Vocea ta

Drept la replică, procurorul Fabian Gyula

Scris de 1,938

Procurorul Fabian Gyula a transmis un drept la replică privind articolul publicat de Ziar de Cluj în data de 02.04.2020:

În virtutea dreptului la replică, subsemnatul dr. FÁBIÁN (nume) Gyula (prenume) având calitatea de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, conferențiar universitar în cadrul UBB Facultatea de drept, formator al INM și membru al Rețelei Judiciare Române de cooperare judiciară internațională în materie penală, la articolul denigrator publicat de Ziar de Cluj la data de 02.04.2020 precizez următoarele:

În cursul serviciului de permanență executat în perioada 23-30 martie 2020, în dimineața zilei de 29.03.2020 la ora 4:39 am fost anunțat de organele de poliție din cadrul IPJ Cluj cu privire la faptul că la aeroportul din Cluj-N. pe baza unui mandat european de arestare (în continuare MEA) emis de autoritățile judiciare din Austria a fost depistată o persoană solicitată domiciliată în județul Gorj.

Documentația aferentă semnalării în Sistemul Informațional Schengen (SIS) mi-a fost înaintată oficial de Biroul Sirene România la scurt timp după apelul de mai sus.

După consultarea documentației la biroul meu din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj între orele 5:20-7:00 și pe baza documentului de lucru nr. WK 3047/2020 REV 1/20.03.2020 emis de Consiliul UE am constatat că Austria a activat art. 23 alin. 4 din Decizia-cadru nr. 2002/584/JAI privind mandatele europene de arestare, fapt ce atrage după sine suspendarea preluării persoanelor solicitate. Totodată am constatat că MEA emis de procurorul din Austria a fost încărcat în SIS anterior rămânerii definitive a hotărârii judecătorești care aproba luarea măsurii de mai sus. Menționez că în calitate de fost bursier-Herder la Viena, cunosc lb. germană și am putut astfel înțelege documentația aflată în limba germană și netradusă în lb. română.

Față de această stare de fapt, am considerat că nu se impune luarea măsurii reținerii persoanei solicitate și am acordat prioritate măsurilor luate față de aceasta pe baza ordonanțelor militare privind prevenirea răspândirii COVID-19.

Autoritățile austriece în data de 31.03.2020 au șters semnalarea din SIS, invocând starea de pandemie, confirmând astfel justețea deciziei mele (și experiența mea profesională îndelungată în domeniul MEA, constând în executarea a peste 70 de MEA/an în ultimii 7 ani) de a nu priva de libertate un cetățean român întors acasă, față de care a fost emisă o semnalare SIS cu încălcarea mai multor cerințe legale de natură procesuală și procedurală. Este de observat că această persoană, probabil tot datorită considerentelor de mai sus nu a fost reținută la îmbarcarea sa în avion nici de către autoritățile britanice, care în pofida BREXIT-ului au obligația de a executa MEA  până la 31.12.2020 și în mod normal ar fi trebuit să ia măsuri în vederea predării acesteia către Austria

În privința cântăririi invectivelor adresate persoanei și carierei mele, respectiv în cea ce privește aprecierea profesionalismului organelor Poliției de Frontieră în informarea jurnaliștilor, în această perioadă de pregătire pascală și în contextul pandemiei, voi lăsa cititorii dvs. să ”cearnă grâul din neghină”, dar precizez, că nici eu și nici neam din neamul meu nu a fost acuzat de lene până la încropirea articolului care m-a determinat să reacționez.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 3 hours In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 21 hours In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 22 hours In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 23 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 1 day Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 1 day Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 1 day Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 1 day Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 2 days In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 2 days In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE