Rautacisme

După 5 ani de existență inutilă, celebra „gonflabilă” de pe Someș a devenit istorie

Barajul gonflabil plutitor din capătul cartierului Grigorescu, montat fără succes în anul 2017 pentru a opri intrarea gunoaielor din amonte în municipiul ”smart” Cluj-Napoca a fost îndepărtat recent pentru realizarea unui alt proiect al Primăriei, de reabilitare a malurilor Someșului.

„Gonflabila” montată în urmă cu 5 ani la inițiativa city managerului Gheorghe Șurubaru și-a încheiat astfel, înfrântă, nobila misiune de protejare a municipiului de gunoaiele aduse de apă din localitățile din susul Someșului.

De 5 ani de zile, în josul apei, de-a lungul albiei citadine, Someșul a fost invadat de peturi, cauciucuri, canapele, trotinete și de fel de fel de mizerii, mai mici și mai mari, care au trecut fără probleme de tubul verde gonflabil, chiar dacă sistemul inițial a fost înlocuit, în 2019, cu unul ”smart”, de ultimă generație, după cum anunța Primăria:

„Pentru a preveni poluarea Someșului și a malurilor sale cu deșeurile provenite din afara Clujului (din amonte), Primăria Cluj-Napoca a înlocuit sistemul existent de colectare a deșeurilor de pe râul Someș din zona ștrandului Sun – cartierul Grigorescu cu un baraj plutitor – țeavă corugată.

Înlocuirea a fost necesară deoarece vechiul sistem plutitor de colectare nu a rezistat presiunii și a fost spart de plutitorii mari care veneau pe Someș din amonte: canapele, dulapuri, cotețe de animale de dimensiuni mici, frigidere etc.

Noul baraj plutitor este o țeavă corugată din polietilenă de înaltă densitate. Este formată din țevi structurate cu pereți dubli, peretele interior este neted și cel exterior profilat, acoperit cu un înveliș din prelată rezistentă la presiune, schimbări climatice și intemperii.

Acest tip de țeavă este recomandat pentru construcția/instalația de canalizare pluvială, construcția de rețele de retenție – detenție pentru sisteme anti-viitură, amenajări hidrotehnice. Sistemul de iluminat cu panouri foto-voltaice și camera de supraveghere, alimentată de asemenea cu energie solară, sunt funcționale și nu au suferit modificări.”

Instalația gonflabilă 2.0, în care s-au investit zeci de mii de euro, s-a dus acum pe apa Someșului, pentru a face loc unei alte investiții, sperăm, mai utilă cetățenilor.