In vizor

După ce a pus industria nunților pe butuci, Guvernul PNL-ist anunță măsuri electorale: schimbă regulile în luna alegerilor

Începând cu luna mai, când România se afla în plină stare de urgență adoptată de Guvernul PNL-ist, week-endurile ar fi trebuit să fie dedicate nunților, evenimente cu zeci și sute de participanți. Din păcate, în urma prelungirii la nesfârșit a stării de alertă, anul 2020 va rămâne în istorie și prin eliminarea nunților din zilele de sâmbătă, duminică sau chiar vineri. Industria nunților este printre cele mai afectate de criza cauzată de pandemia de coronavirus, iar executivul Orban a reușit performanța negativă de a pune pe butuci atât HoReCa, cât și industria nunților. În mod firesc, în Cluj-Napoca toate week-end-urile sunt pline de astfel de evenimente, iar dacă voiai să faci nuntă trebuia să te asiguri de disponibilitatea unei locații cu un an sau chiar doi ani înainte. Toate evenimentele au fost anulate, iar industria nunților s-a prăbușit. După acest episod negru, care a falimentat în lanț o serie de firme de profil, Guvernul PNL-ist schimbă regulile chiar în luna alegerilor locale, marcând astfel încă o pomană electorală. 

Guvernul a adoptat în ședința de luni noi reguli pentru organizarea evenimentelor private.

În acest mod, crește numărul persoanelor care pot participa la o nuntă, un botez sau la alt eveniment privat. 

Dacă pentru perioada verii – perioada nunților – organizarea unor astfel de evenimente private a devenit practic imposibilă din cauza numărului prevăzut în ordonanțele de urgență promovate de Ludovic Orban și specialiștii sanitari – doar 20 de persoane în interior și maxim 50 de persoane în exterior, recenta hotărâre de Guvern, adoptată luni, prevede creșterea numărului persoanelor care pot participa la evenimente private, noile norme stabilind că la evenimentele private organizate în interior pot participa maxim 50 de persoane, iar la cele organizate în exterior cel mult 100 de persoane.

De asemenea, Guvernul a decis prin hotărârea adoptată luni deschiderea restaurantelor și a cafenelelor.

Industria nunților, în colaps

Deși televiziunile sponsorizate de Guvernul PNL-ist au continuat să prezinte miri fericiți, chiar dacă au fost nevoiți să renunțe la cel mai însemnat proiect de cuplu: propria nuntă, situația reală din cadrul acestui sector, greu încercat de măsurile restrictive ale executivului, este mult mai dificilă decât cea prezentată în mod oficial. Astfel, pierderile financiare și falimentul, precum și pierderea locurilor de muncă din cadrul industriei nunților nu a făcut decât să completeze situația dezastruoasă din industria ospitalității. 

CITEȘTE ȘIRestaurantele din Cluj, în colaps, din cauza menținerii restricțiilor: „Nu știu dacă HoReCa va supraviețui…”

„Industria a fost afectata 100%.

Toată lumea a fost afectata, nu doar restaurantele, ci toți furnizorii, spălătoriile la care nu se gândește nimeni, noi cei care organizam, furnizorii de muzica, foto, video, prăjituri, flori.

E o întreaga industrie.

Unii dintre ei nu vor reuși sa își revină.

De exemplu am colegi, familie în care amândoi lucrează în domeniu și practic de anul trecut din octombrie pana anul viitor nu produc nimic.

Ce nu mi se pare corect e ca noi nu putem munci, dar alții pot face petreceri cu 100 de persoane la mare. Noi stăm acasă. Eu ma descurc, dar sunt oameni care poate nu au bani sa își plătească gazul sau curentul”, declara pentru Ziar de Cluj Dana Roșu, Wedding Planner, chiar în iulie 2020, perioada clasică pentru organizarea nunților, blocată din cauza restricțiilor impuse de Guvernul sanitar Orban.  

CITEȘTE ȘI: Industria nunților s-a prăbușit în 2020: mirii au trecut de la nuntă cu sute de persoane la cununie civilă cu 20 de invitați

Nunțile tradiționale românești cu sute de invitați ar putea rămâne doar o amintire.

Acum, în contextul alegerilor locale din 27 septembrie, Guvernul PNL-ist a modificat regulile. 

Guvernul României a adoptat în ședința de astăzi, 31 august, Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 668/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 16 august 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Astfel sunt implementate recomandările transmise de Comitetul Național pentru Situații de Urgență prin Hotărârea numărul 43, cele mai importante aspecte fiind legate de:

– permiterea reluării activității restaurantelor și cafenelelor aflate în interiorul unor clădiri, cu respectarea normelor de protecție stabilite de specialiști, activitatea putând fii reluată în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori;

– administratorii restaurantelor și cafenelelor, atât a celor de la exterior, cât și a celor de la interior, trebuie să asigure o distanță de minimum 2 metri între mese și să limiteze ocuparea meselor la maximum 6 persoane la o masă;

– se menține interdicția pentru activități de tip bar/club/discotecă;

– reluarea activității cinematografelor și instituțiilor care organizează spectacole sau concerte, cu respectarea anumitor norme de protecție;

– creșterea numărului persoanelor care pot participa la evenimente private, noile norme stabilind că la evenimentele private organizate în interior pot participa maxim 50 de persoane, iar la cele organizate în exterior cel mult 100 de persoane.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *