Analiza

După modelul anunțat de Cluj, și alte județe vor să externalizeze serviciile sociale oferite de Direcțiile de Asistență Socială

Scris de 205

Președintele Consiliului Județean Cluj Alin Tișe a încheiat încă din luna decembrie a anului trecut un contract de consultanță în vederea eficientizării activității Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj.  

”Am perfectat acum 3 săptămâni un contract de consultanță cu firma Deloitte pentru a se realiza o analiză și o propunere a unui management de performanță cu privire la problemele existente privind organizarea și modul de funcționare a Direcției. Vom avea la mijlocul lunii ianuarie un studiu la care această societate lucrează deja. Pornim de la acest studiu vom avea întâlniri și discuții pentru a vedea cum eficientizăm activitatea, cum îmbunătățim condițiile de muncă și a beneficiarilor de servicii. În luna ianuarie vom avea și acest document făcut de o companie independentă”, a declarat Alin Tișe. 

Tișe nu exclude variantă externalizării unor servicii, dacă studiul realizat de Deloitte va dezvălui că prin acest mod se vor reduce sumele enorme pe care Consiliul Județean le alocă anual către DGASPC Cluj, 

”Ne dorim să avem cea mai eficientă și modernă Direcție de Asistență Socială. Tocmai de aceea vreau să pornim de la baze solide, printr-o analiză temeinică și apoi să decidem prin votul tuturor, în cunoștință de cauză, ce facem. Cu toții ne dorim să îmbunătățim calitatea serviciilor și să eficientizăm cheltuirea banilor publici. Inclusiv servicii care presupun externalizări, contractări de servicii în cadrul Direcției. Discutăm despre servicii pe care trebuie să le finanțăm, dar ne putem gândi la o eficientizare a activității și a modului în care bugetul nostru răspunde la nevoile acestei Direcții”, a completat Alin Tișe. 

După modelul anunțat de Cluj, și alte județe vor să reducă cheltuielile cu asistența socială prin externalizarea serviciilor. 

În data de 19 ianuarie 2020, Consiliul Județean Bihor, în ședință extraordinară, a adoptat  cu unanimitate de voturi procedura de continuare a externalizării serviciilor sociale pentru contractele de furnizare a serviciilor sociale. În prezent, 20% din activitatea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor (DGASPC) este externalizată, în parteneriat cu asociații și fundații, iar 80% este realizată de aparatul propriu al DGASPC. 

„Obiectivul pe care îl avem este ca două treimi din activitatea pe care astăzi o derulează direcția să fie desfășurată în regim externalizat și abia o treime să rămână în curtea direcției: centre de urgență, anumite activități care nu vor fi preluate în urma licitațiilor, sau pur și simplu vor rămâne în activitatea DGASPC” a declarat Ilie Bolojan, citat de infooradea.ro 

Această atitudine vizavi de serviciile de asistență socială este adoptată și la Timiș, acolo unde autoritățile au încheiat parteneriate cu ONG-urile pentru unele servicii și vor să ca aceste servicii să fie preluate în totalitate de aceste asociații.  

Externalizarea serviciilor oferite de DGASPC prin cooptarea ONG-urilor nu poate să fie decât în avantajul beneficiarilor. Sumele de bani vor fi alocate pentru necesitățile acestora și nu se vor mai pierde pe salariile miilor de angajați dintre care unii nu au niciun rol în asigurarea serviciilor pentru beneficiari. Mai mult, există o certitudine că serviciile vor fi oferite de către specialiști și nu de angajați care au fost aduși „cu pile” în instituție, așa cum se întâmplă de ani de zile în multe instituții de stat.

Fostul director al DGASPC Cluj, Dan Tămaș a avut o postare vizavi de această decizie a anumitor autorități locale de a externaliza serviciile DGASPC. El consideră că altefel se vor pierde mii de locuri de muncă, iar DGASPC va deveni victima unor contracte private „cu dedicație”. 

Serviciile de asistență socială, prima victimă (ușoară) a vechilor-noilor guvernanți? Recunosc că am anticipat mișcarea asta cu ceva timp în urmă. Nu mă bucur deloc că am avut dreptate. Și mai știu că e foarte simplu să convingi opinia publică de faptul că instituțiile de asistență socială sunt o povară bugetară care trebuie eliminată rapid. Ăsta e noul trend și, din păcate, încă n-am văzut o opinie articulată care să aducă și un alt unghi de analiză, deși suntem în țara care are “experți” pe absolut orice subiect. 

Este aproape oficial, la această oră, că Bihorul, Timișul și Clujul plănuiesc externalizarea serviciilor DGASPC. Edilii din aceste județe au început deja să se auto-felicite că au avut ideea “genială” a dezmembrării instituțiilor de asistență socială, pentru că, nu-i așa, nu produc nimic, în schimb consumă. Dacă vezi lucrurile limitat strict la acest criteriu, e clar, DGASPC-urile au devenit niște relicve care trebuie eliminate. Plus, oamenii din aceste instituții, în special beneficiarii – persoane vârstnice, tineri și copii, cu sau fără handicap, nu sunt o voce amenințătoare pentru decidenții politici. 

 Externalizarea înseamnă în primul rând că mii de angajați își pierd imediat locurile de muncă, în plină criză economică. Externalizarea, făcută după ureche, va transforma DGASPC în victima unor contracte private “cu dedicație”, va alimenta niște cercuri care vor profita de contracte cu foarte multe zerouri, cu un risc de corupție uriaș, pe care sunt sigur că mulți îl vor trece cu vederea.

În 2020 Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj (DGASPC) a primit de la bugetul Consiliului Județean o alocare de 133.754.000 lei (faţă de 129.105.000 lei în 2019). În 2018 DGASPC a primit peste 279 milioane lei. Iar aceste sume nu au fost suficiente, Tișe solicitând alocări suplimentare de la Guvern pentru a putea plăti salariile angajaților de la DGASPC Cluj.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 15 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 16 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 17 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 17 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 18 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 19 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 20 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 20 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 21 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 21 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 22 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 23 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 24 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE