Din oras

Doi clujeni, pionieri ai turismului "folcloric" in Transilvania

39 de canadieni au cunoscut vara trecuta traditiile, muzica si dansul popular din Transilvania si au vizitat principalele obiective turistice ale zonei. In aceasta vara, traseul va fi urmat de alti turisti straini. Actiunea este organizata de Camelia si Nelutu Motoc, coregrafi ai unor ansambluri folclorice clujene, fondatori ai Casei Dansului Romanesc. 

Vacanta etnografica in Transilvania a avut loc intre 25 iunie si 5 iulie 2013 si a antrenat 39 de participanti din privincia Quebec din Canada. 

“Voiajul a cuprins atat cursuri de dansuri traditionale romanesti, cat si vizite in diferite zone etnofolclorice din Transilvania. Meritul acestui turneu a fost ca a depasit granita unei relatii profesionale profesori-cursanti. Suntem mai bogati in experienta, dar si in relatii care, cu siguranta, vor dainui in timp. Prietenii nostri din Canada vor stii ca intotdeauna in Cluj o poarta a casei, dar si a inimii noastre va fi deschisa pentru ei. Am petrecut alaturi de cei 39 de participanti din Quebec-Canada, zece zile de neuitat,cu muzica si dansuri traditionale romanesti,cu oameni extraordinari din Marisel, Frata, Sinca Noua, care au facut totul ca musafirii nostri sa se simta minunat”, a rezumat Camelia Motoc, fondatoarea Ansamblului de copii “Doina” din cadrul Cercului Militar Cluj.

Au fost sprijiniti de Sonia Dion, o canadianca maritata cu un bucurestean stabilit in Canada, Cristian Florescu. 

“I-am dus pe oaspetii nostri prin Cluj-Napoca, la Marisel, la Frata, prin Campia Transilvaniei, la Brasov, in comuna Sinca Noua, au vizitat Branul si au fost foarte impresionati, ne-au spus ca vor sa revina”, a povestit si Nelutu Motoc, sotul acesteia, coregraf al Ansamblului Studentesc “Traditii”, de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV). 

Musafirii au fost cazati in Cluj-Napoca, unde au urmat cursuri de dans popular cu cei doi instructor. Au vizitat aici Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Parcul Etnografic “Romulus Vuia”, dar au ”bifat” si Salina Turda.  

“La Marisel am dat de niste oameni minunati care au venit cu unelte traditionale, furci, razboaie de tesut si le-au dat canadienilor mancare traditionala”, isi aminteste Motoc.  

Canadienii au invatat la Cluj 14 jocuri populare din toata tara, majoritatea dansuri de grup, dar si de perechi. 

“La final, turistii au dansat la Frata si Marisel, la caminele cultural de acolo, i-au uimit pe localnici cu un dans din zona. Au plecat cu totii cu o impresie extraordinara despre Cluj, satele noastre. Cred ca asta ar fi important de promovat si aratat strainilor”, a mai spus Nelutu Motoc. 

Localnicii din Frata isi amintesc cu drag de vizita strainilor din vara trecuta.

“Au tras o Invartita de la Frata de ne-au dat gata pe toti. Se pare ca jucand si ai nostri impreuna cu ei s-au obisnuit si ei cu jocul. Au fost de au vizitat satul, avem o biserica catolica batraneasca si o biserica la Soporu de Campiei, acolo au facut vizite”, isi aminteste Vasile Trif, primarul comunei Frata.

In timpul vizitei, canadienii au fost cazati in casele satenilor si s-au minunat de mancarurile si obiceiurile lor. 

“I-am servit cu ce am avut, au mancat si ei pita si slana si au baut tuica. Foarte tare ne-am mirat ca nu s-au strambat cand au dat-o pe gat, toti ne-am mirat ca ce invatati sunt cu tuica noastra. I-am dus si la fan, cei mai tineri au pus si ei mana si au dat la coasa. Au pus mana pe purcei, pe catei, pe iepuri… Si-au dat seama de ce avem noi si ei nu mai au. A fost frumos, le-a placut si noi ne-am bucurat de asta”, declara Trif. 

Pentru acest an sunt programate doua tabere cu straini. Prima va incepe in 10 iunie si va avea ca protagonisti 42 de americani si cealalta de la 1 iulie, cand vor sosi la Cluj 43 de turisti straini, din care jumatate sunt canadieni si restul europeni, din tari ca Germania, Austria, Belgia sau Olanda. 

“Traseul va fi cam acelasi ca anul trecut: cursuri de dans, vizitarea unor obiective din Cluj, o vizita de doua zile la Rupea, in Brasov, impreuna cu grupul folkloric de acolo, precum si vizitarea manastirii de al Sambata de Sus si a hergheliei de al Sambata de Jos. Ne-am propus de la bun inceput sa promovam tezaurul coregrafic si muzical din Transilvania, precum si locurile noastre minunate. Primii nostri oaspeti au fost foarte uimiti, multi nu iesisera din tara lor, nu stiau nimic de Romania si la ei nu mai exista sate ca la noi, ale lor au disparut de mult”, a conchis coregraful. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *