Focus

Educație suprarealistă: care-i legătura dintre siguranța în școli și uniformele elevilor? Ce spunea pe această temă la Cluj, Ecaterina Andronescu VIDEO

După ce cazul din Prahova – în care o profesoară a Liceului „Spiru Haret” din Ploiești a fost înjunghiată de un tânăr chiar în fața cancelariei – a bulversat orice închipuire, tema siguranței în unitățile de învățământ a încăput pe agenda ministrului Educației, Ecaterina Andronescu. Recent, Andronescu a propus introducerea uniformelor școlare, idee ce a stârnit reacții imediate în rândul asociațiilor de elevi. 

Prezentă la începutul acestei luni în Cluj-Napoca, la inaugurarea noului sediu al Inspectoratului Școlar Județean, Ecaterina Andronescu s-a referit la subiectul siguranței în școli, temă adusă în prim-plan de către reporterul Ziar de Cluj.

Cum poate fi evitat un caz similar celui din Prahova? Și ce măsuri urgente propune Ministerul Educației?

Ministrul Educației și-a exprimat uimirea în privința creșterii violenței în unitățile de învățământ preuniversitar, afirmând că odinioară, aceste cazuri nu existau pur și simplu. Mai mult, Ecaterina Andronescu a declarat că ministerul pe care îl conduce va lua măsuri în cel mai scurt timp posibil pentru a rezolva problema siguranței în școli atât în cazul profesorilor, cât și al elevilor. 

De asemenea, ministrul a susținut că situația din Prahova este simptomatică: în unitatea de învățământ unde profesoara a fost înjunghiată, existau agenți de securitate. Cu toate acestea, infractorul nu a fost împiedicat sub nici o formă. 

„Ceea ce s-a întâmplat la Prahova este, fără îndoială de neacceptat și de condamnat. (…). În anii în care eu eram elevă, școlile nu aveau pază. Și totuși, nu se întâmpla niciodată un eveniment de acest fel. Întrebarea mea este: cum a ajuns societatea să trăiască momente precum cel de la Prahova? (…).

Probabil că va trebui să întărim paza în școli, dacă asta e societatea în care trăim astăzi.

Va trebui să găsim și alte formule: nu știu să vă spun astăzi, dar în afară de paza cu oamenii, probabil că fiecare școală va trebui să aibă camere de luat vederi, un sistem de intrare în școală pe bază de legitimație sau de cartelă. Lucrul acesta va trebui să-l întărim, pentru că nu putem să așteptăm următorul eveniment și să spunem: „da, trebuie să mai facem ceva”, a declarat Ecaterina Andronescu la Cluj.

Ministrul Educației a vizitat orașul de pe Someș în data de 7 februarie 2019. De curând, aceasta a revenit pe tema siguranței în școli și a propus introducerea uniformelor școlare în rândul elevilor, ca un semn distinctiv și o măsură suplimentară de protecție. Acest anunț a bulversat atât asociațiile de părinți, cât și pe cele ale elevilor.

Care este legătura dintre uniformele școlare și protecția elevilor? Mai poate fi vorba despre învățământ gratuit ori poate părinții vor fi nevoiți să sponsorizeze noua propunere a ministrului Educației?

Aflată într-o vizită la Iași, Andronescu a reluat tema de la Cluj:

Nu cred că paza este singura soluție pentru că aș vrea să dau exemplul școlii din Ploiești.

Erau doi paznici, profesorul de serviciu, elevii toți aveau card de intrare, prin fața școlii patrulau doi sau trei jandarmi care l-au și prins pe rău-făcătorul respectiv. Cu toate acestea… deci practic ne-am fi încadrat în standardele unei asigurări corecte a pazei școlii, iată ce s-a întâmplat.

Deci eu cred ca mai trebuie sa găsim și măsuri suplimentare. De exemplu, eu văd că acel… acea uniformă școlară – poate că nu este cea mai potrivită sintagma și de aceea lumea o refuză, dar școala găsește o formulă pentru ca toți copiii să se îmbrace la fel și în felul acesta să fie ușor de distins un copil al școlii de cineva care e un intrus, din afara școlii. Adică mai trebuie să luăm asemenea măsuri, care nu sunt exagerate”, a declarat Ecaterina Andronescu. 

Declarația ministrului Andronescu a fost făcută în contextul în care Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, a cerut public conducerii Senatului “să introducă urgent în circuitul de avizare și aprobare proiectul de Lege privind măsurile de protecție a personalului didactic”, care prevede că profesorii beneficiază “de protecția acordată similar funcțiilor de autoritate publică”.

Între timp, mai multe Asociații ale elevilor din țară au luat atitudine și au declarat că „uniformizarea” nu are nimic în comun cu siguranța din unitățile de învățământ preuniversitar. 

Elevii spun că “introducerea uniformelor școlare este o măsură pur demagogică, deoarece ea nu substituie prezența unor agenți de securitate special instruiți în sensul asigurării siguranței persoanelor din instituții publice, acestea fiind doar un alt mod de identificare a elevilor, fapt ce se poate realiza și pe baza carnetului de elev“.

“Totodată, conceptul de ‘uniformă obligatorie’ este unul vag, accesul elevilor în școală neputând fi interzis pe motivul nepurtării uniformei, conform art. 14, lit. c) din Statutul Elevului, aprobat prin OM 4742/2016“, atrag atenția elevii. 

Mai multe detalii puteți accesa aici

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *