Reportaj

Doamna Nusi din Mera, cea care picteaza mobila cu vopsea din branza de vaci, ou si vin alb

Pe Kelemen Anna, sau Nusi, cum ii spun prietenii, o stie tot satul. Oricine te poate indruma catre casa ei. Este, poate, cea mai ferventa sustinatoare a traditiilor din Mera: picteaza de la 16 ani, are casa plina de mobila pictata chiar de mana ei si viseaza sa ii faca pe copilasii din sat sa indrageasca la randul lor traditiile din zona Calatei.

“La Mera obiceiul era ca baiatul sa aiba casa, iar fata sa aiba pat. Era la moda mobila pictata, era zestrea fetei cand se marita. E o traditie la noi, si eu am ajutat-o pe sora mea sa isi picteze mobila, pe verisoara mea, iar mobila mea am pictat-o chiar eu. In alte sate, in afara de Mera si Vistea, nu se gaseste tipul acesta de lalea. Nu degeaba ii spune Cifra Kalotaszeg, Calata Impodobita, este foarte multa culoare”, arata doamna Nusi.

Casa este plina de mobila veche pictata. Intr-o camera e zestrea soacrei, in alta zestrea doamnei Nusi, in alta incapere zestrea pregatita pentru fiica. Fiecare cotlon e plin de mobilier pictat, doamna Nusi le cumpara si apoi picteaza asa cum stie mai bine.

“Imi place sa pictez, daca nu am clienti pictez pentru mine. Am ajuns ca sotul sa nu imi mai dea bani ca sa nu ii cheltuiesc pe mobila. Cand n-am avut ce picta, am pictat peretii. Stiti, cand pictez se opreste timpul in loc”, spune ea cu ochii stralucitori.

Conform traditiei se picteaza pe baza de branza de vaci, galbenus de ou si vin alb, la care se adauga oxizii.

“Varianta originala este pe fond albastru, pe fond alb deja nu este traditionala, dar asa era moda atunci si le place strainilor mai mult. Mi-ar placea daca am putea organiza tabere de vara ca sa nu se piarda traditiile, sa ii facem pe copii sa iubeasca mestesugurile acestea”, se destainuie ea.

“Dulapul acesta l-a pictat fiica mea. Am facut o prostie, pentru ca in copilarie nu am lasat-o pe Marika sa picteze, ii spuneam sa invete mai bine. Dar are talent. Apoi cand s-a maritat…”, isi aduce aminte femeia.

Acel moment a fost si cand doamna Nusi a revenit in Mera si s-a apucat serios de pictat.

“Am lucrat prima oara la fabrica de mobila de la Cluj, apoi m-am transferat la Institutul Minier, apoi am lucrat la o gradinita, mi-a placut mult cu copiii, iar dupa aceea am lucrat la un camin de batrani, mi-a placut si acolo. Cand s-a maritat fiica mea am venit acasa, am locuit la Cluj dar am simtit mereu ca am nevoie de libertate, ma simteam inchisa, chiar daca veneam acasa la sfarsit de saptamana”, mai spune femeia.

Din pacate, chiar daca si-a facut si site, clientela este putina.

“O lucrare mai mare am la Agape, eu am pictat casetele de pe tavan. Dar sincer va spun, nu merge. Inca exista mobila pictata veche, in fiecare casa din Mera exista astfel de mobila. Vin si cumpara ceea ce este gata si vechi. Ceea ce am pictat acum va avea valoare peste 10-20 de ani. Am incercat sa pictez cutiute de bijuterii, dar nu prea se cumpara. De Zilele Maghiare abia am vandut sase”, arata doamna Nusi.

Aceasta picteaza un metru patrat cu 150-200 de lei, in functie de complexitatea lucrarii. Mai multe despre serviciile oferite de doamna Nusi puteti gasi pe pagina pictura-mera.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *