In vizor

După ce Serviciul Tehnic al Primăriei a reparat și igienizat un spațiu de învățământ, elevii au acuzat dureri de cap din cauza mirosului de canalizare

Părinții au reclamat în mod repetat către Ziar de Cluj condițiile insalubre în care învață copiii lor, elevi ai Colegiului Național „Georghe Coșbuc”, ce funcționează provizoriu și într-o clădire pusă la dispoziție de către Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” (din anul 2017, o parte dintre elevii de la Coșbuc au fost mutați în alte unități, până la finalizarea lucrărilor de consolidare și de renovare a vechii clădiri a colegiului).

Un părinte ne-a sesizat în data de 30 ianuarie că fetița lui este nevoită să învețe într-o sală de clasă unde mirosul de canalizare e atât de puternic, încât copila acuză dureri de cap și stare de rău.

Citiți mai multe detalii aici: Elevi clujeni care învață în miros de canalizare și merg la școală cu hârtia igienică în ghiozdan

Ultima sesizare ne-a fost transmisă acum câteva zile, mama unei eleve reclamând condițiile improprii în care învață fiica sa de 10 ani – mizeria, igienizarea necorespunzătoare a claselor și a toaletelor, lipsa măsurilor de prevenție în contextul gripei sezoniere, păduchii din clase.

Ziar de Cluj a sesizat Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, Inspectoratul Școlar Județean, Primăria municipiului Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” și Colegiul Național „George Coșbuc” asupra reclamației primite.

Toate instituțiile ne-au transmis puncte de vedere oficiale, cu excepția Primăriei municipiului Cluj-Napoca, a cărei Direcție Tehnică este de fapt responsabilă pentru situațiile reclamate de către părinți. Municipalitatea a întârziat lucrările de reabilitare a clădirilor Colegiului Național „George Coșbuc”, iar elevii din ciclul primar de la Coșbuc au fost nevoiți să învețe în clădirea pusă la dispoziție de către Colegiul Saligny, în spațiul reparat și „igienizat” cu sprijinul Serviciului Tehnic al Primăriei.

Citiți și:

Părinții reclamă din nou condițiile infecte în care învață elevii de la Colegiul Coșbuc, „prizonieri” în clădirea Colegiului Tehnic Anghel Saligny

Directorului Colegiului Național „George Coșbuc” reacționează la reclamațiile părinților elevilor mutați la Anghel Saligny: „Monitorizarea stării de sănătate a elevilor se face zilnic”

Corpul de clădire de la Saligny, reclamat drept insalubru de părinții elevilor relocați de la Coșbuc, a fost reparat și igienizat de Serviciul Tehnic al Primăriei Cluj-Napoca

Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, sesizată de Ziar de Cluj, ne-a comunicat astăzi faptul că, potrivit constatărilor inspectorilor sanitari din data de 30.01.2020, „spațiile de învățământ sunt subdimensionate pentru numărul de elevi/clasă” și că în holul de acces al clădirii „s-au perceput mirosuri neplăcute de la canalizare, datorită unor probleme tehnice, semnalate de către unitatea de învățământ Serviciului Tehnic din cadrul Primăriei Cluj-Napoca prin adrese oficiale, la data controlului fiind prezenți și reprezentanți din cadrul acesteia pentru identificarea problemelor și luarea măsurilor ce se impun”.

DSP Cluj infirmă o parte dintre reclamațiile părinților, cele privind igiena necorespunzătoare din corpul de clădire de la Saligny, unde învață elevii din ciclul primar de la Coșbuc.

Cu toate că subdimensionarea spațiilor de învățământ pentru numărul de elevi pe clasă poate favoriza transmiterea virozelor și infecțiilor respiratorii, DSP ne-a informat că „nu au fost înregistrate focare de infecții respiratorii acute/gripă, respectiv o rată de absenteism de peste 20% din efectivul unității de învățământ, timp de 3 zile consecutiv”. Până la data de 30 ianuarie 2020, au fost confirmate 3 cazuri de gripă și 4 cazuri de pediculoză (păduchi).

Acestea sunt condițiile în care învață unii dintre copiii clujeni, în orașul în care aleșii locali clamează o calitate a vieții la cele mai înalte standarde.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *