Analiza

După modelul anunțat de Cluj, și alte județe vor să externalizeze serviciile sociale oferite de Direcțiile de Asistență Socială

Președintele Consiliului Județean Cluj Alin Tișe a încheiat încă din luna decembrie a anului trecut un contract de consultanță în vederea eficientizării activității Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj.  

”Am perfectat acum 3 săptămâni un contract de consultanță cu firma Deloitte pentru a se realiza o analiză și o propunere a unui management de performanță cu privire la problemele existente privind organizarea și modul de funcționare a Direcției. Vom avea la mijlocul lunii ianuarie un studiu la care această societate lucrează deja. Pornim de la acest studiu vom avea întâlniri și discuții pentru a vedea cum eficientizăm activitatea, cum îmbunătățim condițiile de muncă și a beneficiarilor de servicii. În luna ianuarie vom avea și acest document făcut de o companie independentă”, a declarat Alin Tișe. 

Tișe nu exclude variantă externalizării unor servicii, dacă studiul realizat de Deloitte va dezvălui că prin acest mod se vor reduce sumele enorme pe care Consiliul Județean le alocă anual către DGASPC Cluj, 

”Ne dorim să avem cea mai eficientă și modernă Direcție de Asistență Socială. Tocmai de aceea vreau să pornim de la baze solide, printr-o analiză temeinică și apoi să decidem prin votul tuturor, în cunoștință de cauză, ce facem. Cu toții ne dorim să îmbunătățim calitatea serviciilor și să eficientizăm cheltuirea banilor publici. Inclusiv servicii care presupun externalizări, contractări de servicii în cadrul Direcției. Discutăm despre servicii pe care trebuie să le finanțăm, dar ne putem gândi la o eficientizare a activității și a modului în care bugetul nostru răspunde la nevoile acestei Direcții”, a completat Alin Tișe. 

După modelul anunțat de Cluj, și alte județe vor să reducă cheltuielile cu asistența socială prin externalizarea serviciilor. 

În data de 19 ianuarie 2020, Consiliul Județean Bihor, în ședință extraordinară, a adoptat  cu unanimitate de voturi procedura de continuare a externalizării serviciilor sociale pentru contractele de furnizare a serviciilor sociale. În prezent, 20% din activitatea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor (DGASPC) este externalizată, în parteneriat cu asociații și fundații, iar 80% este realizată de aparatul propriu al DGASPC. 

„Obiectivul pe care îl avem este ca două treimi din activitatea pe care astăzi o derulează direcția să fie desfășurată în regim externalizat și abia o treime să rămână în curtea direcției: centre de urgență, anumite activități care nu vor fi preluate în urma licitațiilor, sau pur și simplu vor rămâne în activitatea DGASPC” a declarat Ilie Bolojan, citat de infooradea.ro 

Această atitudine vizavi de serviciile de asistență socială este adoptată și la Timiș, acolo unde autoritățile au încheiat parteneriate cu ONG-urile pentru unele servicii și vor să ca aceste servicii să fie preluate în totalitate de aceste asociații.  

Externalizarea serviciilor oferite de DGASPC prin cooptarea ONG-urilor nu poate să fie decât în avantajul beneficiarilor. Sumele de bani vor fi alocate pentru necesitățile acestora și nu se vor mai pierde pe salariile miilor de angajați dintre care unii nu au niciun rol în asigurarea serviciilor pentru beneficiari. Mai mult, există o certitudine că serviciile vor fi oferite de către specialiști și nu de angajați care au fost aduși „cu pile” în instituție, așa cum se întâmplă de ani de zile în multe instituții de stat.

Fostul director al DGASPC Cluj, Dan Tămaș a avut o postare vizavi de această decizie a anumitor autorități locale de a externaliza serviciile DGASPC. El consideră că altefel se vor pierde mii de locuri de muncă, iar DGASPC va deveni victima unor contracte private „cu dedicație”. 

Serviciile de asistență socială, prima victimă (ușoară) a vechilor-noilor guvernanți? Recunosc că am anticipat mișcarea asta cu ceva timp în urmă. Nu mă bucur deloc că am avut dreptate. Și mai știu că e foarte simplu să convingi opinia publică de faptul că instituțiile de asistență socială sunt o povară bugetară care trebuie eliminată rapid. Ăsta e noul trend și, din păcate, încă n-am văzut o opinie articulată care să aducă și un alt unghi de analiză, deși suntem în țara care are “experți” pe absolut orice subiect. 

Este aproape oficial, la această oră, că Bihorul, Timișul și Clujul plănuiesc externalizarea serviciilor DGASPC. Edilii din aceste județe au început deja să se auto-felicite că au avut ideea “genială” a dezmembrării instituțiilor de asistență socială, pentru că, nu-i așa, nu produc nimic, în schimb consumă. Dacă vezi lucrurile limitat strict la acest criteriu, e clar, DGASPC-urile au devenit niște relicve care trebuie eliminate. Plus, oamenii din aceste instituții, în special beneficiarii – persoane vârstnice, tineri și copii, cu sau fără handicap, nu sunt o voce amenințătoare pentru decidenții politici. 

 Externalizarea înseamnă în primul rând că mii de angajați își pierd imediat locurile de muncă, în plină criză economică. Externalizarea, făcută după ureche, va transforma DGASPC în victima unor contracte private “cu dedicație”, va alimenta niște cercuri care vor profita de contracte cu foarte multe zerouri, cu un risc de corupție uriaș, pe care sunt sigur că mulți îl vor trece cu vederea.

În 2020 Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj (DGASPC) a primit de la bugetul Consiliului Județean o alocare de 133.754.000 lei (faţă de 129.105.000 lei în 2019). În 2018 DGASPC a primit peste 279 milioane lei. Iar aceste sume nu au fost suficiente, Tișe solicitând alocări suplimentare de la Guvern pentru a putea plăti salariile angajaților de la DGASPC Cluj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *