Din oras

Doi masteranzi de la UBB ii vor aduce la Cluj pe laureatii Nobel care au descoperit virusul HPV si o noua proteina

Scris de 1,213

Andra Octavia Roman si Cristea Adorjan, masteranzi la Facultatea de Biologie si Geologie a Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca si-au propus sa aduca la Cluj laureati ai Premiului Nobel. S-au pus pe treaba si au facut pasi importanti in acest sens, astfel ca Sir dr. Tim Hunt (de la London Research Institute, laureat anul 2001) si prof. Harald zur Hausen (de la German Cancer Research Center, Heidelberg, laureat anul 2008) sunt asteptati in noiembrie sa isi prezinte experientele in Auditorium Maximum.

Mai exact, cei doi oameni de stiinta sunt invitatii principali ai Conferintei Internationala „Biologia Moleculara – Aspecte Curente si Perspective de Viitor”. Este un eveniment stiintific realizat de Organizatia Studentilor pentru Natura (OSPN)  in colaborare cu Facultatea de Biologie si Geologie din cadrul UBB, programat in perioada 6-8 noiembrie 2015. 

“Ideea s-a nascut in urma cu peste un an si ii apartine unui coleg – Cristea Adorjan. El mi-a marturisit ca se gandeste de mult la acest proiect, la aducerea unor nobelisti la noi in tara, insa nu credea ca se poate. L-am incurajat, am inceput sa vorbim despre asta, insa cand am propus asta intr-un cadru mai larg nu am primit chiar raspunsul la care ne asteptam”, a povestit Octavia. 

Totusi, cei doi nu s-au descurajat. Dimpotriva, au mers mai departe. Au legat tot planul intr-un proiect pe care l-au scris in cursul verii trecute si apoi l-au prezentat conducerii facultatii la care studiaza la masterat. Urmatorul pas a fost cercetarea “terenului”. 

“Am luat legatura cu echipele mai multor premianti Nobel si am constatat ca doi dintre ei ar avea timp si disponibilitate sa vina la Cluj la conferinta noastra. Am reusit sa platim deja drumul prof. Harald zur Hausen si am stabilit detaliile cu secretara sa. Cu  Sir dr. Tim Hunt am vorbit personal, l-am invitat sa vina la Cluj. A fost foarte incantat, ne-a spus ca Romania e o tara in care isi dorea sa calatoreasca”, a marturisit masteranda. 

Pentru a strange cei 10.000 de lei de care au nevoie, proiectul lor se afla acum pe platforma de crowdfunding a UBB. 

“Cea mai mare parte a sumei va fi alocata cheltuielilor cu transportul si cazarea celor doi invitati principali, dar si pentru alte necesitati ale evenimentului. Pe langa campania de crowdfunding, lucram si la cooptarea de sponsori. Evenimentul va avea loc, nu se pune problema sa renuntam”, a mai precizat Andra Octavia Roman. 

Cei doi laureati Nobel isi vor prezenta lucrarile cu care au castigat acest premiu, povestea lor de succes, dar si felul in care vad evolutia biologiei moleculare. 

Pe parcursul celor trei zile vor fi sesiuni plenare, discutii, dezbateri si mese rotunde pe diferite teme stiintifice.

Prof. Timothy Hunt  a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicina in 2001, impreuna cu Lee Hartwell si Paul Nurse. El a descoperit ciclinele, o clasa de proteine care joaca un rol cheie in reglarea procesului de crestere si diviziune a celulelor.

Cercetatorul german Harald zur Hausen a castigat premiul Nobel pentru Medicina in anul 2008, pentru descoperirea virusului responsabil pentru aparitia cancerului cervical, cunoscut acum ca HPV. 

“Premiul Nobel e cel mai important deoarece iti deschide multe usi. Iti da o voce in comunitate. Sunt intrebat adesea daca imi ofera satisfactie. Intrebarea e gresita. Nu e vorba de satisfactie. Mai sunt inca atatea alte probleme de rezolvat. A fost totusi un motiv de bucurie sa il primesc”, a declarat Harald zur Hausen intr-un interviu acordat in 2011 pentru medlive.hotnews.ro.

Foto: medlive.ro, teleghraph.co.ukULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours Justitie
  La o săptămână de la evenimente, procurorii cer arestarea preventivă pentru bătăușii de la localul ”Sare-n Bucate”. Între timp, ”bombardierii” au cam dispărut
 • Acum 11 hours Politica
  EXCLUSIVITATE! ”COCOȘIA” SE PLĂTEȘTE: S-a votat la Bistrița – și la fel se va vota în zilele urmatoare și în celelalte consilii județene, scoaterea Clujului din asocierea legată de cloud-ul regional
 • Acum 12 hours Politica
  ȚINTA celor doi ”Dottore” de la PNL e libertatea de manifestare și cea de exprimare. Bode insistă pe ”un răspuns mai ferm al statului”, mai ales că ”faptele comise în public au fost precedate de fapte de instigare publică prin folosirea unor platforme sociale”
 • Acum 12 hours Politica
  S-a urnit și societatea civilă. Ziar de Cluj atrăgea atenția marți că nord-coreenii Bode și Ciucă vor să bage la închisoare pe oricine-i contestă. Că PSD a devenit mai frecventabil ca PNL
 • Acum 13 hours Eveniment
  SUPĂRAT CA VĂCARUL PE SAT. În timp ce sindicaliştii din sănătatea clujeană protestează în fața Guvernului, Alin Tişe ar închide accesul bolnavilor din judeţele limitrofe la spitalele din Cluj
 • Acum 13 hours In vizor
  MERSUL PITICULUI: Proiectul de conectare a Clujului la Autostrada Transilvania a fost scos la licitație
 • Acum 15 hours In vizor
  Fanii “Șepcilor roșii” au criticat dur conducerea Consiliului Județean pentru starea deplorabilă a gazonului și a stadionului Cluj Arena
 • Acum 16 hours Jos palaria
  RESPECT pentru optimismul civicilor Clujului! În încercarea de a pune o ordine în colectarea deşeurilor din “Oraşul Comoară”, au înfiinţat un grup de dezbateri. Succes, deşi ştim că nu prea au cu cine. Ne referim la autorităţi
 • Acum 17 hours Eveniment
  Clujul acordă sprijin Turciei
 • Acum 17 hours Straineze
  PREŞUL LUI PUTIN ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ, UNGARIA, râde de “diplomaţia” de “tip chelner” a României: “Cu ce vă putem servi”. Uite cine s-a găsit să vorbească!
 • Acum 1 day In vizor
  BOALA GREA A ”DOTTORILOR”: IMPOSTURA NAȘTE AUTORITARISM ȘI RĂZBUNARE. Ciucă și Bode au inițiat o lege care prevede doar închisoarea pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice. Orice protest va putea fi declarat tulburarea ordinii publice în viziunea acestor, chipurile, liberali
 • Acum 1 day Politica
  PSD îl acuză pe Rareș Bogdan de dezinformare pe subiectul OMV
 • Acum 1 day Rautacisme
  DIN ÎNTÂMPLARE nora inexistentului și inutilului ”sitimanajăr” Șurubaru este angajata Eco Garden și tot din coincidență soțul inspectorului școlar șef, Marinela Marc, este angajat la Supercom. Tot coincidență este și faptul că aceste firme sunt în pita banului public
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE