In vizor

Două localități clujene vor începe anul școlar conform scenariului ROȘU. Situația este agravată de lipsa tabletelor și a accesului la internet

Scris de 252

Două localități din județul Cluj vor începe noul an școlar conform scenariului Roșu, după publicarea situației epidemiologice de către Direcția de Sănătate Publică. Din păcate, aceleași localități, Aghireșu și Cornești, nu au nici acces la internet ori nu beneficiază de dispozitive digitale necesare participării la orele online, contrar anunțurilor electorale ale liberalilor clujeni conform cărora problema accesului elevilor la tehnologie și internet a fost rezolvată.

Autoritățile, în alertă. Inspectoratul Școlar Județean speră la remedierea situației

În urma stabilirii scenariilor după care vor funcționa școlile la nivel național, 7 localități din județul Cluj sunt obligate să urmeze fie scenariul roșu, fie scenariul galben pentru desfășurarea orelor, din data de 14 septembrie.

CITEȘTE ȘI: Scenariile pentru începutul noului an școlar urmează să fie anunțate de Direcțiile de Sănătate Publică

Localitățile clujene Aghireșu și Cornești se află în scenariul Roșu, având înregistrate mai multe cazuri de Covid-19. Deși autoritățile sunt în alertă, din cauza focarelor de Covid-19, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean se arată optimiști în privința derulării orelor:

„La Aghireșu, în data de 16 septembrie încetează perioada de izolare și carantină, deci practic, două zile ar merge pe scenariul Roșu, după care ar putea reveni pe scenariul verde, față în față.

Desigur, asta va fi decizia Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, precum și a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

La Cornești e o situație similară”, a declarat inspectorul școlar general Marinela Marc, citată de publicația locală monitoruldecluj.

Din păcate, problema cu care se confruntă cele două localități este agravată de lipsa accesului la internet ori de lipsa dispozitivelor digitale necesare elevilor. Astfel, deși scenariul Roșu presupune desfășurarea cursurilor în mediul online, un număr de 54 de elevi nu au acces la Internet, iar alți 47 – la dispozitive.

Aproape 18% din cei peste 11 mii de elevi care învață în cele 43 de localități – comune și orașe mici – aflate în scenariul roșu, nu au niciun fel de dispozitiv pe care să facă școală online, arată o analiză edupedu.ro. 

Totuși, elevii trebuie să urmeze școala 100% online (scenariul 3 sau scenariul roșu), conform reglementărilor actuale.

Situația este dificilă în Aghiresu, unde 54 de elevi nu au acces la Internet, iar 47 – la dispozitive (220 au acces la smartphone). Câțiva elevi sunt în această situație și în Cornești, arată sursa citată.

De altfel, alte 5 localități din județul Cluj se află în scenariul galben, ceea ce înseamnă că prioritate pentru a merge la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

Potrivit situației epidemiologice date publicității de către Ministerul Sănătății, în județul Cluj majoritatea localităților, inclusiv municipiul Cluj-Napoca, se situează în zona verde, cu o incidență a infectărilor sub 1 la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că elevii pot participa fizic zilnic, în efectiv complet, la orele de la școală.

Rata de incidență la 1000 de locuitori este în Cluj-Napoca de 0,65, în Câmpia Turzii de 0,44, în Dej – 0,32, Gherla – 0,17, Turda – 0,33, Huedin 0,42, Florești – 0,70, Baciu – 0,49, Apahida – 0,48.

Există în județul Cluj și 7 comune aflate sub scenariul galben: Borșa – 1,52; Ciurila – 1,99; Feleacu – 1,69; Gârbău – 1,78; Recea-Cristur – 1,49; Sic – 1,31; Vad – 1,02.

Două comune din județul Cluj vor funcționa după scenariul roșu: Aghireșu – 4,41; Cornești – 3,05.

CITEȘTE ȘIMinisterul Sănătății a publicat „semaforul” epidemiologic pentru începerea școlii – 7 comune din județul Cluj sunt galbene, iar altele două roșii

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Politica
  ACUM SE VA VEDEA DACĂ PRIMEAZĂ ”BLIDUL” ÎN FAȚA VOCAȚIEI: Vârsta de pensionare va crește la 65 de ani pentru militari, diplomați, personalul auxiliar din instanțe. Impozit de 30% pentru o cotă din pensiile speciale. Pensiile magistraților aflate în plată se vor recalcula
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Cât a durat ”asfaltarea” ”înainte de termen” a străzii Dragalina? Ei, bine, se sparge la loc. ”Nu e vina lor”, ci a celor care au lăsat niște țeavă pe dinafară
 • Acum 6 hours Rautacisme
  Întrebare a la Radio Erevan: Ce OSĂ conțină Parcul Gh. Dima din Zorilor, care trebuia licitat încă de anul trecut? OSĂ conțină beton și dale. Și 1001 povești despre arbori în plus
 • Acum 7 hours General
  Ciolacu: Președinta Ungariei a făcut declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei
 • Acum 8 hours Politica
  PROASTA COMUNICARE A PSD ÎN GREVA PROFESORILOR: Când nu s-a respectat niciodată Legea care acordă 6% din PIB Educației, să vii să contracarezi ”dreptul la grevă” cu ”dreptul la educație”, înseamnă să ai consilieri extrem de proști!
 • Acum 8 hours Eveniment
  Președintele sindicatelor din Educație: ”În momentul de față vorbim de amânarea examenelor”
 • Acum 9 hours Editorial
  Dervișii rotitori de la Guvernare
 • Acum 10 hours In vizor
  Le-au trebuit PATRU ani de la concursul de soluții pentru a ajunge, în sfârșit, să prezinte Comisiei de Urbanism (de Cumetrie din ”bocărie”) reamenajarea Cetățuii!
 • Acum 11 hours Sport
  Dan Petrescu a sărit la bătaie cu propriul jucător și i-a bătut obrazul lui Hagi
 • Acum 11 hours Eveniment
  Greva din învăţământ continuă: ”Guvernul trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas”
 • Acum 11 hours Politica
  OPTIMISM: Vasile Dîncu susține că ”rotativa” OSĂ se facă
 • Acum 13 hours Politica
  ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
 • Acum 23 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
Citește și...
Recomandările redacției