Anchete

Dragoş Damian, CEO-ul firmei de medicamente TERAPIA, e supărat pe administraţia Clujului, dar locuiește într-un căsoi construit pe un teren pe strada Caisului concesionat pe 99 de ani cu o redevență de 3 bani pe metru pătrat! ȘI NOI VREM!

Fiecare primar al Clujului a simțit strania nevoie de a se pune bine cu ștabii oraşului, în special cu cei care aveau suficientă putere să îi facă lui, în calitate de primar, probleme. Despre Emil Boc am aflat că şi-a făcut prietenii milionari, vezi cazul Lucan cu LUKMED sau Radu Vlas cu complexul LEUL, şi, în general, că a ajutat oamenii din partid să prospere.

Concesiuni precum terenul de la Lukmed pentru Mihai Lucan sau terenul de sub Complexul Leul pentru Radu Vlas au făcut din aceştia multimilionari. Dar nu numai Emil Boc este de vină pentru înstrăinarea oraşului. Se cuvine să fim obiectivi şi să spunem că primul primar care a oferit şpagă în masă, ştabilor, a fost Gheorghe Funar. Acesta a dus exerciţiul de mituire publică la un nivel planetar, reuşind performanţa ca în anii 90 să ofere terenuri moca în concesiune cât două străzi importante ale Clujului, unor judecători, oameni de afaceri, şefi ai Curţii de Conturi sau ANAF pe care i-a cadorisit cu terenuri pe 99 de ani, transformându-i în prieteni supuşi. Este clar de ce Gheorghe Funar nu a fost căutat de procurori, Curtea de Conturi sau ANAF.

Cel mai cunoscut caz de mită publică, din păcate uitat de cetățeni, este împroprietărirea unor șmecheri ai Clujului, de către Gheorghe Funar, cu terenuri pe strada Caisului şi Cireșilor, din cartierul Zorilor. Astăzi, în zonă, casele construite pe acele terenuri valorează de la 500 de mii de euro la 1,5 milioane, iar zona este considerată zonă Premium.

Ziar de Cluj începe astăzi o serie de anchete prin care vă va dezvălui cine au fost beneficiarii acestor concesiuni şi cât au plătit ei pentru un secol de proprietate pe strada Caisului sau pe strada Ciresilor.

Vă avertizăm că urmează cifre incredibile, așa că vă rugăm să luați un Aspacardin de la Terapia ca să nu suferiţi un şoc.

 

In ZF, Damian o arde corporatist despre concurenţă si fair play

 

Unul dintre cei mai cunoscuţi CEO ai României este clujeanul Dragoş Damian, şeful producătorului de medicamente Terapia. Damian conduce un gigant cu sediul în Cluj-Napoca, prin care face o cifră de afaceri de ordinul sutelor de milioane şi un profit de zeci de milioane de euro.

În ultimii 10 ani, Dragoş Damian şi-a construit o imagine de corporatist implicat în „cestiunile” arzătoare din economia românească, dând sfaturi de bussiness şi făcând aprecieri despre concurenţa neloială pe care statul o face producatorilor romani favorizandu-i pe străini, spunand toate acestea în Ziarul Fianciar, singura publicaţie din România care se ridică la nivelul intelectual al domnului Damian.

În repetate rânduri, Dragoş Damian a criticat lipsa de susţinere a producătorilor români de către guverne, uitând să spună că Terapia nu mai e producător român de multă vreme, ci deţinut de indieni şi că, aşa proastă cum e ţara aceasta, în ea şi pe teritoriul ei, Terapia prosperă de la an la an făcând zeci de milioane de euro profit.

 

ÎN ULTIMII 8 ANI, TERAPIA A DUS ACASĂ, ÎN INDIA, 160 DE MILIOANE DE EURO PROFIT. FĂCUTE ÎN ROMÂNICA, ȚARĂ DE RAHAT

 

 

Ipocrizie patriotica

 

La fiecare 1 Decembrie, domnul Dragos Damian, CEO Terapia, firma romaneasca detinuta de indieni, nu uita sa ne reaminteasca emotionant cat e de important sa cumparam romaneste de la Terapia, nu de la Zentiva.

