In vizor

După 8 luni de pandemie, Ministerul Educației lansează „procesul de elaborare” a strategiei de digitalizare a educației printr-o dezbatere online

Cu un clujean în fruntea Autorității pentru Digitalizarea României, pe numele său, Sabin Sărmaș, Ministerul Educației își propune să depășească proiectul prezindențial al lui Klaus Iohannis, „România Educată”, prin digitalizarea învățământului. Digitalizarea cu orice preț și în orice chip pare să suplinească lipsa toaletelor din școli, dar și lipsa de conținut a materiilor, surplusul informational și lipsa de pregătire a unor cadre didactice ori a elevilor în mânuirea device-urilor de ultimă generație. 

Ministerul Educației a lansat, luni, procesul de elaborare a Strategiei privind digitalizarea educației din România 2021 – 2027 – SMART.Edu (Școală Modernă, Accesibilă, bazată pe Resurse și Tehnologii digitale).

Pentru clujeni acest proiect nu aduce nimic nou, chiar dacă la șefia Autorității pentru Digitalizarea României se află un ardelean, Sabin Sărmaș, fost consilier local în cadrul Consiliului local Cluj. 

De altfel, școala smart, digitalizată sub sigla PNL-istă mimează perfect campania publicitară derulată deja de câțiva ani de zile de către edilul Emil Boc, cel care a realizat o serie de proiecte „smart”, digitale și de înaltă tehnologie pentru municpiul Cluj-Napoca în detrimentul unor probleme curente semnalate de cetățeni, cu caracter urgent. 

În același trend cu caracter publicitar se înscrie și demersul Ministerului Educației care digitalizează din mers învățământul românesc – la 8 luni distanță de la declanșarea pandemiei de COVID-19, într-un context în care România se confruntă cu al doilea val pandemic, precum și în situația în care o seamă de cătune și sate din Cluj, dar și din țară, au probleme în privința semnalului de internet, dar și a distribuirii tabletelor promise elevilor. 

La 8 luni de la declanșarea pandemiei, Monica Anisie, ministrul Educației, face o „prioritate” din digitalizarea educației, în contextul în care și cea de-a doua licitație pentru asigurarea elevilor cu tablete – a elevilor din Regiunea de Nord Vest a țării, deci și județul Cluj – e eșuat, iar tabletele promise de Guvernul Orban nu au ajuns la destinație. 

Ziar de Cluj semnala recent că și cea de-a doua licitație pentru achiziția de tablete pentru elevi a eșuat, context în care regiunea Nord-Vest, inclusiv județul Cluj, rămâne fără tablete pentru elevi.

CITEȘTE ȘIClujul rămâne fără oferte și după a doua licitație pentru tabletele elevilor. Inspectoratul Școlar: „Am resimțit cu toții lipsa echipamentelor…”

Din păcate, județul Cluj figurează pe lista zonelor unde NU au fost depuse oferte de către operatorii de servicii nici după a doua licitație.

Loturile pentru care nu au fost depuse oferte nici acum:

• Lot 3 Regiunea Nord-Est 1 – Bacău, Botoșani și Neamț, valoarea estimată fără TVA este între 11.899.159 și 14.873.948.

Lot 4 Regiunea Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, valoarea estimată fără TVA este între 11.837.646 și 14.796.806 lei.

Din nefericire, nici a doua licitație de tablete nu a reușit, pentru două loturi s-au reluat procedurile. 

În prezența ministrului educației și cercetării, Monica Cristina Anisie, subsecretarului de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Jean Badea, secretarului de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, Marian Murguleț și a președintelui Autorității pentru Digitalizarea României, Sabin Sărmaș, ministrul a declarat:

„Digitalizarea educației reprezintă un proiect prioritar pentru mandatul meu de ministru, pentru Guvernul Orban și pentru Partidul Național Liberal.

Este un angajament îndrăzneț pentru generațiile viitoare, pe care toți miniștrii educației trebuie să și-l asume în următorii ani, indiferent de culoare politică. Pentru generațiile viitoare nu este prea târziu.

Din contră: prin realizarea acestei strategii pentru educație construim, de fapt, viitorul pieței muncii și pregătim pilonii unei creșteri economice sustenabile pentru următorii (cel puțin) 30 de ani. Este foarte clar că această strategie trebuie să devină un proiect de țară, pentru că, dacă ne dorim să construim o Românie modernă, trebuie, în primul rând, să construim o Românie educată”, a declarat ministrul Monica Cristina Anisie.

De remarcat că ministrul Monica Anisie digitalizează educația în pragul alegerilor parlamentare, deci și în calitate de candidat în Parlamentul României. 

Nici Sabin Sărmaș, directorul Autorității pentru Digitalizarea României, în funcție înainte de instituirea stării de urgență, nu a reușit să propună nici un proiect privind digitalizarea educației în termeni de operativitate. 

Toate, din păcate, sunt realizate într-un context electoral, între două campanii: cea pentru locale și cea pentru parlamentare. 

„Prin intermediul acestei strategii de digitalizare a Educației, Ministerul Educației și Cercetării propune un apel la acțiune pentru o cooperare mai strânsă a tuturor factorilor interesați, pornind de la următoarele priorități: Accesibilitate, Conectivitate, Comunitate, Ecosistem educațional digital, Inovare și Sustenabilitate”, notează Ministerul Educației. 

