Justitie

Doi angajați ai Penitenciarului Gherla, arestați preventiv în dosare diferite. Domnule director Țiple, cum explicați rușinea?

Imaginea Penitenciarului Gherla, unitate condusă de COMISARUL şef de poliție penitenciară Iulian Marin ȚIPLE a fost puternic afectată într-un interval record. Două parchete, unul din Mureș și unul din Cluj au cerut arestarea a doi angajați ai penitenciarului, aceștia fiind inculpați în dosare în care se efectuau cercetări pentru evaziune fiscală, spălare de bani și MITĂ. Sursele Ziar de Cluj susțin că un al treilea dosar este pe punctul de a exploda în curând. Speța nu e nouă, dar vizează o rețea din Penitenciarul Gherla, care are locotenenți în uniformă. 

Probatoriul în cele două dosare, deja declanșate, este destul de subțire, însă suficient încât să îi țină pe Flaviu Budean și Gabriel Pop în arest preventiv pentru imediat trei luni consecutive. Despre activitatea infracțională derulată în interiorul Penitenciarului Gherla am vorbit în materiale anterioare, când explicam că există o rețea care distribuie substanțe psihoactive în interiorul Penitenciarului, cu complicitatea angajaților insituției. 
Culmea, capul de acuzare în cazul lui Gabriel Pop l-a reprezentat o șpagă infimă de doar 200 de lei, în schimbul livrării unui deodorant. Dar la percheziții a survenit  marea surpriză. Ceea ce părea inițial că se face referire la un incident nefericit cu un angajat al Penitenciarului care face un mic ciubuc s-a transformat într-o situație specială. Acasă la Gabriel Pop, angajat al Penitenciarului Gherla, pe funcția de Agent Șef Adjunct – Agent Principal I, au fost descoperite mai multe telefoane și tablete electronice, fiecare puse în pungi separate, numerotate și adnotate după un sistem ce pare să arate că acesta furniza mijloace de comunicare pentru șmecherii din închisoare. Mai mult, în casa acestuia s-a găsit un carnețel minunat cu sume de bani și nume, unele codate, care au devenit integramele preferate ale judiciariștilor. 

 Instanța a menținut recent, măsura arestului preventiv pentru angajatul de la Penitenciarul Gherla și ceilalți trei inculpați din dosar. 

„În baza art.236 C.pr.pen. admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj şi, în consecinţă, dispune prelungirea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii : SZENTGYORGYI IOSIF-DĂNUŢ zis PELU; SZENTGYORGYI DIANA-FLORINA; BOB OVIDIU-LUCIAN zis LUCA; POP GABRIEL cu o durată de 30 de zile, pentru fiecare inculpat, începând cu data de 25.05.2021 şi până la data de 23.06.2021. În temeiul art.275 alin.3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea propunerii de prelungire a măsurii arestării preventive rămân în sarcina statului”, se arată în decizia dată de instanță. 

Capetele de acuzare pentru Flaviu Budean au legătură cu afacerea familiei: socrul vitreg, comisarul ieșit pe ușa din dos a IPJ Cluj, Gheorghe Tomescu l-a cooptat în firma prin intermediul căreia a câștigat mii de contracte cu instituțiile publice. 

Ex-comisarul Gheorghe Tomescu și ginerele său Flaviu Budeanu, actual angajat al Penitenciarului Gherla, au fost săltați în urma a peste 200 de percheziții la societăți comerciale private și instituții de stat cu care aceștia aveau contracte prin firma Fire & Rescue Services SRL, pentru verificare extinctoarelor și a echipamentelor de protecție împotriva incendiilor.

„În temeiul art. 236 alin. 1 din Codul de procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Mure? şi, în consecinţă: În temeiul art. 236 alin. 2 din Codul de procedură penală coroborat cu art. 202 alin. 1, alin. 3 şi alin. 4 litera e din Codul de procedură penală şi cu art. 223 alin. 2 din Codul de procedură penală dispune prelungirea arestării preventive a inculpatului Tomescu Gheorghe / cu d.p. , pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 16 mai 2021 până la data de 14 iunie 2021, inclusiv. În temeiul art. 236 alin. 2 din Codul de procedură penală coroborat cu art. 202 alin. 1, alin. 3 şi alin. 4 litera e din Codul de procedură penală şi cu art. 223 alin. 2 din Codul de procedură penală dispune prelungirea arestării preventive a inculpatului Budean Flaviu / cu d.p. , pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 16 mai 2021 şi până la data de 14 iunie 2021, inclusiv”, se arată în soluția pe scurt. 

Cei doi se află în continuare în arest preventiv. Măsură care ar expira pentr două spătămâni, însă sursele Ziar de Cluj susțin că procuroarea de caz cere prelungirea acesteia. 

Se pregătește al treilea asalt? 

DIICOT Cluj a făcut o serie de arestări în lumea comerțului cu etnobotanice din zona Transilvaniei. În colaborări frecvente cu celelate structuri terioriale din Ardeal, DIICOT Cluj are în prezent peste 50 de inculpați în arest preveentiv, toți fiind acuzați de trafic de droguri (etnobotanice, pastile, etc.). Mai mult, mare parte din aceștia fac parte din rețele de distribuție cu vechime în Cluj-Napoca. Ce rol are Penitenciarul Gherla în această poveste? După cum bine se știe, în interiorul închisorii nu există bani. Țigările sunt folosite drept monedă, iar drogurile intră în Penitenciarul Gherla fără probleme. Muguri în staniol, vânduți la prețuri exorbitante…

Budean nu are nicio legătură cu traficul de droguri, însă cunoaște mersul lucrurilor. În vreme ce el este arestat alături de socrul vitreg, soacra încă merge la muncă. Unde? Tot la Penitenciarul Gherla. 

Procurorii  caută metode de a stopa traficul de droguri de la Gherla, un penitenciar favorit pentru deținuți tocmai prin prisma faptului că acolo cărțile sunt făcute, rețelele stabilite și facilitățile se pot obține cu ușurință. Patru denunțuri au fost formulate în ultimele două luni, toate indicând angajați din Penitenciarul Gherla care lucrează cu deținuții de acolo pentru venituri mai ”șmechere”, spun sursele noastre. 

Suntem curioși care au fost măsurile pe care comisarul Țiple, directorul Penitenciarului Gherla, de altfel prea blând, le-a luată după cele două percheziții. 

P.S. Cine mai verifică extinctoarele din Penitenciarul Gherla? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *