Vocea ta

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: «Pe langa pachetul de masuri “Sprijin pentru Romania” guvernantii trebuie sa se puna serios pe REINDUSTRIALIZARE STRATEGICA»

Scris de 605

„Romania are nevoie de productie de energie, mancare, chimie, aparare. SPECULA din 2022 este un efect al dezindustrializarii din ultimii 15 ani”, semnalează Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj.

„Fabricile din tara nu sunt responsabile de cresterile infernale de preturi, nici nu au cum, la cate au ramas. Un calcul simplu demonstreaza ca si cu dublarea din ultimul an al costurilor la utilitati, combustibili, materii prime si materiale si cu absorbtia totala a noilor costuri in pret acesta nu se poate majora cu mai mult de 15-20%.

Institutiile din domeniu se incurca in inflatie, ba este sub, ba este peste 10%, oricum o cifra absurda, toti simtim scumpiri de 100%, chiar 200%. Romania este devorata de SPECULA.

Ca tara, daca esti indatorat pana la limita suportabilitatii si depinzi aproape in totalitate de importuri la energie, mancare, chimie si aparare, nu ai nici un mecanism de a te apara de specula. Daca aveam productie in aceste domenii strategice atunci aveam parghii de control al preturilor, puteam pune la lucru un mecanism de monitorizare a costurilor, puteam lansa pachete tintite de masuri anti-specula.

“Toata Europa are inflatie din cauza gazului”, evadeaza prin generalizare guvernantii, uitand sa precizeze ca in Europa nu a aparut specula la produsele de baza, pentru ca exista mecanisme de control, unul dintre ele fiind tocmai importanta data industriilor locale de productie. Si atentie, un lucru din pacate deja demonstrat, orice interventie a statului de tip social, gen cresteri de salarii, pensii, cupoane, etc. si de tip economic, gen compensari, plafonari, etc., nu vor face altceva decat sa alimenteze specula sau inflatia, spuneti-i cum va face sa va simtiti mai bine.

Orice ar fi, post-pandemie, in plin razboi si fara resurse industriale se pare ca la noi inca nu functioneaza modelele aplicate in crizele anterioare aparent similare, in special “scumpirea” banilor. Poate ca un mod de a stavili specula este de a reduce cererea, mai cu seama la combustibili si alimente – Uniunea Europeana are deja in discutie un plan sustenabil de rationalizari la combustibili.

Anul acesta va fi extrem de greu, nu este exclusa o inflatie de pana la 20% (cine stie unde va ajunge specula) in timpul si dupa perioada de sarbatori si concedii si sub spectrul razboiului.

Pe langa pachetul de masuri “Sprijin pentru Romania” guvernantii trebuie sa se puna serios pe REINDUSTRIALIZARE STRATEGICA”, notează Dragoș Damian într-un mesaj public, pe pagina sa de facebook.

CITEȘTE ȘI: Terapia Cluj-Napoca a trimis în Ucraina un TIR cu medicamenteULTIMA ORĂ

 • Acum 13 mins In vizor
  33,2% din cheltuielile totale ale gospodăriilor românilor se duc pe pensiile și salariile lor nesimțite. Drumuri, nu. Spitale, nu. Educație, nu. Doar hoție și angajări pe pile și relații
 • Acum 24 hours PubliNews
  Mercedes-Benz întreabă #whaTIFF și creează scenariul sustenabil al anului 2039
 • Acum 2 days Justitie
  Fosta iubită a rapper-ului Mob Trap rupe tăcerea. Cum a ajuns tânăra să ceară ajutorul polițiștilor după ce cântărețul a amenințat-o cu moartea
 • Acum 2 days Vocea ta
  Nu au auzit de GDPR! O întreprindere publică cu acționar majoritar Consiliul Local Huedin a publicat pe site datele personale ale tuturor acționarilor
 • Acum 2 days In vizor
  Calitatea vieții, tot mai scumpă la Cluj! „Inflația” prețurilor apartamentelor a depășit creșterile salariului mediu real
 • Acum 2 days Sport
  Chipciu rămâne la Cluj: a semnat cu rivala Universitatea!
 • Acum 2 days De cartier
  În sfârșit, un șantier pe care se muncește! La podul Porțelanului, așteptat de ani de zile, lucrările avansează zi de zi
 • Acum 2 days Cooltura
  Teatrul Național Cluj a reușit să îl upgradeze pe Caragiale cu o nouă „Scrisoare pierdută” actuală, muzicală, smart
 • Acum 2 days Justitie
  RECIDIVISTUL Mobi Trap fusese chemat la politie pentru ordinul de protectie pe care l-a cerut fosta lui iubita! Huliganul a fost condamnat si pentru talharie in Bucuresti!
 • Acum 2 days Eveniment
  A murit Leluț Vasilescu, membru al trupei Compact
 • Acum 2 days Politica
  Un fel de: ”Guvernul a anunțat că nu sunt motive de creștere a prețurilor, de aceea ele vor crește fără motiv” – Premierul Ciucă, despre creșterea prețurilor: ”Putem să ne întindem atât cât ne este plapuma”
 • Acum 2 days General
  Vasile Goja, judecător în cadrul Secției Penale a instanței de apel clujene, a solicitat eliberarea din funcţia de magistrat prin pensionare
 • Acum 3 days Eveniment
  Moment istoric: Consiliul European acordă statutul de candidate la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE