In vizor

DNA: Rares Pop a intervenit in 42 de cazuri de control in trafic. Subordonatii care nu incalcau legea pentru el erau concediati

Rares Pop a intervenit de 42 de ori in cazul unor controale in trafic. Procurorii DNA Cluj arata ca fostul sef al ISCTR Cluj a scutit zeci de soferi si de firme de amenzi si sanctiuni usturatoare. Schema era simpla: Pop intervenea prin anularea actelor de control in trafic sau aplica amenzi foarte mici, in cazul in care neregulile nu puteau fi ignorate. Unele favoruri erau facute oamenilor politici, printre care si prefectul judetului Alba.

Soferii erau cu usurinta iertati de seful ISCTR Cluj. Spre exemplu, unul dintre ei a fost scutit de o amenda de 12.000 de lei pentru ca nu a respectat timpii de odihna. In alte cazuri, Rares Pop a intervenit pe langa inspectorii ISCTR, subordonati de-ai sai, pentru prieteni.

Fiind responsabil pe partea de Control in Trafic in sapte judete, el intervenea peste tot.

“In data de 21.11.2013, Pop Rares Vasile a intervenit asupra inspectorului coordonator judetean … din cadrul  ISCTR Mures, urmare a solicitarii adresate din partea numitului …, din localitatea Viseu de Sus, jud. Maramures, interventia fiind realizata dupa intocmirea actelor de control”, arata procurorii DNA in Incheierea Penala prin care s-a dispus arestarea preventive a acestuia, pe o perioada de 30 de zile.

“In data de 11.12.2013, Pop Rares Vasile ii cere inspectorului coordonator judetean Crisan Claudiu Vasile sa verifice conditiile in care … a sanctionat in data de 10.12.2013 o societate nou infiintata care activeaza in domeniul transportului rutier, cu toate ca-i pusese in vedere ca reprezentantii firmei ii sunt prieteni; firma nu este nominalizata telefonic, urmand a fi identificata odata cu verificarea documentelor intocmite”.

“In data de 13.02.2014, Pop Rares Vasile, la solicitarea  …, intervine asupra inspectorilor judeteni Bistrita, respectiv … si …, pentru a nu sanctiona  un vehicul cu nr. …, oprit in trafic pentru control. Interventia  este tardiva, incalcarile vizeaza nerespectarea timpilor de odihna iar sanctiunea este modica, de 4.000 lei, cu posibilitatea achitarii a jumatate din suma in 48 de ore. Pentru faptul opririi vehiculului apartinand unei firme protejate de inspectorul teritorial sef, inspectorii sunt amenintati cu detasarea la alte inspectorate din subordine”, se arata in Incheierea Penala.

“In data de 18.02.2014, Pop Rares Vasile promite numitului . ca va interveni asupra inspectorilor din Alba, in cazul in care opresc pentru control vehiculul tatalui acestuia (…)”.

“La data de 03.03.2014, Crisan Claudiu Vasile si Pop Rares Vasile intervin asupra inspectorilor din cadrul Inspectoratului Judetean Arges, pentru a nu sanctiona vehiculul cu nr. …, apartinand …, in conditiile in care conducatorul auto nu avea atestat profesional valabil. Interventia nu a fost acceptata de catre inspectorii din Arges, s-a aplicat sanctiunea contraventionala a amenzii, precum si masura complementara a retinerii copiei conforme a licentei. in data de 11 martie 2014, Crisan Claudiu Vasile ii restituie numitului … copia conforma a licentei, fara ca amenda sa fie achitata , indrumandu-l sa conteste sanctiunea pecuniara”.

„In perioada 2013 si pana in prezent, in mod repetat, ar fi incalcat obligatia de pastrare a secretului actiunilor de control, comunicand in mod repetat operatorilor economici de transport date privind locul si timpul desfasurarii controalelor in trafic, data efectuarii unor controale la sediul acestora, altele decat controalele periodice ori a unor date ce permit identificarea autorului unor sesizari adresate institutiei de control privind existenta unor incalcari ale normelor aplicabile in materia transportului rutier. Actiunile astfel desfasurate de catre inspectorul sef teritorial  Pop Rares Vasile ar fi urmarit obtinerea de foloase pentru operatorii economici ce activeaza in domeniul transportului rutier, constand in eludarea activitatii de control efectuata de inspectorii de specialitate, respectiv evitarea aplicarii sanctiunilor pecuniare si a masurilor complementare”, spun procurorii.

Rares Pop conducea, in paralel cu functia de la ISCTR, mai multe societati care aveau drept obiect de activitate testari si inspectii auto.

“In perioada vara anului 2012 si pana in prezent, acesta ar fi desfasurat activitati comerciale incompatibile cu functia detinuta, cu referire la administrarea, respectiv derularea de activitati comerciale prin intermediul S.C. Universal Auto Special SRL, SC UAS Service SRL, S.C. Universal Inspectii SRL si SC MM ITP Test SRL,, societati care au ca obiect de activitate testari si inspectii auto. in acelasi timp, societatile private detinute in fapt de catre Pop Rares Vasile ar fi permis sau/si creat posibilitatea obtinerii de foloase de la operatorii economici pentru serviciile de protectie si favorizare oferite de Pop Rares Vasile in calitatea sa de inspector sef al ISCTR”, spun procurorii.

O alta acuzatie care i se aduce este de luare de mita:

“In cursul lunii decembrie 2013,  Pop Rares Vasile, avand functia de inspector sef al ISCTR Cluj, ar fi pretins plata sumei de 1.500 lei, ce urma sa fie achitata  martorei …, sef al cabinetului parlamentar al …, suma efectiv predata acesteia la data de 09.12.2013 de catre ….”

La dosar exista 2 denunturi si declaratii date de o persoana, care il acuza pe Rares Pop de luare de mita. 

Cei care apelau la “bunavointa” lui Rares Pop erau nu doar prieteni si oameni de afaceri, ci si demnitari. Spre exemplu, spun procurorii, prefectul judetului Alba i-a cerut sa intervina intr-un caz de control. Inspectorul coordonator de la Alba a fost revocat din functie cu aceasta ocazie, deoarece a refuzat sa incalce legea.

“La datele de 27, 28 si 29 martie 2014, urmare a controlului efectuat de catre inspectori din cadrul ISCTR – Inspectoratul Judetean Alba, …, finalizat prin intocmirea notei de constatare in care s-a retinut incalcarea normelor privind obligatia echiparii vehiculului cu tahograf si limitator de viteza,  pentru care s-a stabilit sanctiunea amenzii in suma de 9.000 lei, tinand seama de  interventia prefectului judetului Alba, …, inculpatul Pop Rares Vasile ar fi solicitat inspectorului coordonator al judetului Alba, … anularea notei de constatare si refacerea controlului prin desemnarea unei noi echipe de control care sa nu consemneze neregulile constatate, sub amenintarea destituirii din functia de coordonator judetean. De asemenea, Pop Rares Vasile i-ar fi solicitat inspectorului coordonator sa inscrie rezolutie de anulare a notei de constatare, fapt ce contravine dispozitiilor legale. Fata de refuzul functionarului, la data de 10.04.2014, … a fost revocat din functia de inspector coordonator al Inspectoratului Judetean Alba”.

Faptele de care este acuzat Rares Pop, alaturi de celalalt inculpat din dosar, Claudiu Crisan, au dus la compromiterea activitatii de control al traficului rutier.

“Cert este ca urmare a interventiilor repetate asupra inspectorilor din subordine, facute de cei doi inculpati, activitatea de control a traficului rutier sub aspectul transportului de marfuri sau persoane era eminamente compromisa, cu consecinta tulburarii grave a activitatii institutiei ISCTR-ului, fiind practic exceptate de la control sau scutite de aplicarea sanctiunilor contraventionale cuvenite (cu consecinta evitarii unei pagube in patrimonial operatorilor de transport) societatile comerciale agreate de inculpati, fie din considerente patrimoniale, fie din considerente de ordin politic”, spun procurorii in Incheierea Penala prin care s-a dispus arestarea preventive pentru 30 de zile a lui Rares Pop.

Liberalul Rares Pop a incercat sa-i convinga pe judecatori sa il lase liber, spunand ca este o persoana educata, cu studii superioare, urmeaza cursurile doctorale, in luna octombrie urmand a sustine teza de doctorat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *