In vizor

Doi economisti si un istoric. Cum incearca sa convinga candidatii la rectoratul UBB Cluj sa fie alesi pentru mandatul 2016-2020

Actualul rector al UBB Cluj, Ioan Aurel Pop, se lupta pentru un nou mandat cu doi profesori de la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor. Daca academicianul vine cu experienta unui mandat de rector in spate, profesorul Gheorghe Fatacean vine sa demonteze, in planul sau de management, realizarile lui Ioan Aurel Pop. In acelasi timp, cel de-al treilea candidat, Ciprian Marcel Pop, are un plan de management punctual si bine structurat. Alegerea viitorului rector va avea loc in 1 martie. 

Gheorghe Fatacean este conferentiar la Departamentul de Contabilitate si Audit a FSEGA si membru in senatul UBB. Are 46 de ani si este angajat al UBB din 1995. Are doctorat in Sistemul contabil al valorilor mobiliare. 

Planul managerial depus la dosarul candidaturii pentru functia de rector se numeste “De la utopia la realitate, de la comunitatea egalilor la comunitatea valorilor”. Crezul lui este ca Universitatea Babes-Bolyai, plamadita pe fundalul valorilor morale ale iezuitilor din perioada 1579-1581, trebuie sa reprezinte o parte integranta a unui proiect de tara si de comunitate, care sa genereze schimbari majore in societatea romaneasca a anilor 2016-2020.

Potrivit acestuia, UBB trebuie sa “ofere cadrul de receptare a vibratiilor creatoare a trei mari evenimente care vor avea loc in aceasta perioada: Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, ce se implineste in 2018; Centenarul Academiei Comerciale de la Cluj, din 2020 si perspective declararii municipiului Cluj-Napoca drept o capitala europeana a culturii in 2020”.

Cat priveste cercetarea stiintifica, candidatul Gheorghe Fatacean doreste sa duca UBB Cluj in primele 500 universitati din lume – dupa unele clasificari este pozitionata pe pozitia 690.

In directia de management, profesorul doreste sa optimizeze raportul dintre numarul studentilor, al profesorilor si al personalului suport; sa realizeze un program de eficientizare a utilizarii patrimoniului imobiliar al UBB, dar si descentralizarea financiara pana la nivel de facultati si departamente.
El critica planul de management al actualului rector al UBB Cluj, Ioan Aurel Pop, “Comunitatea egalilor”.

“Comunitatea egalilor ca obiectiv managerial propus pentru perioada 2012-2020 reprezinta mai mult o critica a vechii guvernari academic decat un proiect credibil si fezabil”, spune acesta despre programul lui Ioan Aurel Pop pentru UBB Cluj.

El reproseaza faptul ca actualul rector nu a asigurat un program de asistenta sociala pentru studenti si cadre didactice tinere pentru construirea unor camine, locuinte decente, pe terenuri detinute de UBB, actuala echipa manageriala preferand sa achizitioneze locatii reprezentand spatii hoteliere si sedii bancare. Intr-o buna parte, planul managerial depus de Gheorghe Fatacean critica programul lui Ioan Aurel Pop.

El doreste ca UBB sa revina la vechea metodologie de desfasurare a examenului de admitere la UBB, pe baza unui concurs cu probe, care sa creasca nivelul calitativ al pregatirii din universitate.

Ciprian Marcel Pop este profesor titular in cadrul departamentului de Marketing al FSEGA. Are 42 de ani si in prezent este prorector responsabil cu formarea continua, invatamantul la distanta, competitivitatea institutionala. Are doctorat in Marketing si a absolvit Universitatea de Vest din Timisoara,.
Planul sau managerial pentru 2016-2020 se numeste “UBB inseamna mai mult!”. 

“Ideea de la care a pornit aceasta candidatura este aceea ca UBB este mai mult decat suma valorilor individuale ale membrilor ei”, spune profesorul candidat.

Planul managerial se axeazea pe respectarea a patru principii: consultare continua, implicare, transparenta si egalitate de sanse la succes. 
Ciprian Marcel Pop vrea sa isi convinga colegii sa il voteze ca viitor rector prin promisiunea cresterii veniturilor cadrelor didactice prin sustinerea initiativelor acestora in dezvoltarea programelor de studii.

“Studentii sunt <>> nostri”, este de parere candidatul. In planul sau managerial, profesorul universitar propune ca studentii sa fie implicati in alegerea prorectorului de profil, astfel incat acestia, prin reprezentantii in consiliile facultatilor si in senatul UBB, sa nominalizeze prin vot 2-5 candidaturi, iar apoi, pe baza de interviuri, sa se stabileasca prorectorul responsabil cu activitatea studentilor.

El mai doreste sa dezvolte o platforma pentru toti studentii de la invatamantul cu frecventa si cel de la distanta, care sa permita o mai buna comunicare intre studenti si cadrele didactice. In planul managerial, propune lansarea unui concurs de finantare pentru ONG-urile studentesti din UBB, inca din primavara anului 2016.

La capitolul “autonomie si sustenabilitate la nivelul facultatilor”, profesorul Ciprian Marcel Pop vrea sa reduca cota UBB din veniturile facultatilor cu cel putin 1%, incepand cu anul universitar 2016-2017. El mai doreste mentinerea structurii de 21 de facultati la UBB Cluj. 

Ioan Aurel Pop este actualul prorector al UBB Cluj si si-a depus candidatura pentru un nou mandat. Academicianul este cadru didactic titular la Departamentul de istorie medievala .Are 61 de ani, doctorat in Istorie medievala si a fost sef de promotie la absolvirea Universitatii Babes-Bolyai. 

El are un plan managerial stufos, de 23 de pagini, in care vorbeste, pe de o parte, de realizarile de pana acum, dar si de planurile de viitor. 

“Cred sincer ca UBB a devenit deja o adevarata cetate a democratiei academice, un loc al valorificarii spiritului creator si al respectului pentru diferenta, o comunitate a egalilor.”, este crezul sau.

Academicianul nu vine in planul sau managerial cu multe propuneri concrete. Pe plan financiar, el doreste sa creasca veniturile extrabugetare ale UBB Cluj printr-o mai buna prezenta in mediul economico-social (colectari de fonduri, parteneriate economice cu anumite companii private, vanzarea de brevete de inventive si inovatie), dar si prin inchirieri de spatii si facilitate ale universitatii. 

El mai doreste parteneriate cu banci, pentru obtinerea de facilitate penru UBB.  Ca si ceilalti candidati, este si el adeptul descentralizarii financiare a facultatilor si departamentelor. 

In relatia cu studentii, Ioan Aurel Pop spune ca UBB Cluj a pus un mare accent pe egalitatea de sanse, si o va face in continuare. 

“Prin unitati de specialitate organizate in cadrul UBB – centre, clinici – studentii universitatii noastre vor beneficia mai departe de asistenta si consiliere. (…). O categorie speciala a studentilor nostri sunt doctoranzii. Doctoranzii trebuie formati ca tineri cercetatori, care sa poata participa si sa fie recunoscuti in programe de nivel international”, arata Ioan Aurel Pop in planul sa managerial.

Cat ii priveste pe profesori, Ioan Aurel Pop spune ca se impune aplicarea unui sistem de pregatire (training) a personalului didactic in domeniul managementului activitatilor de cercetare, de dezvoltare a carierei si de implicare in administratie universitara.

El doreste dezvoltarea armonioasa a liniilor de studii romana, maghiara si germana, prin asigurarea unor programe de inalta calitate, prin tercerea de la multiculturalism la interculturalism. 

In planul sau managerial, Ioan Aurel Pop ia in considerare acordarea unor conditii preferentiale salariatilor UBB Cluj la pensionare, aniversari onomastice si alte evenimete din viata propriilor angajati.  “Oamenii trebuie sa se simta respectati de institutie, sa pastreze o imagine frumoasa a institutiei”, sune rectorul UBB Cluj.

El mai doreste sa mentina si sa sporeasca exigent in acordarea titlurilor universitare, a licentelor, masteratelor si doctoratelor. 

“O preocupare majora a mea si a echipei mele este de a asigura venituri decente cadrelor didactice si personalului auxiliar, deoarece nu putem cere performanta unor oameni de varf care se simt umiliti si sunt plasati in pozitii de inferioritate pe scara sociala”, spune Ioan Aurel Pop.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *