatorie, în raport cu toți candidații înscriși la această sesiune a examenului național de Bacalaureat și constituie o încălcare a dreptului la egalitatea de șanse și de tratament între egali.
Menționăm faptul utilizarea platformei digitalizate pentru evaluarea lucrărilor scrise, în cadrul examenului național de Bacalaureat 2024, nu modifică procedura de evaluare a acestora, din perspectiva evaluatorului, față de anii anteriori”, a transmis ISJ Cluj.