Ceva de genul „cumparati de la indieni, ca ne zice Terapia”, nu cumparati de la straini, ca strainii sunt rai!

Dupa ce ca plateste aparitiile de 1 Decembrie in presa, Damian are indrazneala sa le si semneze. 

 

 

Clujul e rău, când nu oferă privilegii Terapiei…

 

Tot în acelaşi registru, îl ţinem minte pe domnul Dragoş Damian având o poziţie extrem de critică faţă de administraţia clujeană, despre care a spus că acum doi ani nu a oferit destul suport firmei Terapia pentru o investiţie.

În fapt, supărarea domnului Damian pe Cluj este una mai veche. El a refuzat să mai sponsorizeze evenimente sportive şi culturale în Cluj-Napoca pe motiv că această putere economică, Clujul, nu „livrează” la nivelul dorit de domnul Damian. Adica clujenii nu cumpără destule medicamente de la Terapia ca să „se merite” domnului Damian să ajute comunitatea in care face profitoiul ăla.

 

… dar Clujul e ok cand ne da teren concesionat pe 100 de ani la pret laxativ

 

Totuşi, oraşul Cluj-Napoca, aşa cum e el, a fost destul de generos cu Damian încât să-i furnizeze o concesiune pe 99 de ani, pe strada Caisului. Pe această concesiune Damian Dragoş are o casă şi locuieşte bine-mersi în ea. Concesiunea are ca particularitate: faptul că are un teren de 300 mp şi pentru ea oamenii lui Funar au stabilit incredibila redevenţă totală de 969 de lei.

Ca să înţelegeţi mai bine, oricum am împărţi această sumă pe 99 de ani sau pe mp şi la orice nivel de putere a leului ne putem gândi, fie că e vorba de anii 90 sau 2018, suma este nu derizorie, ci strigătoare la cer.

Nota redactiei: Daca aveti cunostinta sau detalii suplimentare despre identitatea celor din aceasta lista, va rugam sa ne dati ponturi pe adresa scrie@ziardecluj.ro

 

E fain sa dai lectii de business cand platesti 3 bani per metru patrat timp de un secol

 

Cine nu ar vrea, din Clujul ăsta sau din lume, să pună mâna pe 300 de mp de teren într-o zonă de elită a Clujului, pe care să îl aibă pentru aproape 100 de ani la preţul de 1.000 de lei. Cine nu ar vrea să plătească 3 bani pe mp, timp de 100 de ani, pentru un teren ce valorează sute de mii de euro.

Concesiunea iniţială a fost primită de Malna Viorel în 1997, acesta fiind actualmente angajat la Serviciul de combatere a fraudelor economice din ANAF Cluj. Acesta i-a vândut lui Damian concesiunea şi casa construită pe terenul respectiv, în anul 2013. Deşi este foarte greu de înţeles pentru orice cetăţean de rând, de ce asemenea concesiuni pot fi tranzacţionate.

Vă asigurăm că afacerea dintre Damian şi angajatul ANAF nu este singura din zonă. Oricum am percepe aceasta, un lucru e cert: marele CEO al Terapia, care la cifrele pe care le produce pentru concernul indian ar trebui să aibă venituri lunare (salarii şi bonusuri) de minim 50.000 euro pe lună, este posesorul unei concesiuni dată în cel mai socialist mod cu putinţă, demn de asistaţi social. La 900 de lei pe 99 de ani nu e exagerat să îl considerăm pe Dragos Damian un asistat social. Ne bucurăm că Dumnezeu l-a ajutat să primească acest ajutor de la administraţia locală, în timp ce tineri cu familie şi copii îmbătrânesc pe listele pentru locuinţele ANL.

În plan uman, ne-am dori însă, să îl vedem cât mai puţin în Ziarul Financiar dând lecţii despre patriotism şi concurenţă loială sau critici despre legislaţie, care astăzi îi conferă un acoperiş deasupra casei. Fiindcă aşa cum ne-am interesat de la surse extrem de avizate din Primărie, aceste concesiuni nu pot fi sparte sub nici o formă. În fapt, acum 10 ani, Emil Boc şi departamentele de Urbanism şi Juridic au căutat soluţii de renegociere a lor, având în vedere faptul că redevenţele erau sfidător de penibile. Însă toate iniţiativele administraţiei de a updata valoarea concesiunilor de pe Caisului şi Cireşilor s-au soldat cu înfrângeri răsunătoare în instanţă. Vă daţi seama că printre proprietarii de concesiuni ai Clujului, mai sunt şi judecători amărâţi, care au terenuri pe sute de ani cu 900 de lei.