De fapt, în apropierea alegerilor parlamentare, Ministerul Educației abia lansează dezbaterea publică pentru adoptarea Strategiei de Digitalizare a Educației. 

Consultarea publică se va desfășura online, în perioada 26 octombrie – 9 noiembrie, prin completarea unui chestionar, fiind structurată pe 9 domenii:

• Competențe digitale pentru elevi și studenți;
• Educația digitală pe întreg parcursul vieții;
• Formarea inițială și continuă a cadrelor didactice pentru educație digitală;
• Infrastructură și resurse tehnologice digitale;
• Conectivitate;
• Resurse educaționale deschise;
• Curriculum școlar pentru meserii emergente;
• Securitate cibernetică, protecția datelor, siguranța online și etica IT
• Alte teme subsecvente digitalizării educației.

Cel mai probabil, digitalizarea educației sub sigla PNL-istă, cu suportul Autorității pentru Digitalizarea României și a lui Sabin Sărmaș personal, va intra pe același făgaș al „României educate”, promis de Klaus Iohannis încă din 2014.

Și de digitalizarea educației se va alege praful…

Cine este Sabin Sărmaș, directorul Autorității pnetru Digitalizarea României?

SABIN IOAN SĂRMAȘ

Este directorul Agenției pentru digitalizarea României. Deține un apartament achiziționat în 2007, cu suprafața de 60,31 mp. Nu menționează nici un teren pe numele său. Deține două motociclete: un Harley Davidson obținut prin concurs la emisiunea Cronica Cârcotașilor, an de fabricație 1997, precum și un Suzuki, cumpărat, an de fabricație 2013.

Nu menționează în declarația sa de avere nici un cont bancar curent, depozite bancare ori fonduri de pensii private, nu are datorii și nici credite bancare. Venitul anual obținut în calitate de consilier local la Primăria Cluj-Napoca este în sumă de 12045 lei. A mai declarat venituri obținute din închiriere (apartament?) în valoare de 9600 lei.

Sărmaș este asociat la mai multe firme. În calitate de asociat la Cicada Technologies SRL, veniturile din dividende sunt în valoare de 96140 lei.

CICADA TECHNOLOGIES SRL, înființată în 2016, Cluj-Napoca, administrator Rus Andrei Bogdan. Obiectul de activitate vizează cercetarea-dezvoltarea în științe naturale și inginerie. Include cercetarea-dezvoltarea experimentala in stiinte naturale si inginerie, altele decat cercetarea si dezvoltarea experimentala biotehnologica; în stiinte naturale, inginerie si tehnologie, stiintele medicale, stiintele Agricole. În 2019, Cicada Technologies a realizat un profit de 60126 euro, la o cifră de afaceri de 370285 euro.

Potrivit declarației de interese, este asociat unic la SC Ubiquitous Technologies SRL – cu 20 părți sociale/valoare de 200 lei.

Ubiquitous Technologies, înființată în 2012, în Cluj-Napoca, administrator Sărmaș Maria Cornelia și Sabin Sărmaș în calitate de asociat. Obiectul de activitate vizează realizarea soft-ului la comanda (software orientat client). Aceasta clasa include activitatile de scriere (programare), modificare, testare si asistenta privind produsele software. Este asemenea inclusa scrierea de programe urmand indicatiile utilizatorilor (programe orientate pe client). Proiectarea structurii si continutului si/sau scrierea codului de calculator necesar pentru a crea si implementa: sisteme software, aplicatii software, baze de date, pagini web, adaptarea software-ului potrivit cerintelor specifice, adica modificarea si configurarea unei aplicatii existente astfel incat devine compatibila si functionala, potrivit mediului sistemului informatic al clientului.

În 2019, firma nu a înregistrat profit, iar în 2018 a avut pierderi de 65 euro.

Este asociat la SC Aqua Trout SRL cu 6000 părți sociale/acțiuni/ valoare de 60000 lei.

Aqua Trout, înființată în 2009, în Runcul Salvei (Bistrița-Năsăud), administrator Sărmaș Maria Cornelia, asociat unic Sabin Ioan Sărmaș. Obiectul de activitate vizează acvacultura in ape dulci și include: cresterea pestelui in ape dulci, inclusiv a pestilor ornamentali de apa dulce, cresterea crustaceelor de apa dulce, a scoicilor bivalve si a altor moluste si animale acvatice, activitati ale creselor cu puiet de peste de apa dulce (incubatoare pentru icre de peste), precum și cresterea broastelor.

Firma a înregistrat consecutive pierderi: 2019 minus 457 euro; 2018 minus 468 euro.

În calitate de președinte al Autorității pentru Digitalizarea României, funcție obținută politic, a încasat o indemnizație în valoare de – 9734 lei. Este prim-vicepreședinte PNL Cluj-Napoca.
 

CITEȘTE ȘIBogații din PNL Cluj, propuși pentru Camera Deputaților și Senat: cine sunt, ce averi și interese au

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa capturi: edu.ro 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *