Editorial

E fain la stat, cu partidul tău la putere

Deși au trecut peste 31 de ani de la schimbarea unui regim totalitar, schimbare care ar fi trebuit să aducă și la noi libertatea, democrația, meritocrația, partidele care ajung la putere se comportă cu instituțiile statului român ca și cu propriile moșii. Indiferent că se numesc PNL, PSD, sau altfel.

Ultimul exemplu, dintr-un șir lung de astfel de cazuri, este cel al domnișoarei angajate fără concurs la dispeceratul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Prut-Bârlad și care nu a știut cum se calculează debitul unui râu și cum te poziționezi corect ca să stabilești că un mal e cel stâng iar celălalt e, evident, cel drept.

Dacă ați urmărit reportajul jurnaliștilor de la Recorder, ați văzut și care este metoda de operare a șmecherilor din partidele politice în demersul lor de a-și numi clientela politică, rubedeniile, prietenii în posturi călduțe la stat, fără concurs. Sunt angajați într-o instituție obscură de stat, gen primărie de comună, tot fără concurs, iar după câteva zile sunt detașați în postul vizat și impuși cu forța celor de acolo să se spele pe cap cu ei, să-i învețe abc-ul meseriei, de la minus, nu de la zero.

De ce există asemenea portițe în legi? Tocmai ca să fie folosite de partide ca să-și recompenseze clientela. E tot dat exemplul ăsta, dar îl mai amintesc o dată, în SUA când se schimbă o administrație prezidențială – care la ei e puterea executivă, se știe exact câți oameni pleacă și câți vin, o dată la patru sau la opt ani, se știe cât anume se politizează din insituții și cât nu, și toată lumea acceptă acest lucru. De ce nu se face ceva similar și la noi? Să nu se mai ajungă cu politizarea chiar până la femeia de serviciu.

Revin la exemplul cu domnișoara de la Administrația Națională Apele Române, care e doar una din sutele, poate miile, de asemenea mizerii care se petrec în instituțiile de stat din România. Aici e șocant tupeul celui care a instrumentat angajarea, adică directorul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Prut-Bârlad, Petru Avram, vicepreședinte PNL Iași. Individul nu s-a sinchisit absolut deloc de faptul că instituția sa, Apele Române, a fost zguduită acum câteva luni de un scandal imens la Mureș, unde un director ce a ocupat postul prin concurs a fost forțat de șeful său să-și dea demisia și să lase locul unui membru de partid. Acest individ, Avram, se prezintă subordonaților drept „un animal politic care va ajunge cel puțin ministru”. Dumneavoastră vă dați seama ce tare li s-a umflat ăstora capul?

Atenție, vorbim de cei de la PNL, care atunci când PSD era la putere, criticau de zor „partidul stat”, „ciuma roșie”, „politizarea instituțiilor”. Unii analiști vorbesc despre faptul că PNL a pierdut câteva procente la alegeri și din cauza scandalului de la Apele Române Mureș. Dar nu s-au învătat minte deloc, o țin tot așa. Poate mai trebuie taxați o dată și la viitoarele alegeri, poate, poate… se schimbă ceva.

După apariția reportajului, adevarul.ro a scris că DNA a descins la Apele Române pentru verificări. Administrația Națională Apele Române a comunicat oficial doar faptul că „la solicitarea organelor de urmărire penală, ANAR a predat o serie de înscrisuri. Menționăm că, în acest stadiu al cercetarii penale, activitățile entităților competente nu sunt publice.” Faptul că au intrat procurorii pe fir e foarte bine. Și premierul Florin Cîțu a trimis Corpul de Control la Apele Române. Sperăm să nu fie doar un gest de imagine, sub presiunea publică, ci un control riguros.

E clar pentru toată lumea că aceste ultime cazuri scandaloase sunt doar o infimă parte din marea operațiune numită „prăduirea” instituțiilor publice și a banului public. Pe lângă aceste numiri politice în funcții de execuție, ne confruntăm și cu o avalanșă de numiri nepotrivite în consilii de administrație și în consilii de supraveghere, cu salarii fabuloase plătite multor „cumetri”, care nu se justifică, cu contracte dubioase direcționate către „cine trebuie” și multe altele. E evident că procurorii au avut și vor mai avea mult de lucru în această zonă a instituțiilor publice. Dar și noi, presa și, la fel, și societatea civilă, atât cât a mai rămas și ea. Pentru că sunt șanse slabe ca partidele să-și facă curățenie în propria ogradă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *