Vocea ta

Din budoarele metroului: «Adevărul e foarte-foarte departe» de perspectiva autorităților

de Szakáts István

#metrou Din budoarele metroului făcut pe genunchi, pe repede-înainte și apoi acoperit cu declarații de camuflaj: sorry not sorry dar adevărul e foarte-foarte departe de ce declară Dan Tarcea.

sursa foto: captură clujulcivic/facebook.com

*

De fapt PUZ și SF metrou sunt documente incomplete, și ne-finale.

Acesta e adevărul. Cetățenii nu liniștiți trebuie, ci informați corect.

*

PUZ-ul și Studiului de Fezabilitate îi cam lipsesc accesorii. Această lipsă ar putea să-i pună pe gânduri pe toți ofertanți serioși privind

1) consistența documentației cu care lucrează pentru pregătirea ofertelor, și

2) capacitatea Beneficiarului (PRimăriei Cluj-Napoca) de-a mai produce la timp tot maldărul de date și documente de care vor avea cu siguranță nevoie în diferitele faze ale lucrării. Detalii.

*

Din Decizia Etapei de Încadrare nr 11/26.01.22 emisă de APM pentru PUZ metrou (link în primul comentariu) aflăm că proiectul se supune evaluării impactului asupra mediului. Până aici, nimic surprinzător. Suprinzător este faptul că evaluarea nu e făcută. Ați citit bine, NU E FĂCUTĂ.

*

În speță, după enunțul APM de acum 2 luni, abia acum în luna martie s-a mai scos un punct de vedere pentru formularea observațiior pentru parcurgerea etapei de definire a domeniului evaluării si de realizare a Referatului de Impact asupra Mediului (RIM).

*

Da, s-a face odată și RIM-ul ăla. Dar oare s-a face înainte de 9 mai – termenul de depunere pentru ofertele de „metrou”? Nici vorbă. Și dacă se scoate documentul ăla să zicem în 8 mai, îi mai folosește echipelor care au lucrat pe oferte de-au căpiat? Nu. Oricum, apud cei de la Metrans, elaborarea RIM ar dura undeva pe la 2 luni.

*

Și deci: în tot timpul elaborări ofertelor, PUZ-ul și SF-ul proiectului de „metrou” sunt și vor rămâne documente incomplete, care pot să-i producă și ulterior surprize neplăcute contractorului.

*

Se poate ajunge din urmă cu documentele? Nu prea. După depunerea ofertelor și încă mult timp după RIM, mai urmează încă un șir kilometric de documente și etape până la obținerea EIM conform legii (link în primul comentariu). Practic, acum abia suntem în ETAPA 1 a unui proces format din trei etape, cu consultări publice, alea alea, și care în general durează UN AN – care în cazul nostru a început să curgă din 26 ianuarie.

*

Apoi, așa cum știm, licitația totuși s-a lansat – nu în ianuarie – precum a promis-o Instituția, ci în martie, iar asta a redus din start la 75% timpul alocat, oricum extrem-extrem de puțin. Iar problema este că dacă cumva (și) aceste etape de avizare care au mai rămas (și care ar fi trebuit să fie gata demult) alunecă, va rămâne apoi extrem, dar extrem extrem de puțin timp pentru proiectare – din acel oricum prea puțin care a fost prevăzut.

*

Înlănțuirea de sincope (vizibilă deja din această găinărie de eludat RIM-ul și trombonit cu toate avizele), documentația incompletă și lipsa de date ar putea să îngreuneze sever atât această fază de formulare a ofertelor cât și negocierile care ar urma. Iar 9 mai, de depunere al ofertelor, pare foarte-foarte aproape.

*

Și, în supercriza de timp care marchează absolut toate etapele la care i s-a dat în gură în acest proiect, credeți că antreprenorul va putea să se apuce de săpat a doua zi după ce a semnat contractul? Nici vorbă. Convenient, Beneficiarul (PRimăria Cluj-Napoca) a mai aruncat toate mâțele moarte posibile în curtea constructorului numim aici 1. descărcarea arheologică și 2. organizarea traficului (nota bene, au încercat să-i bage în cârca antreprenorului și Autorizația de Construire, dar statul a fost pe fază, și asta nu i-a mai ieșit – dar care înseamnă altă distracție, și apoi alte întârzieri.

*

Așa că, Primăria Cluj-Napoca.

  1. Chiar așa. Cum lipsesc avize și acorduri, dacă e votat Studiul de Fezabilitate?
  2. Chiar așa. Ar fi dat cineva vreun aviz pentru Studiul de Fezabilitate, dacă ar lipsi documente de la Studiul de Fezabilitate?
  3. Chiar așa. Cum ați putut să lansați licitația pentru proiectare și execuție?

*

Toate, numai să se scoată basma curată și să nu piardă politic din această vrie pe care au generat-o ei singuri.