Diete

Doua pahare de suc proaspat pe zi

Sucurile obtinute din fructe, legume si zarzavaturi ocupa un loc important in alimentatia omului, fiind adevarate concentrate de vitamine, fermenti, substante minerale, oligoelemente si acizi organici. Fructele si legumele din care se prepara sucurile contin atat de multe substante sanatoase incat nu pot fi substituite de nici o pilula.

Acest lucru este posibil pentru ca fiecare planta are propria metoda de eliberare a unor substante fitochimice care lupta impotriva bolilor. De aceea este indicat introducerea unui sortiment bogat de legume si fructe in alimentatia zilnica. Este recomandat si consumul a doua pahare de suc proaspat pentru mentinerea sanatatii si a patru pahare pe zi pentru accelerarea insanatosirii si recuperarea dupa o boala.

De ce sa le consumam?

Sucurile sunt un excelent mod de a include fructe si legume in alimentatia zilnica. Cata vreme sucul contine intregul fruct sau intreaga leguma – cu exceptia fibrelor, care sunt partea nedigerabila a plantei – teoretic contine toate componentele plantelor care sustin sanatatea.

Sucurile proaspete sunt facute din fructe si legume crude si astfel componentele raman intacte. Vitamina C si alte vitamine solubile in apa pot fi eliminate prin procesare, cum se intampla cand sunt procesate si gatite excesiv. Enzimele care sunt proteine necesare digestiei si altor functii importante, pot fi, de asemenea, afectate de preparare.

Oricum, sucurile proaspete sunt inzestrate de plante cu ingrediente sanatoase intr-o forma usor de digerat si de absorbit. S-a constatat ca fructele si legumele facute sucuri pot fi asimilate in aproximativ 20-30 de minute.

Ideal, sucurile pe care le preparati ar trebui sa fie proaspete, facute in bucataria dvs. si consumate imediat. Multe sucuri comerciale sunt tratate termic pentru a le prelungi termenul de valabilitate, proces care poate distruge nutrientii importanti. De asemenea, pot fi adaugati conservanti.

Sucuri verzi sau “bauturi verzi”

Sucurile verzi curatta organismul de toxine si au un efect de intinerire. Facute dintr-o varietate de vegetale verzi, ele sunt bogate in clorofila, ceea ce ajuta la purificarea sangelui, la crearea globulelor rosii, la detoxifierea si insanatosirea organismului, caruia ii ofera energie.

Bauturile sau sucurile verzi pot fi facute din lastari de lucerna, iarba de orz, varza, varza creata, papadie verde, spanac si alte vegetale verzi, inclusiv graul. Sucul de germeni de grau este important, in mod particular, in tratamentul cancerului, mai ales in terapia care implica radiatii. Pentru a indulci si dilua sucurile verzi, incercati sa adaugati morcovi proaspeti si suc de mere (nici un alt fruct nu poate fi adaugat!). Puteti combina cu apa distilata.

Chiar daca sucurile verzi sunt extrem de utile pentru sanatate, ar trebui consumate cu moderatie. Incercati sa beti 200-300 ml pe zi.

Sucurile din legume

Sucurile proaspete din legume purifica si sunt reconfortante. Ele imbunatatesc sistemul imunitar, inlatura deseurile de acizi si echilibreaza metabolismul. De asemenea, ajuta la controlul obezitatii prin eliminarea grasimilor.

Printre cele mai sanatoase si mai delicioase sucuri din legume sunt cele din sfecla, varza, morcovi, telina, castravete, varza creata, patrunjel, ridiche, spanac si suc de germeni de grau. Sucul de morcovi este, probabil cel mai popular dintre sucuri si este inclus in categoria carotenoizilor care au beta-caroten, precursor al vitaminei A care combate cancerul. Pentru ca morcovii sunt cele mai dulci legume, sucul lor delicios poate face bun gustul celorlalte sucuri din legume.

Pe de alta parte, legumele puternic aromate, precum broccoli, telina, ceapa, patrunjelul, ridichile sau napii, ar trebui consumate in cantitati mai mici.

Usturoiul este un bun adaos alimentar la sucurile din legume. Inainte de a-l folosi, puneti catelul de usturoi in otet timp de un minut pentru a distruge bacteriile si mucegaiul de pe suprafata lui. Pentru a evita iritarea tractului intestinal, folositi doar un catel de usturoi la 2 pahare de suc.

Pentru a obtine efecte bune folositi mai multe legume cand preparati sucul, oferind astfel organismului o varietate importanta de nutrienti.

Sucurile din fructe

Sucurile din fructe ajuta la purificarea organismului si la hranirea lui cu nutrienti importanti, inclusiv antioxidanti care combat cancerul.

Chiar daca putem face suc din orice fruct, anumite sucuri sunt deosebit de sanatoase si sunt delicioase. Un suc foarte detoxifiant este cel din pepene verde. Pentru a face acest suc revitalizant, puneti o felie intreaga de pepene, cu tot cu coaja, in robot. Alte sucuri delicioase pot fi facute din mere, caise, banane, coacaze, citrice, kiwi, pepene galben si pere – in combinatie cu orice alt fruct doriti.

Puteti bea un suc proaspat la orice ora din zi doriti. Este recomandat sa beti 300-400 mml pe zi.

Secrete in producerea sucului in bucatarie

Prin cumpararea celui mai bun produs disponibil, special pentru suc si procesat in robotul din bucatarie, veti putea produce sucul cel mai bun, mai sanatos si bogat in nutrienti. Prepararea sucului este un mod simplu de a face bauturi delicioase care va imbunatatesc sanatatea si vindeca o serie intreaga de afectiuni. Daca puneti in practica urmatoarele sfaturi, veti asigura sucurilor dvs. puritatea si bogatia nutrientilor la cel mai inalt nivel posibil:

–    Oricand aveti ocazia, cumparati numai produse naturale (din zona de locuit sau de sezon), crescute fara pesticide si alte chimicale, care sa le modifice genetic, deoarece acestea pot ajunge in sucul dvs.

–    Daca nu aveti de unde sa procurati vegetale sanatoase si naturale (eco sau bio), spalati si curatati de coaja produsele, pentru a indeparta reziduurile de chimicale.

–    Cand folositi cartofi pentru a face suc, asigurati-va ca nu sunt verzi si inlaturati coltii si ochiurile. Continutul de solanina din cartofi provoaca diaree, voma si dureri abdominale.

–    Daca fructele sunt naturale, nu le indepartati coaja decat daca fac parte din categoria caise, grapefruit, portocale, papaya, piersici si ananas. Coaja de portocala si de grapefruit e amara si contine substante toxice care nu ar trebui consumate in cantitati mari. Pentru ca papaya si kiwi sunt fructe tropicale, coaja lor poate contine chimicale provenite de la agentii sub forma de spray folositi in tarile de origine. Coaja de ananas este prea groasa pentru a fi procesata pe robot.

–    Atunci cand procesati fructele, lasati semintele mici sa cada in suc, mai putin pe cele de mar. Acestea din urma contin cianida, o substanta toxica. Din cauza dimensiunii si duritatii, toate semintele trebuie inlaturate.

–    Sucul poate fi facut si cu frunzele si tulpinile intacte. Oricum, eliminati frunzele de morcovi si de rubarba, pentru ca sunt toxice.

–    Cand folositi fructe mai sarace in apa, precum papaya, banane sau avocado, faceti din ele un piure in blender. Apoi adaugati piureului celelalte sucuri.

–    Consumati o paleta cat mai larga de sucuri, prin rotatie pentru a beneficia de toti nutrientii.

.ro

Foto: http://en.wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *