Rautacisme

După ce le-a oferit alegătorilor gogoși, Alin Tișe le dă elevilor mere. Doar unul la două zile, după buget!

Zicala englezească ”an apple a day keeps the doctor away” a fost tradusă, în varianta românească a Consiliului Județean Cluj, în: „un măr la două zile ține doctorul departe”.

Prima mențiune a acestei zicale a apărut în luna februarie a anului 1866 în publicația ”Notes and Queries”, sub forma: ”Eat an apple on going to bed, and you’ll keep the doctor from earning his bread”. 150 de ani mai târziu, Alin Tișe se raportează la aceeași zicală, cu amendamentul modern că nu mai este nevoie de un măr pe zi, ci doar de unul la două-trei zile, dacă luăm în considerare faptul că prin programul finanțat de Consiliul Județean Cluj li se va oferi elevilor câte un măr pe zi pe o perioadă de 88 de zile lucrătoare, din 169 de zile lucrătoare, câte va avea anul școlar 2016-2017.

Printr-un comunicat de presă, reprezentanții Consiliului Județean Cluj se împăunează cu această inițiativă:

„Consiliul Judeţean Cluj a demarat procedurile de organizare a licitaţiei electronice care are ca scop atribuirea contractului de furnizare mere pentru elevii din clasa pregătitoare şi din clasele I-VIII din învăţământul de stat şi privat autorizat/acreditat din Judeţul Cluj, în anul şcolar 2016-2017.

Contractul de furnizare este parte a Programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli şi vizează distribuirea de mere pentru nu mai puţin de 50.575 de elevi din clasa pregătitoare şi din clasele I-VIII din învăţământul de stat şi privat, din unităţile şcolare de pe raza judeţului Cluj. Finanţarea acestui program se realizează de către Consiliul Judeţean Cluj din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate prin legea bugetului de stat, urmând ca acestea să fie recuperate ulterior de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.

Pentru anul şcolar 2016-2017, costurile totale ale acestui program sunt de 1.513.204 de lei fără TVA, costul per unitate fiind evaluat la 0,34 lei fără TVA/măr. Fructele vor fi distribuite pe o perioadă de 88 de zile lucrătoare ale anului şcolar, începând din momentul semnării contractului dintre firma câştigătoare şi Consiliul Judeţean Cluj.”

Inițiativă bună, dar mere puține, după buget! Dacă din totalul de 169 de zile lucrătoare ale anului școlar 2016-2017 scădem cele 88 de zile cu mere, mai rămân 81 de zile fără mere. Consiliul Județean Cluj nu își poate epuiza, la urma urmei, întreg bugetul pe mere pentru că, fiind an electoral, mai este nevoie de bani și pentru alte inițiative lăudabile, cum ar fi construirea celui mai mare centru de conferințe și congrese din țară, proiect care ar costa zeci de milioane de euro, dacă ar fi implementat și nu ar reprezenta doar o mare gogoașă electorală.

Alin Tișe le oferă alegătorilor din județ gogoși, copiilor mere, pentru că, dacă mere, mere!

 „Conştient fiind de importanţa aportului de vitamine şi minerale în creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copiilor, asigurat prin consumul de fructe şi legume în stare proaspătă, Consiliul Judeţean va urmări respectarea cu stricteţe a specificaţiilor tehnice prevăzute de legislaţia în vigoare. În acest fel, contribuim la formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase şi la prevenirea diferitelor afecţiuni care pot avea consecinţe grave asupra stării de sănătate a tinerelor generaţii”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Pentru că, în ciuda declarațiilor sale prețioase, Alin Tișe totuși nu poate fi considerat nutriționist, am consultat-o pe Sigina Pop, nutriționist-dietetician, pentru a afla opinia unui specialist în ceea ce privește această inițiativă:

„Este o inițiativă mai bună decât cornul și laptele, asta e clar! Unul-două fructe pe zi, cam așa ar trebui să mănânce un copil. Un fruct pe zi dacă mănâncă e ok. În loc să mănânce un baton de ciocolată, mărul are și surse de zaharuri simple, care sunt o sursă de energie. Copiii au nevoie de energie în plus, dar contează foarte mult de unde și-o iau. Au nevoie de dulce, dar depinde de ce dulce. Este preferabil un fruct, care le oferă și beneficiile altor nutrienți, și nu produse zaharoase, produse rafinate. Sursele de zaharuri simple sunt importante pentru micuți și pentru nivelul lor energetic, dar contează foarte mult de unde și le iau. Este o inițiativă lăudabilă, este bine că s-au gândit la un măr și nu la un baton de cine știe ce”, a explicat Sigina Pop.

Bineînțeles că este un lucru benefic ca elevii să primească mere, însă, dacă tot a fost promovat un astfel de program, poate că nu ar fi stricat ca ei să primească un măr pe zi, și nu doar unul la două zile. Sau, dacă nu este voință politică și dacă nu sunt bani pentru un măr pe zi, măcar un fruct mai mic: o caisă, o cireașă sau o dudă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *