Drumurile judetene sunt sub orice critica. A recunoscut chiar si Presedintele Consiliului Judetean Cluj intr-o conferinta de presa ce s-a desfasurat azi. Pana acum, din cauza altor prioritati ale Judetului, bugetul alocat pentru drumuri a fost foarte mic, motiv pentru care zone intregi au beneficiat in cel mai bun caz doar de plombari.
„Vineri, in sedinta de Consiliul Judetean am prins un proiect din care facem o rectificare bugetara si alocam 13 milioane de lei pentru drumurile judetene pentru partea de intretinere curenta. Exista drumuri impracticabile, incercam toate resursele pe care bugetul le are astazi din toate capitolele bugetare unde presupunem ca nu vor fi cheltuiti banii iar prin aceasta rectificare sa ii aducem la drumuri. Incercam, tot vineri, dupa ce vom discuta cu cei de la administrarea de drumuri, sa stabilim punctual si drumurile care vor fi cuprinse in Hotararea de Consiliu. Acum, cei de la Directia de Patrimoniu, fosta regie de administrare, practic fac aceasta situatie cu cele mai proaste drumuri pe care le stim, dar vrem sa fie oficial prevazute in hotararile de CJ si in limita acestor bani, in aceasta vara, pana in toamna, cat timpul ne permite, o sa intram pe intretineri de drumuri.”
Declaratia suna optimist, insa in teren lucrurile sunt mult mai complicate. Judetul Cluj e impartit in doua loturi mari. In urma licitatiilor facute de Consiliu, un lot are drept responsabila de reabilitare firma Kiat, iar celalalt firma Samus. Problema e la primul lot, cel al firmei Kiat, firma de casa a Clujului, cu care Consiliul Judetean se afla in momentul de fata in proces pentru ca au pretins bani pentru lucrari neconforme cu proiectul tehnic. Astfel, pe lotul respectiv, contractul de reabilitare este stopat, cel putin pana la finalizarea procesului care va mai dura mult si bine, acum aflandu-se doar in perioada de expertiza. Pentru a misca lucrurile mai repede, Presedintele CJ mizeaza pe reconciliere si intelegere din partea firmei. Suna cam dubios o astfel de intelegere cu firma care ar trebui sa se multumeasca doar cu suma de bani pentru lucrarile conforme si astfel sa inceapa sa-si reonoreze contractul. Ori firma Kiat spune ca e ok si se reapuca de treaba cu riscul ca si noile lucrari de reabilitare sa fie neconforme – cu consecinta unui nou proces, ori Kiat nu va fi de acord cu solutia propusa de Consiliul Judetean, moment in care procesul deja pe rol va dura cativa ani buni – timp in care drumurile din jumatate de judet vor ramane in paragina.
„Sunt doua variante. Fie ne intelegem intr-un proces si platim numai strict ceea ce le datoram si ei inteleg asta, fie ducem procesul pana la capat si o sa dea in instanta. Dorinta mea e sa accepte, si am si discutat deja cu avocatul lor de la Bucuresti si i-am explicat ca noi nu putem plati mai mult decat am recunoscut ca fiind datorie a noastra si ca, daca printr-o tranzactie putem opri procesul si noi putem intra pe urma intr-o procedura de continuare a lucrarilor, atunci putem de indata sa trecem la executarea de lucrari, pentru ca daca nu e asa, atunci trebuie sa o luam de la capat cu licitatiile. Ei au contract. Daca noi punem capat la proces, atunci contractul nu mai e suspendat pentru ca contractul e suspendat pana la incheierea procesului.”
„Eu incerc. Ei au un contract in vigoare, sunt obligat sa il respect, daca vom gasi o cale de mijloc bine, daca nu, la revedere, asteptam procesul si in final mergem in licitatie. Sunt dator sa incerc toate procedurile. E un proces de durata, momentan e doar in etapa de experitza iar in perioada asta jumatate de judet sta si nu face nimic, nu putem decat plomba si atunci, incerc toate pozibilitatile de a ajunge cat mai repede la lucrari de reabilitare”
Banii curg proiectele-s stopate
Pe langa rectificarea bugetara, Alin Tise vrea sa mai aduca in contul bugetului pentru drumuri inca 50 de milioane de euro. De birocratie ar urma sa se ocupe un consultant platit din bani publici, asta pentru ca nimeni din Consiliul Judetean nu a vrut sa fie responabil de aceasta sarcina.
„Am demarat deja chestiunea asta de a angaja un consultant pentru procedura de licitatie care ulterior sa faca toate formele de licitatie pentru un credit de 50 de milioane de euro care sa intre pe reabilitari de drumuri. Eu sper in cateva luni sa avem procedura finalizata si sa avem toate formalitatile pentru un credit. Nu exista alta varianta decat surse alternative pentru a puta sa reabilitam kilometrii pe care ii asteapta oamenii iar eu imi doresc ca in acest mandat sa fie un mandat si al drumurilor judetene in care sa ne ocupam mai mult de drumuri decat in celelalte mandate.”
Tetarom, Filarmonica, Aeroportul, sunt cateva din cauzele pentru care judetul nu are drumuri
Referitor la motivul pentru care pana acum drumurile nu au fost prioritare in bugetul judetului, Tise a declarat ca aceasta secundare a proiectelor de reabilitare a fost cauzata in special datorita proiectelor mari pe care Clujul le-a derulat in ultimii ani. Acesta a sustinut ca s-au acordat foarte multi bani pentru alte proiecte iar pentru drumuri nu a mai ramas aproape nimic. Printre „cauze” se numara Tetarom, cel care a pierdut finantarea Europeana din cauza incompetentei responsabililor de proiect, Consiliul Judetean fiind nevoit sa aloce bani din bugetul judetului pentru finalizari, Aeroportul, care a fost protagonistul multor dispute in Consiliul Judetean, precum si spitalele judetului – si aici ne referim in mod special la acele spitale care chiar si acum, in anul de gratie 2016, ofera conditii insalubre pentru pacienti si abia traiesc de pe o zi pe alta. O alta „cauza” invocata de Tise e situatia stadionului municipal in care s-au pompat bani cu duiumul si care acum se afla in imposibilitate de a mai supravietui.
„Judetul Cluj este un judet bogat. Judetele din jur nu sunt atat de bogate, dar judetele din jur au drumuri mai bune pentru ca judetele din jur nu au Aeroport, nu au Stadion, nu au Filarmonica, nu au spitale, nu au foarte multe lucruri. Nu au spitalele pe care le are Clujul si nu investesc in spitale cat investeste Clujul si atunci mare parte din bugetul pe care Clujul il are pentru investitii se duce pe prioritati. Judetul Cluj a cheltuit in ordine de prioritati acesti bani multi ani pentru niste mari proiecte. Daca va uitati numai la Aeroport am cheltuit vreo 200 de milioane de euro. Luati Tetaromul sa vedeti cate milioane de Euro a cheltuit din bugetul judetului. Ei, acei bani pe care nu ii mai cheltuie judetele din jur, ei ii baga toti in drumuri. Noi cand am alocat in ordinea de prioritati, mare parte din resursa de investitie a Judetului s-a dus pe aceste investitii mari. Si in fiecare an au ramas sume foarte mici pentru drumuri. De aceea, niciodata drumurile noastre nu au ajuns sa fie la un anumit nivel pentru ca prea putini bani am alocat, nu pentru ca nu s-a dorit ci pentru ca au fost alte prioritati. Si acum sunt prioritati dar in momentul de fata ele au intrat pe o linie de plutire ca nu mai necesita atat de multi bani.” a declarat Alin Tise