Cu salariul mic de CEO la Terapia, Dragos Damian se poate inscrie linistit pe lista de asistenta sociala de la Primaria Cluj-Napoca. 

 

Dragos Damian e sărac

 

Contactat telefonic, domnul Dragoş Damian – un om foarte ocupat – nu ne-a răspuns timp de câteva ore. Am îndrăznit să îl deranjăm prin intermediul sms-urilor şi să îi cerem un comentariu pe baza investigaţiilor derulate de noi. În fapt, l-am întrebat dacă nu i se pare ipocrit să locuiască pe un teren pentru care primăria a cerut plata a 3 bani pe mp. Răspunsul domnului Damian este foarte interesant şi ne dă ghes să credem că am avut dreptate când am spus că dumnealui se apropie de condiţia unui asistat social şi probabil, abia are după ce să bea apă:

„Am cumpărat casa într-o tranzacţie în 2013… Concesiunea a fost acordată fostului proprietar de la care am cumpărat şi mi-a fost transferată conform legii”, spune domnul Dragoş Damian.

Potrivit acestuia: „Nu aş fi putut să cumpăr şi terenul nici chiar la valoarea de la acea oră. Nu îmi permit să cumpăr terenul la valoarea pe care o apreciaţi. Dacă voi fi obligat să îl cumpăr, probabil voi fi nevoit să plec, nu am banii necesari”.

Iată deci cum transpare foarte clar că domnul Emil Boc ar putea dacă ar avea puţin bun simţ să îl ajute pe domnul Dragoş Damian – CEO la Terapia şi cu o plată lunară de asistanţă socială, probabil vreo 600 de lei pe lună, pentru a-i oferi şansa unui trai decent demn de poziţia pe care o are.

 

Declaratia de avere a sotiei domnului Damian arata clar ca familia Damian e saraca! Sau ca ignora legea

 

Starea de tupeu este genetică în familia Damian. În mod normal, presei nu îi este îngăduit să abordeze aspecte legate de familia persoanelor publice sau private decât dacă există legitimitate public, interes public. Cum soţia domnului Dragoş, Laura Otilia Damian, este co-concesionar al terenului, am vrut să vedem cu ce se ocupă în viaţa de zi cu zi. Am aflat că este un reputat medic şi am aflat că este la fel de ipocrită ca şi soţul ei, ba mai mult, îşi permite să ignore chiar şi legea. Spunem asta având proprietatea cuvintelor şi bazându-ne pe o declaraţie de avere pe care am găsit-o în dreptul doamnei doctor Damian. Fără să ne legăm de averea familiei sau de veniturile declarate ale doamnei doctor, observăm că doamna Damian şi-a permis să ignore legea refuzând să treacă în declaraţia de avere veniturile soţului ei, Dragoş Damian – CEO Terapia. Asa cum cere LEGEA.

Doamna doctor Damian este cu siguranță mai importantă ca alți prosti precum Klaus Iohannis, Dacian Cioloş sau colegi din UMF Cluj care şi-au trecut, fiindcă e obligatoriu, şi veniturile consorților.

Ce frumos este să dai lecţii mediocrilor care te ascultă despre legi, transparenţă şi concurenţă. Ce frumos este să fii atât de ipocrit încât să le încalci.

Dragii noștri am ales o notă ironică pentru acest material, fiindcă este evident că soții Damian sunt orice, numai nu săraci. Însă, chiar dacă cu ei începem această serie, nu sunt singurele persoane sus puse din acest oraș ce au beneficiat direct sau indirect de mita în masă oferită acum 20 de ani de Gheorghe Funar.

Acesta este Clujul celor ce azi dau lecții de cinism şi implicare, dar care şi-au construit averile sau cariera pe chestiuni imorale. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *