Rautacisme

Egalitate de șanse să fie, dar să nu știm și noi! USR-ul, un partid din ce în ce mai „inconfortabil”

Conform Monitorul de Cluj, „ședinţa Comisiei pentru egalitate de şanse, de luni, s-a purtat, iniţial, cu uşile închise, preşedintele comisiei, deputatul USR Oana Bîzgan, vrând să îşi întrebe mai întâi colegii dacă «se simt confortabil» cu presa în preajmă.”

De ce s-ar fi simțit inconfortabil?

Pentru că la această ședință se dezbătea inițiativa legislativă privind parteneriatul civil, parteneriat civil care li s-ar aplica și persoanelor de același sex. USR-iștii, mândria țării, deschiși atunci când e să mănânce din gunoi, se închid, așadar, la minte, atunci când, în Comisia de egalitate de șanse fiind, trebuie să dezbată o propunere legislativă care vizează tocmai egalitatea de șanse. Cu alte cuvinte, la plăcinte (din gunoi), confortabil, înainte, la egalitate de șanse, inconfortabil și pe ascuns, înapoi, doar nu degeaba România e cu 50-100 de ani în urmă, din toate punctele de vedere, tocmai din cauza unor astfel de puncte de vedere, venite din partea celor care ocupă fotolii confortabile în legislativul unde dorm pe ei când trebuie să voteze, probabil de prea mult confort. 

După ce deputatul USR Oana Bîzgna și-a întrebat coledzii dacă „se simt confortabil” cu presa, s-a revenit asupra deciziei ca ședința să se poarte cu ușile închise. Cu toate că ședința era una publică, userista s-a gândit că poate coledzii se vor inconforta cu votul la vedere și că poate ar dori să solicite vot secret:

„Ştiu că sunt publice şedinţele. (…) Nu pot să amintesc (prevederea- n.r.). O am în geantă, în poşetă. Studiez tot timpul, încă, acest Regulament”, a răspuns deputatul USR, solicitată să precizeze ce stipulează Regulamentul cu privire la participarea societăţii civile sau a presei la lucrările comisiei.

Comisia de egalitate de şanse a avizat favorabil propunerea legislativă privind parteneriatul civil, depusă de Remus Cernea. Comisia juridică este sesizată pe fond.

Ziar de Cluj i-a întrebat înainte de alegeri pe candidații la parlamentare dacă sunt de acord cu căsătoriile între persoanele de același sex. Parlamentarii s-au declarat, majoritatea, ortodocși, mai catolici decât papa atunci când se ajunge la acest subiect, cu toate că, după cum bine știm, majoritatea parlamentarilor sunt, în același timp și în general, mai puțin creștini, atunci când e vorba de porunca a opta: „Să nu furi!”

Ziar de Cluj a reușit înainte de alegeri performanța de a-l prinde treaz la telefon pe actualul senator USR Mihai Goțiu. Fiindcă nu dormea în acel moment, Mihai Goțiu ne-a răspuns:

„Nu sunt de acord cu modul în care se poartă dezbateri în România și îmi propun ca după alegeri să organizez o dezbatere amplă pe tema asta, nu de o săptămână sau de trei luni, la finalul căreia oamenii să se poată pronunța. Din păcate, din punctul meu de vedere, tema aceasta a fost inventată încă din vară. Opinia mea personală o voi exprima după o dezbatere reală pe tema aceasta, o voi exprima după ce am convingerea că oamenii, cetățenii au avut ocazia să fie informați despre tot ce înseamnă lucrul acesta. Consider că este corect să îmi exprim opinia într-un moment în care oamenii, indiferent că sunt de acord sau nu cu părerea mea, știu de ce am acea opinie. Cei care mă cunosc îmi cunosc punctul de vedere. Cei care nu mă cunosc pot să afle după ce va avea loc o dezbatere reală pe tema aceasta. Nu după alegeri, ci după o dezbatere reală. Sunt foarte multe teme care nu au fost dezbătute în mod real în România și consider că o dezbatere de genul acesta are nevoie de cel puțin un an, să fie reală. Ca viitor parlamentar, vreau să aud opinii de la sociologi, psihologi, teologi, activiști civici ș.a.m.d. Eu am o opinie, dar, în funcție de opiniile specialiștilor, s-ar putea să mi-o schimb. Nu știu. Eu, deocamdată, nu am niciun motiv să mi-o schimb, dar, până nu are loc o dezbatere reală, nu văd de ce m-aș pronunța! Dacă se pune în dezbatere o lege pe tema aceasta se organizează o dezbatere reală publică, nu se ia o decizie peste noapte. Poate că nu am fost foarte clar, dar, din punctul meu de vedere, nu sunt de acord, mai ales pe teme controversate, să se ia o decizie, da sau nu, fără o dezbatere reală.”

Așadar, înainte de alegeri, candidații USR au promis dezbateri, iar acum, după alegeri, USR-ul e chitit să închidă ușile în nasul presei și al cetățenilor, preferând parlamentările discrete și somnoroase.

Din păcate, un partid tânăr, precum USR-ul, își dovedește pe zi ce trece incompetența și apetența deosebită pentru metehnele bătrânelor partide care i-au făcut pe români să se scârbească de-a dreptul de politică! Să fii lipsit de transparență într-o comisie pentru egalitate de șanse anulează din start această comisie, care devine o simplă formă fără fond, umplută de politruci ajunși în parlament doar pentru figurație, pentru salarii indecent de mari pentru somnul dulce pe care îl dorm deputații pe banii noștri, când la vedere, când la secret.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *