In vizor

Dr. Adrian Copcea: O felie de pepene are la fel de mult zahăr ca o sticlă de Coca Cola

Medicul nutriționist clujean, Adrian Copcea a stârnit mare vâlvă în mediul online după ce a susținut că o felie de pepene și o sticlă de Cola Cola de 0,5 litri au aceeași cantitate de zahăr.

„Am bănuit dar mi-a confirmat-o micul experiment. O felie de pepene să zicem “normală”, 835 grame cu coajă, are 445 grame de miez. Adică ce mâncăm. Cum sunt aceste 445 grame comparativ cu o sticlă de cola de 0.5? Să vedem…445 grame de pepene ar avea, la un conţinut de 10% zahăr: 44.5 grame. Cola are tot 10%: 500 ml au 50 grame. Pe procentul ăsta…felia de pepene e la fel cu jumătatea de litru de Coca-Cola. Asta la 10%. Altfel…e mai nutritiv pepenele, are un pic de vitamine şi…n-are alte chestii care sunt în alte chestii.  Dar strict pe zahăr…e cam la fel ca 0.5 litri de Coca Cola. Iar caloriile vin din zahăr în ambele, deci dacă sunt egali carbohidraţii sunt egale şi caloriile. Ambele din prima imagine au aproximativ 200 kilocalorii. Pe post de concluzie: în funcţie de ce tabele vrem să adoptăm pentru carbohidraţi, una sau alta înving la meciul caloriilor şi carbohidraţilor. Sau, mai simplu spus, şi că tot am avut un foarte bun campionat european…ăsta e un meci care se joacă la penalty-uri”, a fost postarea care a stârnit sute de comentarii, multe dintre ele negative.

Din cauza reacției internauților, medicul Adrian Copcea a venit și cu alte precizări cu privire la diferențele mici dintre zahăr și zaharurile din fructe.

„ZAHARURILE din fructe sunt FOARTE ASEMĂNĂTOARE zahărului. Ce e mai apoi diferit e CONTEXTUL. Zaharurile din fructe vin cu fibre, cu vitamine, fibrele sunt elementul major care aduce diferența față de sucuri, care nu au fibre. Desigur, sucurile vin cu diferiți aditivi care sunt altceva decât zaharurile, sunt alt subiect. Și mai clar de atât, zaharurile din fructe şi zahărul (zaharoza, sucroza) sunt ca doi fraţi gemeni care sunt la o nuntă îmbrăcaţi unul în trening şi unul în costum. Ei în absolut sunt la fel, dar cu ambalajul diferit. Revenind la subiectul mare, oricât de dezamăgitor poate fi pentru cei ce-şi doresc ca zaharurile din fructe să fie total diferite de zahăr…ghinion…sunt extrem de apropiate. Ceea ce, desigur, nu înseamnă că fructele ar fi acelaşi lucru cu sucul. Desigur”, a explica Dr. Copcea.